The Pond Library

Vraag en Antwoord

Advies voor Filter/...
 
Notifications
Clear all
Advies voor Filter/Pomp

6 Posts
3 Users
0 Reactions
3,533 Views
mariner blues
(@mariner-blues)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Heren, Dames,

Na een tijdje de "Ada" manier te hebben toegepast, veel zuurstofplanten, niet veel vis ect, ben ik nu wel een beetje flauw van het groene water.

Ik heb tot nu toe geen pomp/filters gebruikt en wil graag tips over deze zaken. Wat voor pomp ben ik nodig, wat voor filter ect.

Beschrijving vijver:
Type, natuur/sier vijver gemaakt van Folie, afgewerkt met bankirai.
5x3 mtr varierende diepte van 40 t/m 1,2 mtr, maakt ca 7500 ltr.
Heel veel zuursofplanten (alle smaken), lelie, veenkruid met een voorzichtige visstand: 10winde (15 cm), 2 goudzeelt (15 cm), zonnebaars.

Een plantenfilter is niet mogelijk, aangezien ik de vijver niet verder kan uitbreiden.

Wie heeft tips?


   
Quote
Sebastien
(@sebastien)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 24
 

Al eens geprobeerd een simpel filterbakje met een UVC-lamp (zweef-algen doder, kortom gedaan met groen water 😉 )?
Wij hebben (naast een koi-vijver) een plantenvijver met enkele vissen, en die doet het uitstekend met zo'n simpele bak. Er hangt een pompje van 2000L/u aan. Die bak bestaat uit:
een UVC, wat bio-blokken, en een spons-matje.

Volgens mij heb je niet meer nodig, tenzij je met koi zou beginnen...

[edit: dit is het model dat ik bedoel http://filterspecialist.nl/shop.asp?action=show&item=00010001999920050226111231&cat=0001 ]


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Ik heb nog een Biotop 2500 filter liggen, vrijwel nieuw, en een goede UVC lamp. Voor een paar tientjes mag je de boel komen halen.


   
ReplyQuote
mariner blues
(@mariner-blues)
New Member
Joined: 19 years ago
Posts: 2
Topic starter  

Hagar wrote: Ik heb nog een Biotop 2500 filter liggen, vrijwel nieuw, en een goede UVC lamp. Voor een paar tientjes mag je de boel komen halen.

Leuk aanbod waarvoor dank, maar zal een Biotop 2500 niet te klein zijn voor een vijver van 7500 ltr? Vanuit de beschrijving van de BioTop 2500 lees ik dat het voor vijvers tot 2500 ltr is.
Hoeveel watt is de lamp?


   
ReplyQuote
Hagar
(@hagar)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 78
 

Lamp is 9 watt. Natuurlijk is een filter voor 2500 liter klein. Maar ik had de indruk dat je de boel niet meteen rigoreus wilde aanpakken. En elk filter is beter dan geen filter.Jouw vissen zijn niet bepaald grote vervuilers, dus je zou het er waarschijnlijk mee kunnen redden.

je kunt natuurlijk meteen een forse pomp en filter aanschaffen, maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken...


   
ReplyQuote
Sebastien
(@sebastien)
Eminent Member
Joined: 19 years ago
Posts: 24
 

Ik denk ook dat het meer dan voldoende moet zijn hoor 😉
Wij hebben iets gelijkaardigs staan en dit is voldoende.
De planten filteren toch het meest.
IMO is vooral de UVC-lamp het belangrijkste onderdeel van dergelijke filtertjes. Zo heb je geen probleem meer met groen water.

Nuja, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen mag je altijd een grotere filter aanschaffen. Teveel filteren bestaat niet he 🙂


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.