Is een diameter van 40 mm in pvc leiding (zuig en terugvloei) voldoende voor een filterinstalllatie gevoed door een aquamax pomp ??? Thx
40mm is goed maar 50 mm is nog beter en couranter gebruikt. Kogelkranen, schuifkranen zult u vinden in 50 mm. Hoe groter de diameter hoe minder de weerstand.
Mr De Moderator 🙂 Wat is uw mening dan over het standpunt van Hr. Devolder (vijverontwerp en aanleg) ivm filterinstallatie en diameters en oase filters, ... Ik hoor graag de reactie van meerdere personen, maar dit maakt men keuze er zeker niet gemakkelijker op ! En zou toch graag de knoop doorhakken ... 🙂
Hey,
Ik heb een 40mm buis als overloop naar de koivijver (dus bovenaan thv het wateroppervlak loopt het hier in en zo door naar de koivijver, en de buis komt boven het wateroppervlak van de koivijver uit). Er is wel een lichte vernauwing thv een aansluitstuk, maar lauter als overloop merk ik dat hier maar 2000 max 2500 liter water kan passief doorstromen. Eens het water onder druk kan weglopen door zo'n buis is een hoog debied geen probleem. Bvb na de pomp, of als de 40mm afvoer ergens onderin een bak gevuld met water staat. De aquamax pompen hebben voorziene uitlaten die tot ong. 40mm diameter kunnen gemaakt worden.
groeten Timpie
Beste Furby,
Devolder heeft het over ingangen en uitgangen van 110 mm.
Alles hangt er een beetje vanaf welk filtertype je hebt.
Bij gravity-filters moet je altijd met 110 mm buizen werken die vertrekken vanaf de bodemdrain tot aan de ingang van het filter. Sommigen vernauwen naar 80mm omdat zo de kracht wat vergroot zou worden.
Uitgangen van 110 mm zijn niet mogelijk bij gravity filters omdat uv lampen en eventueel andere toestellen, ook de pomp zelf achteraan het filter komt. Een 110 mm buis aansluiten op een uv lamp lijkt mij wat onlogisch omdat dit sowieso toch een vernauwing is.
Stel dat de algemen regel de volgende is. Gebruik zo breed mogelijke buizen dat het toestel of het filter aankan. Is er op uw pomp een aansluiting tot max 50mm, wel gebruik dan 50mm. kan uw filter 110 mm buizen aan, prima zo.
Om de weerstand verder te verminderen gebruik je beter 45° i.p.v. 90°
Als je een bovengrondse filter hebt: plaats die dan zo diep mogelijk maar zorg ervoor dat de uitgang zich nog altijd boven het wateroppervlak bevindt zodat het water terug in de vijver kan lopen. Vooral het naar omhoog stuwen van water kost u een verlies aan debiet.