The Pond Library

Vraag en Antwoord

filter bouwen voor ...
 




filter bouwen voor schildpaddenvijver

4 Berichten
3 Gebruikers
0 Reactions
6,701 Bekeken
larsderover
(@larsderover)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

Hallo,

Ik heb een vijver van 5 x 3 meter. Hierin zitten momenteel 11 schildpadden, dit worden er volgend jaar 13. Schildpadden vervuilen het water heel erg, dus het is moeilijk je vijver helder te houden. Momenteel heb ik een waterland aqua-pro 4500 als pomp. Deze pompt het water door een uv-filter van 9 watt naar een filterton van 30 liter. Hierin zitten van boven naar onder:
fijne filterwatten
grove filterwatten
schuimmatten
lavastenen
bioballen

Het water komt dan uit in een waterval, waar het via een beekloop in de vijver uitkomt.
dit houdt de vijver redelijk helder, maar ik ben nog niet tevreden. Ik wil de vijver het liefst zo helder dat ik het op het diepste punt ook tot op de bodem kan kijken. Momenteel gaat dit tot 50 cm diepte, en het diepste punt is 110 cm.
Daarbij komt dat de zuurstofplanten die ik in het water doe steeds worden opgegeten. Dat is op zich niet zo'n probleem, maar de planten drijven door de hele vijver, en nestelen zich rond de pomp, waardoor deze vaak verstopt raakt. Ik heb nu dan ook een kooi van volieregaas gemaakt, waar de pomp in zit.
Ik had nu bedacht om de waterval weg te halen en daar een bak te metselen van ongeveer 1 tot 2 kuub waar de zuurstofplanten in komen. Hiervandaan wil ik dan het water in de vijver laten vallen.
Maar voordat het water in die bak komt, wil ik een beter filtersysteem maken. Ik had gedacht aan 3 tonnen van 120 liter, waarin ik het water van onder erin laat komen en boven eruit naar de volgende ton. Ik heb een afbeelding gemaakt van wat ik bedoel.

Filterlijn

Ik heb echter enkele vragen hierbij:

1. is de volgorde van filtermateriaal goed?
2. Hoe sterk zou ik de UV-lamp nemen? Ik ben van plan een andere te kopen. Is 36 Watt voldoende?
3. moet de hoogte van de uitvoer in de ton lager zijn dan de invoer, of op gelijke hoogte?
4. Moet het filtermateriaal helemaal tot op de bodem komen?

groetjes Lars


   
Citeren
mathenpeggy
(@mathenpeggy)
Lid
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 92
 

larsderover;32631 wrote: Hallo,

vijver van 5 x 3 meter. 11 schildpadden, dit worden er volgend jaar 13.

het diepste punt is 110 cm.
Ik heb echter enkele vragen hierbij:

1. is de volgorde van filtermateriaal goed?

Ik denk dat je heel goed bezig bent, al zou ikzelf geen bioballen er in doen maar ook japanse matten en dan de laatste ton met matten en deze met zuurstof erin.

2. Hoe sterk zou ik de UV-lamp nemen? Ik ben van plan een andere te kopen. Is 36 Watt voldoende?

Dit is afhankelijk van je pompcapaciteit.
Je moet uitgaan van 3 tot 5 watt per m3 afhankelijk van de hoeveelheid zon.
Maar dat aantal m3's is hoeveel je pomp doet, niet de vijverinhoud.

3. moet de hoogte van de uitvoer in de ton lager zijn dan de invoer, of op gelijke hoogte?

ik zou de doorvoeren op gelijke hoogte maken maar bij de uitvoer aan de binnenzijde met een bocht een pijp omhoog maken, waarmee je het waterniveau kunt afstellen. Op gelijke hoogte heeft als voordeel dat je ze met een rechte pijp kunt koppelen aan elkaar waardoor je geen bochten nodig hebt en de vaten nagenoeg tegen elkaar aan kunt zetten. Spaart veel ruimte.

