The Pond Library

Vraag en Antwoord

Filter : welke keuz...
 




Filter : welke keuze ?

8 Berichten
4 Gebruikers
0 Reactions
5,532 Bekeken
Hans DK
(@hans-dk)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Hallo,

Ik ben op zoek naar enig advies ivm de aankoop van een filtersysteem. We hebben een vijver aangelegd 4 jaar geleden zonder filter en gedurende twee jaar hebben we zonder filter kraakhelder water gehad. Sedert verleden jaar heb ik echter groen water. De vijver is 25 kubieke meter en is 1 meter diep.
Ik overweeg nu de aanschaf van een doorstroomfilter (biosys set 3 van oase). Is dit een goeie keuze ?
Een ander probleem dat ik heb is dat de plaats waar de filter zal staan lager ligt dan het waterniveau (zie tekening). Ik kan dit oplossen door de filter op een verhoog te plaatsen van 1 meter zodat de filter boven het wateroppervlak staat. Hoever moet ik de filter boven het wateroppervlak zetten ? Ik veronderstel dat de leidingen die onder het wateroppervlak liggen geen probleem vormen ...
Ik moet ook rekening houden met aanvoer en afvoerleidingen die tamelijk lang zijn (25 m elk).
Oase raadt me aan een pomp van 12000 lter per uur te kiezen. Is dit genoeg ?

Dank voor jullie input.

Bijgevoegde bestanden


   
Citeren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

Waarom moet de filter zo ver weg staan?? Wat voor soort vijver heb je, welke vissen zwemmen hier in, heb je planten. Nu al kan ik zeggen dat je een goede UV-lamp moet hebben. 25 kuub x 3 Watt = 75 Watt UV-lamp. Indien de afstand tot je filter 25 m moet worden, zou ik zeker voor een pomp gaan die meer dan 12000 liter brengt. De afstand en weerstand zorgen ervoor dat de 12000 literpomp te min is.
Dus eigenlijk wil ik je vragen om meer info omtrent je vijver, zodat we je beter van advies kunnen zijn.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
Hans DK
(@hans-dk)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Ik heb een gemengde vijver met waterplanten (oever en plantvakken) en een 30-tal vissen (hoewel klein van gestalte ong. 10 cm). De onderwaterplaten (zuurstofplanten) zijn door het troebele water wel afgestorven (het is pikdonker op 1 m diep) en ik kan die niet opnieuw aanplanten zolang het water geen licht doorlaat tot beneden. De vissen zijn shubunkin en goudwinde.
Ik had inderdaad al overwogen om de pomp van 16000 liter te nemen over die afstand een deftig debiet te krijgen. De reden waarom ik zo ver moet gaan is dat dat de enige plaats is waar ik de filter uit het zicht en eventueel vorstvrij kan houden (tuinhuis).
Heeft iemand evaring met het merk Oase ? Welke zijn de andere goeie merken ?

Met dank
Hans


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi,

Dus als ik het goed begrijp wil je via een pomp in je vijver, 25 meter verderop filteren en dan terug naar de vijver. Vanaf het filter zo naar de vijver, of zet je hier ook een pomp op??
Oase is een goed merk, alleen welke neem je. Zelf heb ik de Biotec 18 screenex, maar die is er binnen een maand uit. Ga hem vervangen door Sansai filter.
Indien je een pomp in je vijver zet en die moet omhoog en dan nog eens 25 meter om vervolgens nog eens omhoog naar het filter, ben ik bang dat dit niet meer de opbrengst heeft die je verwacht. Opvoerhoogte van vijverpompen zijn niet zo ver.
Waarom niet een gravity-systeem, kun je ingraven (dus uit het zicht).
Waarom vorstvrij bewaren, dit om de baccies in de winter? Mijn eigen filter heeft de winter ook overleefd, niets bevroren en geen lekkage gehad.
Ik weet dus ook uit ervaring dat de Oase filter duur zijn tov een meerkamerfilter.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
Hans DK
(@hans-dk)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 10
Topic starter  

