Ik heb een betonnen vijver van 2 m bij 1.70 m - 45 cm diep. Ik lees nu wel veel over niet laten toevriezen van natuurlijke vijvers maar wat doe ik om te vermijden dat mijn vijver gewoon kapotvriest? Tot nu toe liet ik tussen oktober en maart het water er gewoon uitlopen, maar sinds mei zwemmen er lustige visjes in rond en ik sta voor een probleem. Heeft iemand ooit gehoord van verwarming vb. onder vorm van kabels die ook in de bouw of bij de spoorweg gebruikt worden?
Nicole
Kapot vriezen is niet het grootste probleem. Je vijver is maar 45 cm diep. Krijg je in de winter diepvries vis 🙁
Ja, je vijver is veel te ondiep. 45 cm is echt niet veel en bij strenge winters is het zelfs gevaarlijk voor de vissen. ( vervriezing).
Je zou eventueel een aquariumverwarming van 300W in de vijver kunnen hangen en tegelijkertijd de vijver afdekken met noppenfolie .Dit zou normaal voldoende moeten zijn om de vijver ijsvrij te houden. Noppenfolie is verkrijgbaar in de meeste vijverspeciaalzaken tot op een breedte van 2m dacht ik.
Het beste zou zijn om de vijver natuurlijk te verdiepen . Voor een gewone ,goudvissenvijver laat ons zeggen , is een diepte van 80 cm tot een 1 m voldoende. Voor een koivijver is de ideale diepte + - 150cm.
Hallo Nicole,
een alternatief zou zijn de vijverrand verhogen (als je het esthetisch mooi vindt tenminste).
Als je 2 rijen betonblokken 20 breed en 15 hoog (of omgekeerd) metst dan heb je al een diepte van +/-75 cm of +/-85 cm, wat voldoende moet zijn voor de gemengde tuinvijver.
Voor een koivijver gaat het niet wegens te kleine oppervlakte.
Hoe is de dichting van de vijver opgevat?
mvg,
lieven.
Hartelijk dank voor jullie goede raad.
Mijn vijver bevindt zich op ons terras/balkon en dient oorspronkelijk om het regenwater van het dak op te vangen. We kunnen hem dus onmogelijk ophogen of dieper maken.
Mijn vraag was eigenlijk of iemand ervaring heeft met verwarmingkabels of iets dergelijks. De visjes zijn nu nog topfit maar de temperatuur van het water is al gedaald tot 10°.
Alvast bedankt.
Nicole
Verwarmingskabels ken ik niet. Ik ken wel externe vijververwarmers maar die kun je alleen gebruiken icm een pomp. Er zijn ook apparaten die drijven op het water en de vijver verwarmen.
Kost 59 euro en is erg eenvoudig in het gebruik.
Gevonden op www.holzum.de maar ook nederlandse zaken hebben deze apparaten te koop.
Zie mijn vorige posting. Aquariumverwarming 300 w + vijvertje afdekken met noppenfolie.
Je kan ook alle visjes binnenshuis in een aquarium laten overwinteren en hoef je buiten niets te doen.
In feite stel je eenvraag en antwoordt men op iets anders.
Om te vermijden dat een betonnen vijver kapotvriest is het bij de constructie beter de bovenste 20 cm van de wanden licht conisch naar buiten te maken .Het gevolg daarvan is dat de ijsplaat bij uitzetting naar boven zal worden geduwd ipv de muren uit elkaar te duwen en blijvende schade te veroorzaken.
Voor de vissen is het in de winter noodzakelijk dat de temperatuur zeker boven de 5° celsius blijft (hoger is uiteraard beter) De verwarming kun je goedkoopst uitvoeren door met een warmtewisselaar te werken aangesloten op je centrale verwarming.