4. Moet het filtermateriaal helemaal tot op de bodem komen?

Nee, er moet ongeveer 1/3 tot 1/2 van de hoogte van het vat vanaf de onderzijde als bezinkruimte overblijven, je in en uitgangen moet je tegen de bovenkant van je bezinkruimte maken

Verder zou ik ook geen zuurstof planten in die aparte bak doen, maar moerasplanten. Deze bloeien vaak heel mooi en ze zijn minder kwetsbaar.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt


   
BeantwoordenCiteren
Eric Dierickx
(@eric-dierickx)
Lid
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 1
 

Hallo,
je heb blijkbaar ervaring ivm schildpadden.
Wij hebben 2 schildpadden, klein gekregen maar nu +/- 15cm. Ze zijn behoorlijk gegroeid. Deze hebben altijd binnen in huis gezeten maar gezien hun afmeting is dit niet meer haalbaar. Heb nu een vijver gemaakt van +/- 3m x 1.5m x 1,2m diep met een moeras gedeelte en randplaten. en ik kan tot op de bodem kijken.

Maar ik zou deze nu ook graag gewoon in de winter buiten laten. kan dit en op wat moet ik letten zodat ze overleven in deze vijver in de winter.

Gr Eric

[email]dierickx.eric@gmail.com[/email]
0486 89 71 58


   
BeantwoordenCiteren
larsderover
(@larsderover)
Lid
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 3
Topic starter  

@ Mathenpeggy,

bedankt voor je tips, hier kan ik wat mee!. Ik ben eens rond gaan kijken voor een pomp en heb een mooie gevonden, dompelpomp speciaal voor vijvers. Deze heeft een capaciteit 10.000 L/u en gebruikt maar 175 Watt, dus dat is niet te veel. Maar dat betekent dus dat ik het best een uv lamp van 30-50 Watt neem?
Wat het filter betreft heb ik 2 ontwerpen gemaakt:


Wat is de beste methode? En wat is het voordeel van japanse matten t.o.v. bioballen?

Wat betreft de moerasplanten waar je het over hebt, over wat voor planten praat je dan? Heb ik dan helemaal geen zuurstofplanten nodig in de vijver? Met moerasplanten hoef ik natuurlijk ook geen diepe bak van 80 cm te maken denk ik?

groeten Lars

@ Ericdierckx

Schildpadden in de vijver houden in de winter wordt door veel mensen gedaan, en vaak gaat het ook goed. Maar ook komt het vaak voor dat ze na de winter niet meer naar boven komen en dood zijn... Schildpadden moeten in goede conditie zijn om in winterslaap te gaan, en daarbij moet je weten wat je doet. Daarbij speelt het Nederlandse klimaat ook nog een grote rol. In de winter kwakkelt het nogal, dan is je vijver dichtgevroren, en een paar dagen later is hij weer open. Hierdoor komt de "biologische klok" van de beestjes in de war, en dat kan gevaarlijk zijn..
Ik doe mijn schildpadden in de winter naar binnen, ik ben bezig een bak te metselen in de schuur van 3mx1mx1m. Daar zorg ik ervoor dat het water altijd rond de 5 graden is, en niet dichtvriest. Ze gaan dan niet in winterslaap, maar winterrust. Ze zwemmen dan nog wel een beetje en eten af en toe wat.
Bij mij zijn het 13 schildpadden, dus ik heb die ruimte wel nodig, maar 2 schildpadden van +/- 15 cm kun je prima in de winter houden in een aquarium van 1m of 1.20. Afgelopen winter had ik ook 4 schildpadden van zulk formaat bij elkaar in een aquarium van 1m. Ik raad je dan ook aan dit te doen en geen risico te nemen... Veel info mbt schildpadden kun je vinden op www.schildpadnet.nl
Succes ermee in ieder geval!

groeten Lars


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.