The Pond Library

Vraag en Antwoord

Enkele vragen ivm h...
 
Notifications
Clear all
Enkele vragen ivm het zelf maken van een meerkamerfilter

3 Posts
3 Users
0 Reactions
6,162 Views
silver79
(@silver79)
New Member
Joined: 16 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Ik ben van plan om zelf een meerkamerfilter te maken voor een koivijver van 20.000 liter met 10 kois
Aangezien ik een leek ben heb ik enkele vragen over hoe dit te doen:

Moet de pomp voor of achter de filter komen, m.a.w moet het water door de filter gestuwd of getrokken worden?

Moet de in- en uitlaat vanboven of beneden zitten en welke afmetingen moet deze hebben (waarom is dit eigenlijk zo?)

Hoeveel liter moet de filter bevatten, welke afmeting van filter zou ideaal zijn en hoeveel kamers zijn het beste?

Welke filtermaterialen kan ik best gebruiken en in welke volgorde, kunnen jullie me ook een idee geven wat de filtermaterialen kosten?

Moeten de schotten tussen de versch. kamers enkel- of dubbelwandig zijn (zie afbeelding) want als je bv lava in een kamer wilt doen rolt die bij enkelwandig door naar een andere kamer?


   
Quote
Gis
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Joined: 19 years ago
Posts: 52
 

hallo ik zelf heb een koi vijver van 15.000 liter als ik je een raad mag geven koop liever en meerkamer filter tweedehands het gaat minder kosten dan je het zelf maakt mijn eerste filter had ik ook zelf gemaakt was duurder in matriaal da wat ik nu heb ik heb het pomp gevoed ik heb de pomp in de vijver vandaar naar de uv lamp dan door de vortex naar een vijf kamer filterdie op zijn beurt overloopt in een planten bak die dan overloopt in de vijver je filter het hoeft geen dubbelwandig zijn maar dat magals je water maar een goede doorloop in je filtermatriaal welk matiaal je neemt ik houhet bij japannsemat en matala mat van grof naar fijn en ben daar heel tevreden mee Grtz Gis


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Zelfbouw zou ik afraden, vaak is er wel een goede 2e hands meerkamerfilter te koop, wil je toch nieuw en je weet wat voor filter je wil, mail dan de grote koidealers met de vraag voor hoeveel ze de filter kunnen leveren. Vaak krijg je zo korting. Heb dit ook zelf gedaan met Sansai 25000 filter en kreeg met gemak 150 euro korting. Bij de prijs zat zelfs de bezorging inbegrepen.
Als je zelf begint, en je doet het niet goed, krijgen lekkages vaak de overhand, en heb je dus gedonder.
grt Hokie


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.