The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Advies voor Filter/Pomp

 

(@mariner-blues)
New Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Heren, Dames,

Na een tijdje de "Ada" manier te hebben toegepast, veel zuurstofplanten, niet veel vis ect, ben ik nu wel een beetje flauw van het groene water.

Ik heb tot nu toe geen pomp/filters gebruikt en wil graag tips over deze zaken. Wat voor pomp ben ik nodig, wat voor filter ect.

Beschrijving vijver:
Type, natuur/sier vijver gemaakt van Folie, afgewerkt met bankirai.
5x3 mtr varierende diepte van 40 t/m 1,2 mtr, maakt ca 7500 ltr.
Heel veel zuursofplanten (alle smaken), lelie, veenkruid met een voorzichtige visstand: 10winde (15 cm), 2 goudzeelt (15 cm), zonnebaars.

Een plantenfilter is niet mogelijk, aangezien ik de vijver niet verder kan uitbreiden.

Wie heeft tips?


   
Citeren
(@sebastien)
Eminent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 24
 

Al eens geprobeerd een simpel filterbakje met een UVC-lamp (zweef-algen doder, kortom gedaan met groen water 😉 )?
Wij hebben (naast een koi-vijver) een plantenvijver met enkele vissen, en die doet het uitstekend met zo'n simpele bak. Er hangt een pompje van 2000L/u aan. Die bak bestaat uit:
een UVC, wat bio-blokken, en een spons-matje.

Volgens mij heb je niet meer nodig, tenzij je met koi zou beginnen...

[edit: dit is het model dat ik bedoel http://filterspecialist.nl/shop.asp?action=show&item=00010001999920050226111231&cat=0001 ]


   
BeantwoordenCiteren
(@hagar)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 78
 

Ik heb nog een Biotop 2500 filter liggen, vrijwel nieuw, en een goede UVC lamp. Voor een paar tientjes mag je de boel komen halen.


   
BeantwoordenCiteren
(@mariner-blues)
New Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hagar wrote: Ik heb nog een Biotop 2500 filter liggen, vrijwel nieuw, en een goede UVC lamp. Voor een paar tientjes mag je de boel komen halen.

Leuk aanbod waarvoor dank, maar zal een Biotop 2500 niet te klein zijn voor een vijver van 7500 ltr? Vanuit de beschrijving van de BioTop 2500 lees ik dat het voor vijvers tot 2500 ltr is.
Hoeveel watt is de lamp?


   
BeantwoordenCiteren
(@hagar)
Trusted Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 78
 

Lamp is 9 watt. Natuurlijk is een filter voor 2500 liter klein. Maar ik had de indruk dat je de boel niet meteen rigoreus wilde aanpakken. En elk filter is beter dan geen filter.Jouw vissen zijn niet bepaald grote vervuilers, dus je zou het er waarschijnlijk mee kunnen redden.

je kunt natuurlijk meteen een forse pomp en filter aanschaffen, maar ik kan niet in jouw portemonnee kijken...


   
BeantwoordenCiteren
(@sebastien)
Eminent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 24
 

Ik denk ook dat het meer dan voldoende moet zijn hoor 😉
Wij hebben iets gelijkaardigs staan en dit is voldoende.
De planten filteren toch het meest.
IMO is vooral de UVC-lamp het belangrijkste onderdeel van dergelijke filtertjes. Zo heb je geen probleem meer met groen water.

Nuja, als je het zekere voor het onzekere wilt nemen mag je altijd een grotere filter aanschaffen. Teveel filteren bestaat niet he 🙂


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.