Deze zomer moet het gaan gebeuren, de tuin gaat op de schop. Onderdeel daarvan is het aanleggen van een vijver. Ik heb een aantal renders gemaakt die een beetje een idee kunnen geven van mijn plannen.
tuin01
tuin02
Om een beetje een idee te krijgen. De vijver heeft een inhoud van zo'n 8000 liter. Het verhoogde deel wil ik uitvoeren als plantenfilter. Waterspiegel ligt 60cm boven waterspiegel vijver. De inhoud van de plantenfilter is zo'n 1000 liter. Ik ben al wat aan het rekenen geweest en deze vijver zou zo'n 6 kois kunnen houden. Nu zit ik zelf aan 3 stuks te denken en wat andere vissen zodat de belasting op het filter niet te groot wordt. Even uitgegaan van 1000 liter aan inhoud filters, dan kom ik op 10.000 liter in totaal. Dus zou ik met een pomp van 5000 l/uur uit de voeten moeten kunnen.
Voor de afvoer van de hoofdvijver wil ik gebruik maken van een skimmer en een bodemdrain. Daarnaast een overloop naar riool voor overtollig water. Mijn oorspronkelijke idee was de bodemdrain en de skimmer uit te laten komen in een zelfbouw vortex van 500 liter onder het terras, dus gravity gevoed. Deze te koppelen aan een zelfbouw borstelbak van 200 liter en dan via een pomp naar de plantenfilter. Upflow met kelder en dan over laten lopen in de 60 cm lager gelegen vijver.
Nu lees ik dat een gravity gevoede skimmer niet aan te bevelen is omdat deze alleen naar behoren werkt als de bodemdrain afgeknepen wordt. Misschien dat ik dit toch ga proberen. Wel een ruime pompkelder maken zodat ik het een en ander eventueel uit kan breiden. Waar ik ook nog aan heb zitten denken is de skimmer gravitygevoed in de borstelkamer uit te laten komen en tussen de bodemgevoede vortex en de borstelkamer en kogelkraan te plaatsen om zodoende de verdeling te regelen. Dit met de bedoeling de vortex meer bezinktijd te geven. 500 liter op 5000 liter pomp geeft een bezinktijd van 6 minuten, dus onder de aanbevolen 10 minuten. Ziet hier iemand de logica van in of loop ik onzin uit te kramen (zou niet de eerste keer zijn)
Volgens mij moet ik met een proefopstelling wel wat uit kunnen dokteren. Wat ik me nog wel afvraag, en wat ik nog niet ben tegengekomen is wat de capaciteit van een plantenfilter is. In mijn geval is de oppervlakte 90x90cm en 120 diep (40cm kelder, rest substraat/lava). Kan deze een 5000 liter pomp aan of komen de wortels dan bovendrijven? In dat geval zal ik dan uiteraard uit moeten gaan van een tweede filterlijn.
Dan rijst weer de vraag wat deze voor capaciteit mogen hebben. Bv 2x3000 liter. Of is er een bepaald minimum voor de opstelling. Ik heb al iets gehoord dat een skimmer minimaal 4000 liter nodig heeft. Vragen genoeg, maar ik zal het hierbij houden. Als iemand weet wat de capaciteit van een plantenfilter (per m2 of zo) weet en wat de minimum eisen aan een skimmerlijn zijn, dan ben ik al aardig geholpen. Als ik het filterschema dan wat beter in kaart heb, dan teken ik het even uit en voeg ik deze toe als hier interesse voor is.
Helaas geen reacties gekregen op mijn vragen, dus ben ik verder gaan zoeken. Inmiddels het ontwerp van de vijver zelf iets aangepast. Deze wordt nu 10 cuub. Daarbij 2 cuub aan filtervoorzieningen. Dan kom ik op een pompcapaciteit van 6000l/u. Ik ga 2 filterlijnen gebruiken. Elk voorzien van een eco-x 4500 pomp. Op de ene lijn voer ik via gravity het water van de bodemdrain naar een 3kamer filter. Ik heb een zelfbouwpakket gevonden van 3x310l tonnen voor 260 euro (inclusief koppelstukken, exclusief filtermateriaal) rond 110 toe-en afvoer en rond 50 naar riool. Leek me een redelijke prijs.
Eerste wil als vortex laten functioneren, tweede upflow met japanse matten of borstels, derde bewegend bed. Van daaruit terug de vijver inpompen 30cm onder water. De tweede lijn via de skimmer. Deze pompt het water met een tweede eco-x 4500 pomp via een UV lamp naar de kelder plantenfilter. Deze werkt volgens het upflow principe en stroomt dan weer over in de 60cm lager gelegen vijver. Als het koud wordt, dan kan ik de skimmerlijn uitschakelen.
Mij lijkt het dat 4500 l/u dan voldoende is aangezien er dan toch niet meer gevoerd wordt en de afval productie dus een stuk lager ligt. Ook heb ik geen bomen in de buurt dus ik maak me niet echt zorgen over bladeren in de vijver. Mochten er nog suggesties, adviezen en/of tips zijn, dan hoor ik ze graag. Ik ga nog een beetje rekenen aan de capaciteit van de zelfbouw filter. Ook wil ik deze iets aanpassen t.o.v. hun handleiding.
Tenslotte wil ik ook proberen de bodemdrain iets te verhogen en 1-2 cm substraat op de bodem van de vijver te leggen. Ik heb al gezien dat de meningen hierover verschillen. Ik wil het zo doen dat de bodemdrain wel vlak op de bodem ligt zodat als het problemen geeft ik het substraat alleen maar hoef weg te halen. En de drain op te hogen op een manier dat ik de oude situatie kan herstellen.