The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Dimmer voor de pomp

 

(@rick-meijer)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 51
Topic starter  

Beste Koi collega's

Ik heb een pomp die naar mijn verbazing toch nog teveel capaciteit heeft. Nu heb ik zoveel gehoord over een dimmer waarmee ik de capaciteit kan minderen. Ik heb er momenteel een gewone huis tuin en keuken dimmer opgezet en het werkt ook nog. Echter lijkt het wel of mijn pomp via deze manier de ene keer effe iets meer wegpompt of weer effe iets minder. Weten jullie hoe dit komt? Ik neem aan dat het door de dimmer komt. weten jullie een goede dimmer waar goede ervaring mee opgedaan is?

Groetjes en bedankt!!!!


   
Citeren
(@erik1978)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 158
 

Ik zou er geen normale dimmer op zetten, want volgens mij is dat niet bepaald goed voor je pomp.

Hier; kijk maar eens naar deze link, daar staat al heel wat informatie in. Die gewone dimmer eraf halen dus voordat je je pomp overbelast!

http://pondlibrary.org/ned/forum/showthread.php?s=&threadid=1643&highlight=regelaar


   
BeantwoordenCiteren
(@rick-meijer)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 51
Topic starter  

Hoi Erik

Zoals ik het allemaal lees is het inderdaad niet goed zo'n huis tuin en keuken dimmer.
Na goed alles gelezen te hebben kwam ik uit op www.guppy.nl.
Ik heb daar een regelaar van oase besteld twv 75,40 incl verzendkosten. deze bleek geschikt voor mijn mesner pomp.
Echter totdat deze geleverd is heb ik dus een hoog risico.
kon ik dat ok maar even ontlopen pffff.......

Alles zat al tegen bij me met deze vijver. Nu dit weer.... Aarghhh

Thanks voor je input!

groetjes
Rick


   
BeantwoordenCiteren
 DNNS
(@dnns)
Honorable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 583
 

Hoi Rick,

misschien kan je die kritieke periode even overbruggen door geen dimmer te gebruiken, maar door de waterstroom te remmen met een kraantje. Dit moet onder water, anders gaat ie lekken.

Volgens mij moet dat ook kunnen namelijk...

Succes!

Dennis


   
BeantwoordenCiteren
(@rick-meijer)
Trusted Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 51
Topic starter  

Hoi Dennis,
Ik heb ee stukje uit een tussenschot gezaagd waardoor de pomp iets meer water krijgt. Ietsie pietsie gedimt en hij blijft op niveau.
Ik zat inderdaad ook aan een kraantje te denken maar heb vernomen dat dat ook weer niet goed zou zijn voor de pomp.
Wat ik niet snap, ik heb een bodemdrain > filter in de grond> pvc 110 mm en nog krijgt hij geen genoeg water. Er zit zo'n 10.000 liter water in de vijver, pomp is 9200 l/u. Moet er nog wel een vortex bij bouwen maar ivm ruimte gebrek ivm verbouwing van de tuin was dit niet mogelijk.

groetjes


   
BeantwoordenCiteren
(@froggie)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 119
 

Een normale huis tuin en keuken dimmer zal gaan bezwijken aangezien deze ontworpen zijn voor een ohmse belasting ("nomale gloeilamp") een Halogeen dimmer daarintegen is ontworpen voor een inductieve last (12v halogeen verlichting) en dit zou gewoon moeten werken met een pomp aangezien dit een inductieve last is. Ik zou het trouwens zelf nooit zo doen... Waarom niet? Je pomp heeft een bepaald vermogen (bijvoorbeeld 100W) Dit kost je ongeveer 100 euro per jaar aan stroom... Als je een dimmer eraan hangt waarmee je het pompvermogen terug brengt (opgenomen) naar bijvoorbeeld 50W dan zal de dimmer een groot gedeelte van de overgbleven 50W gaan consumeren. Oftewel zo'n dimmer kost je dus 5 euro in de maand (even ruw geschat).... En dat is alleen nog maar aan stroomverbruik. De pomp is namelijk niet ontworpen om gedimt te worden. Naar mijn idee kun je beter een andere pomp aanschaffen of een bypass maken met 1 of beter nog 2 kranen zodat je je filter altijd kunt voorzien van de juiste hoeveelheid water... Met het water wat door de bypass gaat kun je nog een extra filter aansluiten of een moerasfilter of wie weet wel een heel gezellig water loopje... Dan weet je in ieder geval waar je 5 euro in de maand naar toe gaat.

PS. ook het tegenwerken van de pomp door middel van een kraantje is niet goed voor het stroomverbuik... Denk maar aan een auto die een berg oprijdt. Die gebruikt ook meer stroom, en zal eerder kapot gaan dan een auto die altijd over vlak wedek heeft gereden


   
BeantwoordenCiteren
(@cajoeter)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 62
 

Er is ook een dimmer van messner zelf verkrijgbaar, deze kost ongeveer 45 euro, als je wilt weten waar (heb hem zelf ook gekocht) kun je me een bericht sturen.

Een normale dimmer zal inderdaad op den duur de pomp beschadigen.

Wat betreft het verbruik, met de juiste dimmer zal het verbruik naar beneden gaan wanneer je de pomp dimt, dit vermogen wordt niet (slechts een klein deel) door de dimmer opgenomen maar dat bespaar je op de verbruikskosten.

Michel


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.