The Pond Library

Vraag en Antwoord

Filterkamers: van h...
 
Notifications
Clear all
Filterkamers: van hoog naar laag of van laag naar hoog verbinden?

3 Posts
2 Users
0 Likes
3,386 Views
tomdegraaff
(@tomdegraaff)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Ik ben van plan een meerkamerfilter zelf te bouwen. Ruimte en materialen genoeg, maar ik vraag me af welk principe het beste kan worden gebruikt. Wordt toegepast in een gravity-opstelling met vortex. Waarschijnlijk 3 of 4 kamers, maar de grote vraag die ik heb is: kunnen de filterkamers het beste van hoog naar laag of van laag naar hoog worden verbonden?

Ter illustratie:

1
- hier een afbeelding vh principe "doorvoer van hoog naar laag":

Deze variant betekent dus dat de feitelijke filtering plaatsvindt van beneden naar boven. Troep blijft zo veel mogelijk onderin liggen / onder het filtermateriaal hangen.

Nadeel dat ik bedacht: hoe is de doorstroom van een dergelijk systeem aangezien de "vluchtweg van het water" nog VOOR de filtering ligt en dus het systeem wel eens kon afremmen...

2
- hier een afbeelding vh principe "doorvoer van laag naar hoog":

Deze variant betekent dus dat de feitelijke filtering plaatsvindt van boven naar beneden. Troep blijft zo veel mogelijk bovenin liggen / boven het filtermateriaal hangen.

Nadeel dat ik bedacht: schoonmaken = leeg laten lopen van de kamer, zou betekenen dat ALTIJD AL het filtermateriaal er uit moet...

Wie kan er nog wat tips geven als het gaat om de werking en het bedieningsgemak van beide varianten? Ik ben heel benieuwd,

groeten Tom


   
Quote
marchertje
(@marchertje)
Eminent Member
Joined: 17 years ago
Posts: 25
 

hallo tom

als ik het moest zeggen zou ik voor het eerste systeem kiezen.
ik heb nu ook een drie kamer filter met een vortex en een zeef ervoor,van mijn vortex heb ik een bewegend bed gemaakt dan heb ik in de volgende kamers matalla matten liggen en de laatste bak is gevuld met lava stenen.dit alles werkt ook volgens het up-flow systeem.
moet zeggen dat dit perfect werkt geen merkbaar verlies door het upflow en makkelijk te spoelen.
ik denk namelijk dat de filter beter werkt dan jou tweede optie
weet niet of je iets aan deze info hebt maar dit is in ieder geval mijn ervaring

groetjes marc


   
ReplyQuote
tomdegraaff
(@tomdegraaff)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 6
Topic starter  

Iedere ervaring is weer mooi meegenomen.
Bedankt voor je opmerkingen!


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.