The Pond Library

Vraag en Antwoord




filterstarters.

Lid
Berichten: 15
Topic starter

Ik ben sinds heel kort een beginnend vijver eigenaar/liefhebber. In de afdeling 'mezelf voorstellen' heb ik in enkele eerste berichtjes uitgelegd hoe ik met de vijverhobby in contact gekomen ben en wat ik tot nu toe met mijn vijver gedaan heb.
Nu heb ik een vraag:
toen ik voor mijn 6 kuub vijver met planten en goudvissen een filter kocht, zei de verkoper dat een filterstarter vrijwel geen nut had.
Ik was een beetje eigenwijs en heb toch aan mijn filter een potje gevriesdroogde bacteriën toegevoegd, volgens gebruiksaanwijzing op het potje.
Heb ik hier goed aan gedaan?
Verder zag ik in de winkel waar ik de bacteriën kocht ook tabletten; deze heetten 'minerale filterstarters'. Toen ik aan de verkoper vroeg wat dat dan was, kreeg ik als antwoord: die worden alleen voor héééél, hééél grote filters gebruikt en niet bedoeld voor de 'normale' vijverhouder.
Dit antwoord was voor mijn nieuwsgierigheid niet voldoende, maar google hielp me ook niet echt verder. Vandaar hier mijn vragen:
- Wat doet een minerale filterstarter?
- Heb ik er goed aan gedaan een bacteriele filterstarter aan mijn filter toe te voegen? (Het betreft een 'Superfish 10000 combifilter met UV, matala matten en filtersubstraat, een soort van stenen.)
- Ik heb de UV 2 dagen uitgezet om de bacteriën de kans te geven zich in het filter vast te zetten. Was dit goed gedacht?

Alvast bedankt voor de aandacht voor mijn vragen....
Groet, Nadir


   
Lid
Berichten: 488

Kwaad kan het nooit . Ik zeg altijd een vijver kan niet opstarten zonder leven in . denk daar maar een over na


   
Lid
Berichten: 15
Topic starter

Dank je voor je reactie.
Maar wat is dan het antwoord op mijn vraag over de minerale filterstarters: mineralen zijn toch geen leven? En op wat voor wijze helpend die de filters op te starten?


   
Lid
Berichten: 646

Moi Nadir,

Je UV uitzetten was goed.
Bacteriele filterstart is altijd goed, zelfs nadosering is aan te bevelen.
Minerale filterstart, wordt inderdaad bijna niet over gesproken. In het water zitten echter mineralen. Zo heb je bv ook een klei, die men doseert, om het water helder te houden. Dit is dan een minerale toevoeging aan het water zelf. De koi zijn gezondheid kan hierdoor verbeteren, in hoofdzaak omdat je de waterkwaliteit gaat verbeteren. En een koi ( of andere vissen) gedijen nu eenmaal het best als je ervoor zorgt dat je waterkwaliteit optimaal is. Is goed voor de gezondheid, kleur en groei van een koi (vis).

Hokie


   
Lid
Berichten: 15
Topic starter

Bedankt, Hokie,

Ik ben blij om te horen dat ik er goed aan gedaan heb de UV even uit te zetten.
Het filter met bacteriën en UV werkt al goed, want ik kan nu al heel duidelijk zien dat het water helderder wordt. En dat al na ruim een week!!!
Een geweldig gezicht! Ik ben helemaal blij en de visjes zien er ook actief en blij uit. Ik trof zelfs een kikker in de vijver aan. (Vandaag foto's gemaakt van mijn vijver, die ik in de komende dagen op dit forum zal plaatsen.)
Even een vraagje over het filter.
Er zit zo'n aftapkraantje om het filter nu en dan van vuil water af te tappen. Moet ik dan de pomp uitzetten en het filter helemaal leeg laten lopen of is het beter om werkend en al nu en dan het tapje even kort open te zetten?
Vandaag keek ik even in het filter. Deze ziet er als volgt uit: na de ingang komt het water eerst door de uv, vervolgens komt het water 6 vertikale matala-matten tegen: (in drie stappen van grof naar fijn.) vervolgens nog een kamer met substraat en dan nog een kamertje met niets, waarna het water door PVC-buis weer in de vijver gaat.
Nu is de eerste matala-mat al flink overdekt met groene - eeh, ja - smurrie... De mat lijkt er bijna verstopt door. Dus, daarom mijn vraag: moet ik de groene drab van de mat verwijderen en indien ja, hoe kan ik dat het beste doen, zonder de bacteriën weg te jagen? Of is dat aftapkraantje voorlopig voldoende?

