Vooraleer graafwerken en dergelijke te starten een belangrijke vraag inzake bodemdrainage. Onlangs heb ik een vijver mogen bewonderen (50000l) met 2 bodemdrains. Die monden uit naast de vijver in een buffer van +/- 800 l waarin zich dan de pomp bevindt die het water naar de filters stuurt. De diepte van de buffer was ongeveer een meter terwijl het diepste punt van de vijver 1.80m is. Werkt zoiets optimaal of moet de buffer minstens even diep zijn als de vijver? Volgens de lectuur die ik erover gelezen heb moeten beide even diep zijn...
Tweede probleem. ALs je kan kiezen tussen een gemetste vijver met folie of gewoon een folievijver wat is dan de beste oplossing. Louter practisch, zonder rekening te houden met kostprijs. Maakt dat achteraf een verschil?
Derde vraag: hoe zit het met de duurzaamheid van het lijmen van rubberfolie? Of is dit om problemen vragen?
Als je niet naar de prijs ziet ga dan voor een gemetste vijver. Het heeft niets dan voordelen.De wanden kunnen bijvoorbeeld niet meer inkalven, ratten , mollen en wortels van planten kunnen geen gaten maken in de folie.
Een buffer is niet echt nodig of bedoel je een bezinkbak.
De buffer moet niet even diep zijn. Het werkt volgens het principe van de communiserende vaten. Als er in de buffer water weggepompt wordt ,wordt deze via de bodemdrains automatisch terug bijgevuld.
Van aan de bodemdrains kan je onmiddelijk naar een voorfilter ( vortex, zeef , bezinkbak) en vandaar uit naar het biologisch gedeelte . Wil je de filter helemaal in de grond ( gravity) dan komt bij een bezinkbak of vortex de pomp helemaal op het einde van de filterlijn, dus na het biologisch gedeelte. Komt de filter bovengronds dan komt de pomp tussen bodemdrain en filter.
Eventueel kan de voorfilter ondergronds en de rest van de filter bovengronds. Dan komt de pomp tussen het voorfilter en de bioloog.
Bij het gebruik van een zeef komt de pomp altijd tussen de zeef en de filter.
Een uv lamp komt altijd ( hoe de filter ook opgesteld staat ) na de pomp.
Zelf folie lijmen zou ik niet aan beginnen. Het best kan je dat werkje laten doen door professionelen. Als het goed gedaan wordt gaat het heel lang mee en geeft geen problemen.
Folies worden kant en klaar geleverd door de fabrikant.De lassen worden in het fabriek gevulcaniseerd ! Ofwel op tekening,ofwel komen ze opmeten. Weg plooien,weg lekken. Een perfecte afwerking!
Misschien in overvloed, maar als je met een buffer gaat werken zorg er dan ook voor dat je een voldoende grote afvoer naar het riool hebt. Liefst 110mm zodat je je drains makkelijk kunt spoelen.
Mmm, 't wordt er allemaal niet gemakkelijker op. Blijft de vraag wat polyester kost. 't Is wat meer werk, maar het lijkt me de beste oplossing.
Een folie op maat lijkt me ook interessant. Te meer ik twee vijvers met elkaar wil verbinden. Iemand een idee hoe ik een pvc folie het best verbindt met een rubberfolie?
Etienne, heb je toevallig een adres van een fabrikant die rubberfolie op maat maakt?
Is een gemetste bak met een rubberfolie een goed idee?
Iedere zichzelf respecterende vijverzaak kan dit navragen bij zijn leverancier.
Stenen muur met folie is perfect!