The Pond Library

Vraag en Antwoord

externe pomp en uv-...
 
Notifications
Clear all
externe pomp en uv-lamp aan laten staan?

4 Posts
2 Users
0 Reactions
3,491 Views
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 25
Topic starter  

Ik heb een klein vijfertje van 4000liter water met wat siervissen erin (sarassin, shubinking en goudwinden) en wat planten. Ik heb een extern filter, in feite zijn het 2 grove sponsen en 1 fijne spons en een uv lamp.

Ik heb mijn vissen pas sinds april en ik ben van mening dat ik in de winter beter het filter kan afbouwen en warm kan opslaan. Het staat er onbeschut naast de vijver.

Wanneer is dan het goede moment om de filter af te bouwen? Is dat pas nadat echt nachtvorst komt of al eerder? Kan ik misschien al eerder mijn uv lamp uitzetten?

Tot nu toe heb ik alleen tegenstrijdige meningen gevonden. Te lang doorpompen zou ik niet erg vinden, wel wil ik mijn pomp heel houden.

Dan heb ik nog een sierfontein in de vijver: deze wordt gebruikt indien er teveel regen water in de vijver is om hem wat leger te krijgen. Kan deze pomp in de winter in de vijver blijven (de vijver is 80cm diep) of kan ik ze beter eruit halen?


   
Quote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 91
 

Ik zet mijn pompen uit als de watertemp omder de 8 C komt, ik laat ze naar de bodem zakken (bij mij ongeveer 1.80 m, maar80 cm is diep genoeg )
Het filter warm opslaan kan nooit geen kwaad


   
ReplyQuote
Lutz
 Lutz
(@lutz)
Eminent Member
Joined: 14 years ago
Posts: 25
Topic starter  

Behalve het water filteren komt door het vallende water ook wat lucht in het water terecht, zodat de vissen voldoende zuurstof krijgen. Nu de buitentemperatuur al beneden de 10°C is gezakt zal het filter niet meer veel doen. Maar moet ik de pomp aan laten staan voor zuurstof of kan ik nu zo een luchtpomp kopen, waarmee ik in de winter ook de vijver ijsvrij kan houden?

Ik weet het gewoon niet en in de winkel heb je vaak vakkenvuller.


   
ReplyQuote
Cobuus
(@cobuus)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 91
 

Ja een luchtpomp is daar prima voor te gebruiken

Gr Cobuus


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.