Ik ben een echte beginner en ik wil zo weinig mogelijk fouten maken, vandaar al mijn vragen....


   
Lid
Berichten: 488

Die matala matten kan je eens spoelen met regenwater . Niet de volledige filter in een keer kuisen . dat is voor na een jaartje of zo . Je mag dat kraantje open zetten wanneer alles nog circuleerd zo spoel je gewoon alles eens en het vuil onderaan weg . die voorste bak waar je zegt dat niets in zit zou ik toch nog vullen met iets om de capaciteit te vergroten van de filter . denk dan aan japanse matten , maar zou dan eerde deze matten in de 2de kamer doen en substraat verhuizen naar laatste kamer .


   
Lid
Berichten: 15
Topic starter

Dat klinkt als een heel zinvol advies!!! Hier ga ik mee aan de slag.


   
Lid
Berichten: 39

je kan ook borstels in de eerste kamer hangen en de matten verplaatsen naar de tweede en in de derde je substraat.


   
Lid
Berichten: 646

Moi,

Maak eens een foto van het filter, wil je. Als in de 1e kamer na invoer al matten zitten en in de laatste kamer niets, kun je misschien zoals fastmartin zegt er beter borstels in hangen. Deze vangen het grote vuil op, en deze zijn gemakkelijk te reinigen. Dan zou je dus inderdaad je matten in de 2e kamer moeten plaatsen en het substraat in de 3e.
Je matten NIET met gewoon leidingwater reinigen, alleen met regenwater. Chloor in je leidingwater is namelijk niet goed voor je baccies.
Indien je borstels in je 1e kamer zou plaatsen, die kun je wel afspuiten met leidingwater, omdat hier geen baccies komen.

Hokie


   
Lid
Berichten: 15
Topic starter

Ik heb een bijlage toegevoegd met een foto van het filter.
Maar nu het filter zijn werk erg goed lijkt te doen, ben ik een beetje aarzelend om iets aan het filterontwerp te wijzigen. Want op dit moment is het water echt heel erg helder, ik kan haarscherp de bodem zien op 1,20m diepte.

Enige probleem die ik heb, is dat de matala matten ietwat verstopten en het water vooral bovenlangs stroomde. In die zin lijken me de adviezen om borstels toe te voegen als filtering zeker het overwegen waard.
Ik heb als eerste stap de twee matten met groffe structuur eens met vijverwater gespoeld en gezien de aanwijzing van Tommeke, de andere matten met rust gelaten om de bacteriën niet te verstoren.
Nu loopt het filter weer goed door. Ik kan me overigens voorstellen dat de eerste weken na in gebruikname van het filter, de matten een grote hoeveelheid vuil moeten verwerken en de eerste weken grotere kans lopen om verstopt te raken. Ik verwacht eigenlijk dat de verstoppingen na een tijdje minder voor zullen komen.
De vijver is van nogal groen en troebel nu naar zeer helder gegaan, dus het filter heeft flinke hoeveelheiden viezigheid uit het water gefilterd

Voor mensen die benieuwd zijn naar een foto van mijn vijver: ik heb een paar foto's in een fotoalbum geplaatst bij mijn profiel. Momenteel worden de foto's gemodereerd, dus het kan enige tijd duren voor de foto's voor ieder zichtbaar zijn.

