Hallo....ik zit dus met het probleem van afkalven van de bovenste laag van mijn gegraven vijver.(De wanden zijn vrij stijl)
Aan de ene kant heb ik een vrij vaste harde grondsoort die niet afkalft aan de andere kant lag een terras met veel zand eronder, wat nu vrolijk wegspoelt met al die regen....wordt er een beetje radeloos van. Kan absoluut geen betonnen bodem en gemetselde wanden maken omdat de grond hier erg instabiel is. Ik dacht zelf aan het in de grond slaan op alle hoekpunten van hardhouten palen en dan tot ongeveer 50 cm van de bovenrand planken hieraan te bevestigen om de grond tegen te houden. Als het folie er dan tegen aan gaat met water erin zal dat dan hopenlijk voldoende tegendruk geven.
Heeft iemand ervaring hiermee ????????
Ik gebruik paaltjes van 60 cm lengte die ik om de 40 cm in de grond heb geslagen met daar tegenaan een rand van 20 cm (twee latten van 10 cm breed). Ik heb zowel plastic paaltjes en latten als eikenhouten paaltjes met azobe latten gebruikt. plastic is makkelijker te schroeven, gaat eeuwig mee en de latten zijn zeer flexibel. Nadeel is dat ze wel flink duurder zijn dan hout (factor 8).
Mijn grond is een mengsel van zand en tuinaarde. Blijft allemaal prima liggen.
Als je een bekisting maakt moet je naar mijn idee ook beton kunnen gebruiken. Rond mijn vorige vijver heb ik een betonnen rand gebruikt. Na uitharding had ik een zeer stabiele rand.
Hallo Bunt,
Je zit met een vervelend probleem.
Ik vrees dat wat paaltjes op de hoeken + wat verbindingsbalkjes op termijn niet echt het verhoopte resultaat zullen geven. Temeer omdat je aangeeft dat je grond echt instabiel is.
Je kan volgens mij 2 zaken doen:
1) Ofwel een betonnen vloerplaat gieten + muren metsen. Je zegt dat dit niet mogelijk is wegens instabiele grond. Op een diepte van 1 m en meer zit je toch al op draagkrachtige grond ?
Het zal wel wat werk vergen uiteraard.
2) Is enkel mogelijk als je het terras een deeltje wilt opofferen:
Dus zoals zut al aanhaalde, een betonnen rand gieten. Die vormt het "geraamte" van de vijver. Een strook van 30 cm breed en 45 diep moet voldoende zijn. Ik neem aan dat je grond afkalft aan de rand van je terras. Als je een iets grotere omtrek van je vijver definieert kan je zonder problemen deze greppel graven. Voor het gieten dien je wel wat hardboardplaten rond de binnenste kant van de greppel te plaatsen. Je hebt dan een glad oppervlak voor de folie. Dan later het teveel aan instabiele grond verwijderen aan de binnenzijde van de randbalk en je hebt een stabiel geheel.
Op voorwaarde dat het natuurlijk lukt in jouw situatie. Dit kan ik niet beoordelen.
Hopelijk helpt het je,
Lieven.
Ik heb blijkbaar nog niet genoeg koffie gedronken want ik was vergeten inloggen bij het bovenstaande bericht !!
mvg,
lieven
Hallo ,
Ik heb vorig jaar hetzelfde probleem gehad . Mede door de regen en de hoge grondwaterstand waren mijn randen ook beginnen afkolven . Alles werd dus als het ware een vloeibare smurie en verdween gewoon onder mijn folie , niet tegenstaande de vijver helemaal vol was . Resultaat was dat de vijver zelf tientallen centimeters minder diep geworden was maar wel vergroot in omtrek :p
Het werd zo erg dat ik de hele zooi er mogen uithalen heb om te herbeginnen . Ik heb dan echter meteen geopteerd voor een degelijke oplossing teneinde dat probleem nooit meer te hebben en dat is alles opnieuw uitgraven , betonbodem erin en muren erop .
Ik zou dus zeggen , als je opteerd om planken ofzo te gebruiken , zorg er dan voor dat er absoluut NIETS meer weg kan spoelen met de regen . Voor je het weet zit de grond van naast je vijver gewoon onder je vijver tot je geen vijver meer overhoud ! De folie kruipt dan omhoog en begint te 'zweven' tussen vijver en grondwater .
Mijn raad is dus : herstel het degelijk of je kunt herbeginnen .
mvg
Mic
Iedereen bedankt voor de tips.....ik heb besloten (enn bel al bezig), om hardhouten palen van twee meter rondom in te slaan en tot op1 meter diepte planken te slaan zodat de grond niet meer weg kan. Dure geschiedenis maar beter dan ellende....