Hallo allemaal.
Heb eergisteren het bewegend bed met kaldness geinstalleerd. Hiervoor heb ik 7 luchtbollen in de bak geplaatst op de manier zoals aangegeven in de bijlage.
Nummer 1 is hierbij de uitlaat naar de pomp op zo'n 30 cm onder het wateroppervlak. Nummer 2 is hierbij de invoer op 5 cm van de bodem.
Er komt veel lucht uit de luchtbollen, Alleen beweegd kaldness niet zo. Moet ik de luchtbollen misschien in een rij in het midden van de bak plaatsen ( bak is 93 cm lang, 36 cm breed en 60 cm hoog ) zodat het spul de kans heeft om te zinken?
Ander probleem dat ik heb is dat de luchtpomp enorm veel herrie maakt (zwaar gebrom ). Daarom heb ik het ding al in de schuur gezet. Ik wil 's nachts wel kunnen slapen en dat geldt waarschijnlijk ook voor mijn buren...
Dit helpt in ieder geval al iets. Probleem is nu als ik de 7 extra luchtbollen aanlsuit ( er zijn er al 2 in de kamer met de jap. matten ) het geluid van de pomp, het gebrom dus, ook in de filterbak onstaat. Dit resulteert weer in herrie buiten wat mij ( en mijn buren) weer uit de slaap houdt.
Iemand enig idee of de herrie van de pomp en luchtbollen normaal is, en of er iets aan te doen is???
Alvast bedankt,
mark
Persoonlijk denk ik dat je de werveling tegengaat door aan beide zijden van de tank luchtbollen te plaatsen. Ik ben hier net met hetzelfde aan het experimenteren. De luchtbollen zouden naar mijns inzien beter op één lijn (in het midden) liggen.Zo zal de kaldnes in de midden opstijgen en langs de zijkanten kunnen neerdalen wat nu door de andere luchtkolken tegengegaan word.
Mijn probleem is dat de luchtbollen niet blijven liggen op één en dezelfde plaats en ik zo hoeken heb waar de kaldnes na een tijdje stil blijft liggen.
Let wel: de kaldnes zal pas echt goed gaan draaien indien hij een paar dagen te water gelaten is.
Ik ga de bollen verwijderen en met een membraanpijp of schotel werken, centraal opgesteld.
Wat de pomp betreft, staat ie wankel opgesteld? Verminderd of geeft ie meer geluid naargelang er bollen aan of afgeschakeld worden?
Dat van het dalen en stijgen van het BWB materiaal had ik ook al in gedachte. Ik ga het vanavond proberen. het probleem met de verplaatsende luchtbollen heb ik niet. Ik heb een rooster onder in de bak gelegd waar gaatjes in ziiten. Door een aantal gaatjes heb ik een luchtslag gestoken met daaraan een luchtbol. Ze blijven dus prima liggen. Misschien een idee voor jou?
Over de luchtpomp:
de luchtpomp heb ik opgehangen aan een touwtje om zo min mogelijk herrie te maken. Uiteindelijk is dat niet zozeer het probleem meer. Ik zit meer met het probleem dat de trillingen die dat ding ( het is zo'n luchtpomp met zuiger ) produceert inclusief het geluid, meegegeven wordt aan de slangen die aan de luchtpomp gekoppeld zitten en zo buiten (bij het filter) herrie veroorzaakt.
Als ik twee luchtbollen aansluit en die onder de jap. matten wegwerk, dan is het gebrom minimaal. Sluit ik er nu meer bollen op aan ( 7 extra ) dan wordt het gebrom meer. Ik heb ook al geexpirimenteerd met minder bollen. Het resultaat is dat het gebrom meer wordt naarmate er meer bollen worden toegevoegd.
De luchtpomp geeft zo'n 70 liter p minuut aan lucht af. Lijkt mij meer dan voldoende voor het aantal luchtbollen.
Ideeen???
Ik zou aanraden om de luchtbollen te vervangen door een grote luchtschotel die je met behulp van PVC buizen aansluit (laatste stuk naar schotel slang). Je verlaagt de weerstand naar het eindpunt waardoor de pomp op zich al minder herrie zal maken. Je kunt op het einde van de buis eventueel een paar kraantjes (van de splitter die je nu gebruikt) in de buis zetten om een paar bollen voor de matten aan te hangen. Tevens zal met een schotel de verplaatsing van de Kaldnes veel effectiever zijn.
Michel
Zelf denk ik van een air-lift in elkaar te steken en met mijn luchtbollen te blijven werken. Bij gebrek aan handelaars die luchtschotels verkopen in de buurt.
Hoi,
Ik heb gistern de luchtbollen verplaatst in een rij naar het midden van de bak. Dit geeft een veel betere beweging in het kaldness.
Probleem blijft dat als ik meer lucht naar die 7 stenen laat stromen, de luchtpomp meer herrie gaat maken EN er een bromtoon ontstaat in het filter zelf. Ik heb overigens de dikke luchtslang pas onder in het filter gesplitst naar de bollen.
Ik weet het niet zeker, maar ik denk niet dat een luchtschotel gaat helpen voor minder herrie. Bij 2 luchtbollen is de herrie acceptabel. Bij totaal 9 luchtbollen is de herrie onacceptabel.
Enige optie die ik momenteel zie is minder lucht naar het BWB zodat het geluidsnivo acceptabel blijft tenzij iemand een oplossing weet.
Je zou nog kunnen proberen om een soort demper op de slang te monteren, is wel een hoop werk om zoiets te maken maar ik denk dat dat wel een hoop scheelt!!
Hallo Froggie,
Klinkt als een goede oplossing. Heb jij enig idee hoe je zoiets maakt. De hoeveelheid werk maakt mij niet zoveel uit.
Je zou als voorbeeld een demper van een auto moeten nemen, de meest simpele is een adsorbsie demper, dit is een dikke pijp met daarin in een dunnere pijp met gaatjes erin en tussen die twee pijpen in stop je dan een dempend materiaal bijvoorbeeld steenwol. het proberen waard?
Eindelijk heb ik het probleem opgelost!!!
Aangezien er meer herrie van de luchtpomp door de lucht in mijn filter terrecht kwam als ik meer luchtbollen aansloot, ben ik gaan denken.
Normaal gesproken zou je minder herrie moeten krijgen de luchtpomp zijn lucht kwijt kan.
Ik ben vervolgens eens gaan kijken op de doos van de luchtpomp. Daar zag ik dat er een verdeler bij zou moeten zitten met een relatief kleine aansluiten. Ik heb dat dus opgezocht.
Vervolgens heb ik de luchtslang ( doorsnede ongeveer 1 cm ) van de pomp afgehaald en het verdeelblok eropgezet. De aanlsuiting van het verdeelblok is ongeveer 0,5 cm. Vervolgens heb ik 3 luchtslangen ( standaard luchtslang voor het aanslutien van luchtbollen ) op het verdeelblok gezet en deze weer aangesloten op de "grote" luchtslang.
Gevolg?: De luchtpomp is heel veel stiller. Veel belangrijker nog, is dat er geen herrie meer in het filter ontstaat door de luchtpomp.
De uiteindelijke luchtopbrengst lijkt hetzelfde te zijn.