The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
Filtermaterialen

5 Posts
4 Users
0 Likes
2,370 Views
Rockerd
(@rockerd)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 27
Topic starter  

Hoi allemaal,

Ik ga van een vriend een Messner Delta 12000 filtersysteem overkopen. Ik zit na te denken over de verschillende filtermaterialen voor de kamers. Standaard is het :
1 = borstels
2 = schuimmatten
3 = substraat
Als ik hem krijg is kamer 3 leeg. Weer vullen met substraat? Of is het een idee om hier een bewegend bed kamer van te maken? Andere plannen.

Hoor graag van de kenners wat nu een goede invulling is.

Thanks 🙂


   
Quote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Als je zou kiezen voor een bewegend bed moet je je er wel bewust van zijn dat een goede voorfiltering enorm belangrijk is. Zelf heb ik nog geen ervaring met bewegend bed maar ik veronderstel dat een zeef ideaal is. Vergeet niet dat de borstels, zelfs een vortex nog heel wat vuil laten passeren. In een klassieke filter met matten en dergelijke heeft het vuil beter kans te bezinken in de volgende kamers maar in een bewegend bed minder.


   
ReplyQuote
Rockerd
(@rockerd)
Eminent Member
Joined: 21 years ago
Posts: 27
Topic starter  

Dus lavastenen in de derde kamer is dan toch een betere optie?


   
ReplyQuote
cajoeter
(@cajoeter)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 62
 

Lavastenen in de 3e kamer zou ik niet aanraden. Deze gaan op de duur dicht zitten en zijn nauwelijks te reinigen (zeker niet zonder de bacterien om zeep te helpen).

Een bewegend bed van maken lijkt mij een betere optie. Voorfilteren is natuurlijk altijd belangrijk, maar bij een BWB heb je het probleem niet dat het dicht gaat zitten omdat het vuil zich niet kan hechten. En een panty op de invoer van het BWB deel doet wonderen.....

Je zult natuurlijk wel roosters voor de in- en uitvoeren moeten maken. Zodat het medium er niet uit kan.

Michel


   
ReplyQuote
etienne
(@etienne)
Reputable Member
Joined: 21 years ago
Posts: 363
 

Lavastenen waren vroeger een heel goed medium om bio-converters te maken.
Dat zijn ze nu nog ,alleen zijn er nu veel betere alternatieven. Japanse matten en dan de bewegend bedfilter met zijn bewegende kunststofwieltjes.De bio-converter dient om de ammonium-ammoniak om te zetten in nitriet en dan in nitraat. Daarmee verwijder je dus de schadelijke ammniniak en nitriet uit het water. Het nitraat wordt geconsumeerd door de planten (en algen) of moet door waterverversingen binnen de perken worden gehouden.
Dat alles heeft niets te maken met de eigenlijk filter die de vaste deeltjes uit het water moet verwijderen.
Hiervoor heb je een mechanische filter nodig. Er bestaan velerlei soorten op de markt. Eigenlijk komt het hierop neer dat je het water moet laten passeren langs een net met een kleine maasdikte (200 micron). Van daaruit kan dan het water naar de converter overgebracht worden.
Doe je dat niet dan komt de converter in de kortste keren dicht te slibben . Zeker bij lavastenen die heel moeilijk te reinigen zijn.
Japanse matten kunnen beter worden gereinigd, maar veel reinigen is voor het proces niet goed!
Tenslotte een bewegend bed filter die wel in staat is de kleinste partikeltjes uit het water te halen maar forfait moet geven voor de grotere. Daardoor zal het zweefvuil opnieuw in de vijver terecht komen wat niet de bedoeling is.
Dus: Altijd eerst goed mechanisch filteren vooraleer het water naar de bio-converter te leiden!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.