Dag iedereen,
Na veel lezen en zoeken (misschien toch niet genoeg) op dit forum het dan toch maar gewaagd 'n vraagje te stellen.
- Waar vind ik het artikel circulatiepompen voor de koivijver in de categorie filters ?
Ben zelfs verdwaald langs "Handvest van het lid" gaan zoeken maar tevergeefs.
Eventjes voorstellen:
- Heet Patrick, woon in het verre westen van vlaanderen en nu gestart met ............
Recent na jaren plannen en zoeken gestart met heraanleg van de tuin en graven van een waterplas. In eerste instantie bedoeld als plens-vijver. Misschien later wel enkele vissen als de zwem belangstelling moest afnemen. 8 bij 2.5 met nog een plantenfilter van ongeveer 6m².
Ik spendeer meer tijd internet dan in vijverwinkels om informatie te verzamelen. Dus langleve de koi-, vijver-, forums. Na veel zoekwerk ben ik er toe gekomen mijn plantenfilter kelder af te sluiten met kunststofroosters. Draagvermogen is ruim 250kg/m² dus dit moet haalbaar zijn. Skimmer en drain in dikwandige drukbuis zijn ook geplaatst.
De laatste keuzes zijn de mechanische voorfilter en de pomp(en). Voor de filter denk ik aan een zeeffilter om niet alle bladeren en grassnippers in het plantenfilter te jagen.
Het gaat de richting uit van de nieuwe "Cetus Sieve" (opvolger pondsieve ?) maar hier zoek ik nog wat verder.
- Concrete, ivm pomp, een vraag naar het forum na deze voorstelling.
Het verbruik is de hamvraag. (op termijn belangrijker dan aankoopprijs)
Over "Sequence" pompen reeds verschillende draadjes gelezen, sommige vinden ze duur anderen spaarzaam :confused:
Mij komt de verwarring dat constucteurs opgenomen of afgegeven vermogen gebruiken. Dit maakt berekenen en vergelijken gebruikskosten onmogelijk met een rendement van +/- 50% voor een motor. Daarom volgende vraag aan gebruikers van Sequence pompen kunnen de op het motor plaatje vermelde waarden ( volt, amp, cos ) opgezocht worden zodoende het juiste opgenomen vermogen te kennen en vergelijk beter mogelijk te maken.
Ik weet er bestaat een "Energiekostenmeter" maar daar voor moet je eerst de pomp aanschaffen ook. 🙂
Ik zie uit naar jullie boeiende antwoorden of andere vragen.
Mvg, Patrick
Als je naar een pomp zoekt moet je je eigenlijk één ding afvragen. Moet de pomp een hoogteverschil overwinnen (pomp gevoed filter, druppelfilter, waterval,...) of moet een hoog debiet vereist zijn (bead filters) of moet de pomp gewoon water verstuwen zonder dat een hoogteverschil overbrugt moet worden, bvb gravity filter warabij het water op gelijke hoogte terug de vijver ingaat. Voor de laatste situatie heb ik goed nieuws want zowel Messner als Oase hebben nu echt energiezuinige pompen maar hun nadeel is dat ze geen hoogteverschillen aankunnen, ze kunnen het wel maar het debiet gaat sterk achteruit van zodra het water naar omhoog moet.
Je hebt dan ook drukpompen zoals Sequence, die leveren een hoog debiet ook al moet het water meer dan een meter naar boven gestuurd worden voor bvb een druppelfilter. Nadeel is dat deze pompen meer verbruiken.
Aan de hand van de plaatjes op de pompen volt, amp kun je het wattage berekenen (bvb via de elektriciteitskosten meter op deze site.
Ik weet nu ook wel niet of de fabrianten het zo nauw nemen met de juiste waarden op deze plaatjes.
Het beste is er even een energiekosten meter tussen hangen maar zoals je zelf zegt heb je dan wel eerst even een pomp nodig. In contact trachten te komen met een vijverliefhebber en bij hem eens een energiemeter tussen het stopcontact en het de pomp plaatsen is ook een oplossing. Of bij een vertrouwde dealer.
Ik heb zelf een Sequence 1/4 pk (13500 l /u) wel al een jaar of 6 oud en die verbruikt ong een 245 Watt. De nieuwere zouden minder verbruiken.
Bij Oase heb je niet veel keuze in droogopstelling. Alleen de Optimax en die halen met moeite 1,5m waterkolom. Een paar bochten en wat buis en er komt amper de helft uit langs de andere kant. Door een zeeffilter in gravity opstelling krijg ik toch minimaal een hoogte verlies van een kleine meter. Denk dat de Messner MP of misschien de exo- X een keuze is. Mogen beiden droog of nat opgesteld (een overstroming in de pomp put indachtig! ).
btw: kent iemand leverancier in Belgie van de "Multisieve" zeef filter. De dichts gevonden is in Breda (NL) en dit maakt 350 km op en af.
pacne wrote: Bij Oase heb je niet veel keuze in droogopstelling. Alleen de Optimax en die halen met moeite 1,5m waterkolom.
Laat je wel degelijk informeren.
Volgende Oase pompen kunnen droogopgesteld worden:
Aquamax Start van 3500 l tot 8500 l
Aquamax Pro van 4000 l tot 16000 l
Profimax van 20000 tot 40000 l
Optimax
Neptun van 3000 tot 12000l
Nautilus van model 200 tot 450.
Let alleen op dat er voldoende water aankomt.
Een bottom drain van 110 laat ongeveer in de praktijk maximaal 12000 liter water per uur door.
Wadu
Ja Wadu, gelijk heb je.
Nu ik ook de dikke 150blz tellende Oase Handelaarscatalogus te pakken kreeg, op je aanwijzingen alle droog opstelbare gevonden.
ivm debiet heb ik 2x 90 bodemdrain en 1x 110 skimmer die in gravitie opstelling komen. Kan dus voldoende flow verkrijgen voor mijn 30 kuub zwemvijver met een Optimax.
(filter config: zeef of vortex, pomp, plantenfilter). Is dit haalbaar nu nog geen vis voorzien is?
Mvg, Patrick