Beste Hokie,

Kan je meer info geven over hoe het installeren van zo'n gravity systeem in zijn werk gaat. Het gaat hier wel om een bestaande folie-vijver met gestabiliseerd zand eronder. Op de bodme heb ik lava substraat. Kan een gravity systeem wel geinstalleerd worden zonder de ganse vijver op te breken ?
De hoogte van oppompen valt wel mee. Ik zou 1 meter omhoog moeten om uit de vijver te raken en vermits ons lapje grond afhelt naar achter toe, zou ik de filter op een verhoog van ongeveer 75 cm moeten zetten om boven het waterniveau uit te komen met de uitloop (dus in totaal schat ik dat ik een oppomphoogte zou hebben van ongeveer 110 cm, dit is 100 cm omhoog uit de vijver, 65 cm naar beneden (ingewerkte buis) en dan 75 cm omhoog). Vanaf de uitloop zou via communicerende vaten het water vanzelf terug in de vijver moeten stromen (zonder pomp). Zou e oase pomp eco 16000 niet genoeg debiet geven denk je ?

Waarom doe je je biotec weg ? Slechte ervaring of biedt Sansai een beter prijs/kwaliteit ?

Hans


   
BeantwoordenCiteren
Hokie
(@hokie)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 646
 

Moi Hans,

Gravity systeem werkt via middel van communicerende vaten. Vanuit je vijver, via een bodemdrain (in jouw geval, door het substraat een zijwanddoorvoer), en dan naar je filter via een 110 mm PVC pijp. Zo krijg door de druk van de vijver een constante aanvoer van het te filteren water. Dan via het filter, pomp ( en eventueel UV-lamp) terug naar de vijver. Het filter plaats je op vijverwater niveau.
Door dit systeem heb je geen last van verstoppingen. Indien je een pomp inje vijver legt, kunnen hier algen, plantenresten en vuiligheid je pomp verstoppen, waardoor je de pomp in de gaten moet houden. Bij een gravity systeem heb je hier totaal geen last van.
De Oase pomp kost 469 euro ex verzendkosten en de opvoerhoogte is 5.60 meter.
Debiet heeft ie genoeg, alleen ook de 25 meter leiding naar je filter geeft weerstand. Het is dus niet alleen de opvoerhoogte waar je rekening mee moet houden.
Dan de terugloop. Vanaf je filter wil je 25 meter terug via communicerende vaten werking. Ben echter bang dat de weerstand derhalve groot is, dat je filter gaat overlopen. Dan ben je nog verder van huis.
Waarom doe ik de biotec weg? Gewoon omdat deze te weinig doorstroming heeft voor een koivijver van 22 a 23 kuub. Filter is te klein. De screenex werkt niet naar behoren. Bij voorlichting en op het reclamefilmpje werkt het perfect, alleen je hebt heel veel werk van de screenex. Tevens gaat de inloop ( is een draaiknop, waarmee je de aanvoer kunt verkleinen cq vergroten) gevoelig voor verstoppingen. Bleef de hele dag met een prikker bezig om de boel vrij te houden. Zeker als je algen hebt zit de opening snel verstopt. De Biotec is een mooi filter en een goed filter, alleen niet geschikt voor alle vijvers.
Heb de Sansai gekocht, omdat deze meer inhoud heeft en de werking dus aanzienlijk beter is. De doorstroming van dit filter is 5 x groter dan de Biotec.
Zo, een lang verhaal, maar ik hoop dat het duidelijkheid kan verschaffen.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
Kenzoo
(@kenzoo)
Lid
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 55
 

Zou je die kerel hierboven niet eens bannen? Wie is hier eig de Beheerder?


   
BeantwoordenCiteren
Eddy Keuninckx
(@eddy-keuninckx)
Lid
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 65
 

Ik heb een Biotec Screenex 36 en wat Hokie zegt klopt wel.
De screenex verstopte tamelijk vlug. Daarom dat ik een MidiSieve 2 in serie heb geplaatst.
Mijn Oase Promax 20.000 ligt nu naast de vijver (achter de MidiSieve).
Ik had geen bottomdrains maar heb nu 2 reversed bottom drains geplaatst en een wandskimmer.
Tesamen met mijn Oase In pond skimmer voeden die de MidiSieve via gravity om daarna naar de biotec gepompt te worden.


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.