Hallo,
Ik ben de trotse bezitter van een vijvertje van ongeveer 5m3 inhoud. Deze is rechthoekig van vorm en staat 50cm boven het maaiveld en is op het diepste punt 1.4 mtr.
De binnenmuren zijn van kalkzandsteen en de buitenmuur heb ik gemetseld van decoratieve blokken. Op de muur liggen natuurstenen platen van 30cm breed om een strakke afwerking te verkrijgen. De vijver is voorzien van 1mm dik pvc die ik op maat heb laten lassen. In mijn vijver zwemmen nu 5 koi's van +/- 25-30 cm en een chagoi van 20 cm en een aantal goudvissen.
Tijdens de aanleg van de vijver heb ik (zoals zovelen denk ik) niet goed nagedacht over de filtratie. Ik heb geen bodemdrain geplaats aangezien het de bedoeling was slechts een aantal goudvisjes te houden, na een paar weken zat de eerste koi er in en vervolgens de rest van zijn vriendjes (wat is dit aanstekelijk, ik had nooit gedacht dat koi's houden zo leuk is:) ) In de wanden zitten 3 doorvoeren van 40mm pvc, momenteel filter ik met een drukfilter die een stuk verder naast de vijver staat, de aan- en afvoer geschied door de 40 mm PVC buizen (incl kogelkranen). Echter door de smeervarkens die ik er nu in heb moet ik met mooi weer 3 keer per week het filter reinigen (natuurlijk te weinig capaciteit 🙁 ). er hangt wel een 12 watt UV-C filter aan en klaag ook niet over troebel / groen water. Graag zou ik in het voorjaar de boel aanpakken en een meerkamerfilter plaatsen die volgens het gravity principe werkt. Nu lees ik dat alle gravity filters aan worden gevoerd door 110mm en afgevoerd door 50mm. Ipv 110mm kan ik dus aanvoeren met 2x 40mm en afvoeren met 1x 40mm. Nu vraag ik mij af of dit voldoende is (leegtrekken van het filter). Graag zie ik jullie ervaringen en aanbevelingen aangezien ik het nu wel goed wil doen..... (een bodemdrain plaatsen is geen optie, muren zijn 30 cm dik en dan moet de vijver leeg :eek:)
Alvast bedankt voor jullie reacties 😀 !!
Gr. Gert-Jan
Hoi,
Altijd leuk om te lezen dat iemand zoveel plezier aan zijn hobby heeft en uiteraard helpen we u graag verder.
De aanvoer vanaf bodemdrain naar filter gebeurd altijd met 110mm, soms ook wel 80 of 90 maar da's weer een ander verhaal (verhaal van afstand, weerstanden en flow). Maar over het algemeen wordt 110mm gebruikt. Waarom? Een bodemdrain die in de bodem ingewerkt is zal ook in staat moeten zijn groter vuil te vervoeren naar her filter zoals bladeren. Je begrijpt al, dat kan enkel goed lukken als je buis van voldoende grote diameter is. Met kleine buisjes heb je snel verstoppingen. Ze bestaan hoor, de bodemdrains om er buizen van 50mm op aan te sluiten maar niet doen.
De afvoer is meestal 50mm, 40 kan ook nog. Het leegtrekken van het filter kan je voorkomen door A je een gepaste pomp te kopen die niet té krachtig is en door B het filter iets lager te plaatsen dan het waterniveau van de vijver.
jij hebt voldoende aan 1 bodemdrain. Een nogal vaak voorkomende fout is dat de mensen teveel bodemdrains voorzien.
Hallo webmaster,
Bedankt voor je reactie, echter ik ga nu niet de gehele vijver overhoop halen om een bodemdrain aan te leggen. 🙁
Mijn bedoeling is om mijn wanddoorvoeren te voorzien van een 90gr bocht en een pijp tot +/- 3 cm boven de bodem. Dit om toch de uitwerpselen weg te kunnen zuigen door de gravity werking.
Mijn vraag is echter of 2x 40mm aanvoer genoeg is om het filter te kunnen vullen. Dit omdat ik gelezen heb dat de gehele inhoud eens in de 2 uur door het filter moet stromen (in mijn geval dus 2500 ltr per uur). Ik Heb al een Messchner MF serie pomp met een capaciteit van 6000 liter. Deze zal het dus makkelijk aan moeten kunnen. Ik kan het vermogen eventueel reduceren om niet het filter leeg te trekken. Dus is 2x 40mm genoeg om te vullen of ben ik genoodzaakt andere maatregelen te nemen? Eventuele andere oplossingen zijn uiteraard ook welkom. Dacht zelf al aan een beadfilter in de kleinste afmeting, maar ben dan nog steeds een vortex of zeef nodig. Dus iemand ervaringen of aanbevelingen... laat je horen :)!
Bedankt!
Gert-Jan