The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen




externe pomp en uv-lamp aan laten staan?

 

Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Ik heb een klein vijfertje van 4000liter water met wat siervissen erin (sarassin, shubinking en goudwinden) en wat planten. Ik heb een extern filter, in feite zijn het 2 grove sponsen en 1 fijne spons en een uv lamp.

Ik heb mijn vissen pas sinds april en ik ben van mening dat ik in de winter beter het filter kan afbouwen en warm kan opslaan. Het staat er onbeschut naast de vijver.

Wanneer is dan het goede moment om de filter af te bouwen? Is dat pas nadat echt nachtvorst komt of al eerder? Kan ik misschien al eerder mijn uv lamp uitzetten?

Tot nu toe heb ik alleen tegenstrijdige meningen gevonden. Te lang doorpompen zou ik niet erg vinden, wel wil ik mijn pomp heel houden.

Dan heb ik nog een sierfontein in de vijver: deze wordt gebruikt indien er teveel regen water in de vijver is om hem wat leger te krijgen. Kan deze pomp in de winter in de vijver blijven (de vijver is 80cm diep) of kan ik ze beter eruit halen?


   
Citeren
(@cobuus)
Trusted Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 91
 

Ik zet mijn pompen uit als de watertemp omder de 8 C komt, ik laat ze naar de bodem zakken (bij mij ongeveer 1.80 m, maar80 cm is diep genoeg )
Het filter warm opslaan kan nooit geen kwaad


   
BeantwoordenCiteren
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Deelgenomen: 13 jaar geleden
Berichten: 25
Topic starter  

Behalve het water filteren komt door het vallende water ook wat lucht in het water terecht, zodat de vissen voldoende zuurstof krijgen. Nu de buitentemperatuur al beneden de 10°C is gezakt zal het filter niet meer veel doen. Maar moet ik de pomp aan laten staan voor zuurstof of kan ik nu zo een luchtpomp kopen, waarmee ik in de winter ook de vijver ijsvrij kan houden?

Ik weet het gewoon niet en in de winkel heb je vaak vakkenvuller.


   
BeantwoordenCiteren
(@cobuus)
Trusted Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 91
 

Ja een luchtpomp is daar prima voor te gebruiken

Gr Cobuus


   
BeantwoordenCiteren



The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.