Ik ben erg blij met de adviezen en nogmaals heel hartelijk dank voor het meedenken.

Bijgevoegde bestanden


   
Lid
Berichten: 646

Geen probleem, het meedenken. Doen we graag, anders waren we hier niet, en we hopen dat mocht het nodig zijn, we je kunnen helpen.
De vijver en filter hebben enige tijd nodig om goed op te starten, baccies moeten groeien ( en dit gaat niet meer al te vlot, de temperaturen dalen immers al).
En inderdaad, als je begint heb je het meeste vuil, des te langer je filter loopt, des te minder snel zal ze vuil worden.
Succes met je vijver, zal de foto's eens bekijken, en reactie plaatsen.

Hokie


   
Lid
Berichten: 15
Topic starter

Het werkt allemaal hartstikke mooi en mede dankzij jullie hulp kan ik nu genieten van een prachtig mooie heldere vijver.
Wel is het nog één keer voorgekomen dat de eerste matala mat een beetje verstop raakte door een groene drab. Deze mat heb ik nogmaals met vijverwater schoongespoeld en opnieuw wat bacteriën in vloeibare vorm aan mijn filter toegevoegd.
Nu zat ik te denken: Ik lees steeds dat de bacteriën zuurstof nodig hebben. Ik begrijp dat ze dit in principe uit het vijverwater moeten halen, dat in meer of mindere mate zuurstof bevat.
Zou het helpen als ik een pompje aanschaf en dan met een slangetje en zo'n bubbel-steentje in mijn filter onder de matala matten zou aanbrengen. Mijn filter heeft onder de matten wel ruimte voor zo'n steentje en in het deksel van mijn filter zit een opening waardoorheen gemaakelijk een luchtslangetje kan. Het beluchtingssteentje borrelt dan lucht dat langs en door de matala matten heen, zodat het water in mijn filter bubbelt. Volgens mijn eenvoudige gedachtengang zouden de bacteriën op die manier aan extra zuurstof kunnen komen? Of volg ik nu met mijn gedachten een verkeerde weg?
Het is misschien niet de meest geschikte jaargetijde om dit uit te voeren, maar mijn vraag is nu: Zou bovenstaande werkwijze in principe werken?


   
Lid
Berichten: 646

Moi,

Een goed werkend filter is afhankelijk van de baccies, die de afvalstoffen uit je vijver omzetten. Hierbij gebruiken de baccies veel zuurstof. Indien je in je filter een zuurstofsteen(stenen) kunt plaatsen, is dit zeer aan te bevelen.
Bij de koifilters zit er meestal een luchtpomp op het filter met daarop meerdere elementen. Hier is het nut van zuurstof toevoegen reeds lang bewezen, en wordt dus ook veelvuldig gebruikt. Daarbij gaat het niet om wat voor vijver, want een baccie kijkt niet naar je vijver, alleen in je filter, en die moet goed werken.
Plaats gerust een zuurstofpompje erop, en je zult zien dat het filter beter gaat werken.

Hokie


   
Lid
Berichten: 15
Topic starter

Alweer hartelijk dank voor je hulp, Hokie. (Het mag volgens mij wel eens gezegd worden, dat je echt veel vragen in dit forum beantwoord met duidelijke en waardevolle adviezen.)
Ik vind het wel bijzonder, dat mijn plan over het beluchten van mijn filter wel vaker toegepast wordt in filters. Dat wist ik echt niet, maar logisch nagedacht ligt ergens wel wat voor de hand: de bacteriën hebben zuurstof nodig, dus zorg voor veel zuurstof in het filter.
Ik heb inmiddels een beluchtingspomp en toebehoren besteld. Nog even afwachten tot het arriveert. Ik heb nu al zin om het aan te sluiten en te zien wat het voor mijn filter en mijn vijver gaat doen.
Het meeste effect zal natuurlijk volgende voorjaar en zomer plaatsvinden. Voor nu probeer ik ervoor te zorgen dat de vijver zo goed mogelijk de winter gaat.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.