The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
Filterkamers: van hoog naar laag of van laag naar hoog verbinden?

 

(@tomdegraaff)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

Ik ben van plan een meerkamerfilter zelf te bouwen. Ruimte en materialen genoeg, maar ik vraag me af welk principe het beste kan worden gebruikt. Wordt toegepast in een gravity-opstelling met vortex. Waarschijnlijk 3 of 4 kamers, maar de grote vraag die ik heb is: kunnen de filterkamers het beste van hoog naar laag of van laag naar hoog worden verbonden?

Ter illustratie:

1
- hier een afbeelding vh principe "doorvoer van hoog naar laag":

Deze variant betekent dus dat de feitelijke filtering plaatsvindt van beneden naar boven. Troep blijft zo veel mogelijk onderin liggen / onder het filtermateriaal hangen.

Nadeel dat ik bedacht: hoe is de doorstroom van een dergelijk systeem aangezien de "vluchtweg van het water" nog VOOR de filtering ligt en dus het systeem wel eens kon afremmen...

2
- hier een afbeelding vh principe "doorvoer van laag naar hoog":

Deze variant betekent dus dat de feitelijke filtering plaatsvindt van boven naar beneden. Troep blijft zo veel mogelijk bovenin liggen / boven het filtermateriaal hangen.

Nadeel dat ik bedacht: schoonmaken = leeg laten lopen van de kamer, zou betekenen dat ALTIJD AL het filtermateriaal er uit moet...

Wie kan er nog wat tips geven als het gaat om de werking en het bedieningsgemak van beide varianten? Ik ben heel benieuwd,

groeten Tom


   
Citeren
(@marchertje)
Eminent Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 25
 

hallo tom

als ik het moest zeggen zou ik voor het eerste systeem kiezen.
ik heb nu ook een drie kamer filter met een vortex en een zeef ervoor,van mijn vortex heb ik een bewegend bed gemaakt dan heb ik in de volgende kamers matalla matten liggen en de laatste bak is gevuld met lava stenen.dit alles werkt ook volgens het up-flow systeem.
moet zeggen dat dit perfect werkt geen merkbaar verlies door het upflow en makkelijk te spoelen.
ik denk namelijk dat de filter beter werkt dan jou tweede optie
weet niet of je iets aan deze info hebt maar dit is in ieder geval mijn ervaring

groetjes marc


   
BeantwoordenCiteren
(@tomdegraaff)
Active Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 6
Topic starter  

Iedere ervaring is weer mooi meegenomen.
Bedankt voor je opmerkingen!


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.