Hoi allemaal,
Ik heb gisteren geprobeerd om mijn zelfgebouwde filter-installatie in gebruik
te nemen, maar ben tegen een probleem aangelopen.
Ik heb 4 vaten van elk 300 liter in serie staan. De filterpomp ligt op de vijverbodem
aan de andere kant van de vijver, en van daaruit loopt er een 32 mm darm naar een doorvoer aan de onderkant van mijn eerste filtervat.
Pomp kan iets meer dan 8000 liter per uur aan.
Aan de bovenkant van het vat, zit dan een doorvoer van 63 mm naar de onderkant
van m'n volgende vat. Dit eerste vat is gevuld met borstels.
Totdat het 2de vat voor 3/4de gevuld is, gaat alles goed. Nadien stijgt het waterniveau in m'n eerste vat, totdat het overloopt 🙁
(2de vat is nog niet gevuld met filtermateriaal)
Het lijkt wel of mijn pomp net "iets" te krachtig is voor mijn filterinstallatie.
Het gaat hier over een ubbink 7500FI pomp. (deze is niet regelbaar)
Er zit nog geen UV-lamp tussen mijn pomp en filter, gaat die UV-lamp zorgen voor meer weerstand, zodat m'n eerste vat niet meer overloopt ?
Of kan ik beter een overloop aan m'n eerste vat voorzien ?
Of is er een manier om die pomp minder water te laten pompen ?
groeten,
Kris
hoi snoozer
er bestaat inderdaad een systeem.
ten eerste, je mag je pomp niet afremmen, dat is heel slecht voor je pomp zelf, duus, het beste wat je kan doen is een aftaking onder water voorzien, dat is helemaal niet moeilijk, op je darm die uit je pomp komt zet je een verdelertje onder water, je snijdt dus je darm door die uit je pomp komt en zet dat verdelertje er tussen, dat kost net geen 30 euro en is van oase, dat ziet er Y-vormig uit, met een ingang, waar je de darm die uit komt en twee uitgangen met op elke uitgang een klepje waarmee je de waterhoeveelheid kan regelen, nu moet je er enkel op letten, dat het totaal van de twee kleppen altijd minstens 1 blijft (bv richting filter 2/3 en richting vijver 1/3) je kan dat water gewoon in de vijver laten stromen, of als er een spuitfiguur of een borrelsteen inkomt gewoon daar op aansluiten, is bij ons ook zo en geeft heel goed resultaat.
groetjes
poeken
Hoi Poeken,
Bedankt voor de info, nooit gedacht dat het zo simpel zou zijn 😉
Zal dit weekend eens naar de vijverwinkel rijden se ...
Bedankt,
Kris
Waarom zo'n duur spul van oase kopen?
Gewoon onder water een Y-stuk plaatsen, te verkrijgen voor een paar euro in elke doe het zelver.
1 stuk loopt door naar de filter via de buis zoals nu het geval is.
Het andere stuk knijp je een beetje door er een verloopstuk op te zetten (van 32 mm ga je bvb naar 20 mm). Je moet dit doen omdat je anders te weinig water naar je filter zal sturen (weg van de minste weerstand). Verloopstuk terug te krijgen in DHZ voor een paar euro.
Door zo te werken krijg je het overtal aan flow die je pomp publiceert in de vijver zelf benut. Stroming is goed voor de bouw van de vissen, alsook voor het in beweging houden van zweefvuil zodat het niet bezinkt maar wordt afgevoerd naar de filter.
Alain
stuk van oase is gewoon heeel handig ivm de regeling, gewoon twee draaiklepjes die je kan openen zo ver je nodig acht....
Of vergroot de buizen van 32mm naar 50mm of zo. dat is x2.5 in debiet
als ik die darm van 32 mm naar 50 mm vergroot, ga ik een nog hoger waterdebiet in mijn filter krijgen denk ik ...
en die 63 mm doorvoeren tussen m'n vaten moeten toch volstaan hé ?
Heb dat oase spul nog niet gekocht, 'k ga zaterdag even langs Pelckmans in Merksplas.
Hofleverancier hier in Ekeren had de juiste koppelstukken enzo niet binnen, en geen enkele doehetzelf hier in de buurt die aansluitstukken voor zo'n 32mm darmen heeft.
Of is er nog eentje die korter is bij Ekeren dan Pelckmans ? (meer dan een half uur rijden naar Merksplas van bij mij !)
groeten,
Kris
ik weet niet of zwijndrecht dichter isvoor jou... maar daar het je aquacity
groetjes
Als je toch van plan bent om een uv lamp (meer weerstand)te plaatsen zou ik het nu doen en zien of de eerst kamer nog overloopt, heeft dit niet geholpen dan zijn er nog twee mogelijkheden.
Ten eerste kan men de verbindingen van 63mm vergroten naar 90mm want 63mm is echt wel krap bemeten en ook de enige rede waarom je dit probleem nu hebt, alle andere oplossingen zijn eigelijk maar lapmiddelen en zonde van het stroomverbruik.
De tweede mogelijkheid is om de eerst kamer hoger te zetten waardoor de pomp het water hoger moet oppompen waardoor het debiet zakt of men kan een kogelkraan op de uitgang van de pomp zetten om het debiet te regelen (kan geen kwaad) maar niet op de ingang van de pomp.
Snoozerman,
Ik ben misschien te laat,maar ik werk met de Mesner dimmer speciaal voor vijverpompen.
Regelen doet hij perfect en kost iets rond de 45 Euro.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt.
Alain.