The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Zieke visjes, Wat nu?

7 Berichten
2 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,325 Bekeken
 Evie
(@evie)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hallo allemaal,

Onlangs zijn we in een huurhuis getrokken en hier in de tuin ligt een redelijke vijver. Er zaten toen slechts 2 (serieus grote) koi's op en een paar klein zwarte ritskes. Omdat de vijver heel slecht onderhouden is geweest (om niet te zeggen niet...) hebben we de vijver leeggemaakt, vissen in een zwembad geplaatst (water uit de vijver in het bad gedaan) en de folie volledig opgekuist. We hadden toen de vijver terug gevuld met enkel grondwater en de vissen waren gelukkig dat ze terug in de vijver konden enkele dagen later. Maar de folie had een lek en dus hebben we besloten om volledig te vernieuwen. De vissen hebben we enkele weken later terug in een zwembad gezet (weer 70% grondwater en rest kraantjeswater). zuurstofpomp in het zwembad gelegd en alles...
Vervolgens hebben we nieuwe folie in de vijver gelegd en deze volledig met kraantjes water gevuld. We zijn dan met een bacterie cultuur gestart. Maar de vissen gingen één voor één dood in het zwembad en toen onze 2 steuren dood zijn gegaan hebben we besloten om de vissen terug in de vijver te zetten. Helaas zijn ze nu allemaal ziek. Ze zitten vol parasieten. Ze hangen precies gewoon stil onder water. Er zijn er ookal veel gestorven (goudvissen voornamelijk) de kleine zwarte ritskes hebben we eruit gevangen en deze zagen er ook allemaal ziek uit, bij sommige was de staart verkleurd, een andere had kieuwrot... Gistere is de visdokter geweest en deze heeft het water getest (was volledig in orde) en ook de vissen onderzocht. Hij zei dat ze echt 1000de parasieten hadden en heeft meteen iets (paars???) in het water gegooid. We zijn dan ook bij de apotheek een mengsel moeten gaan halen van formaldehyde en malachietgroen. Dit heb ik er vandaag voor de eerste keer ingedaan en dat water ziet nog altijd blauw groen... Is dit normaal? En wanneer zie je of het werkt of niet? Want er lag juist weer een dood visje. De grote koi's (we hebben nog een 3de gekregen, een sluier koi, deze zit sinds donderdag op de vijver) zijn aan de zijkanten helemaal rood... ik heb schrik dat ze het niet gaan halen...
Hoe moet dit verder? 🙁

Groetjes Evie


   
Citeren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Moi Evie,

Als ik het verhaal hoor, ben ik bang dat hier niets meer te redden is. Indien de visdokter al langs is geweest, en er geen verbetering gaat optreden, denk ik dat de vissen allemaal zullen sterven. Het is natuurlijk wel zo dat de medicatie eerst moet gaan werken. Dit gebeurt echt niet binnen 1 a 2 dagen. Hoop echter voor je dat er nog vissen gaan overleven.
Sterkte er mee.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
 Evie
(@evie)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Ik snap gewoon niet dat die vissen in dat super vuile water konden overleven en nu dat ze is proper water zitten worden ze ZO ziek? oké dat ze stress hebben en verzwakken door de nieuwe omstandigheden dat begrijp ik wel maar zo erg? En ook die nieuwe vis. die zit er amper een weekje in... Ik vind het echt zo jammer.
Hoe kan je dan zien als er verbetering is?

Groetjes


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Moi,

Zo gauw de vissen weer beter gaan zwemmen en bv trek in eten hebben. Nog even over het tijdelijk verblijf; gewoon een zwembad die je overal kunt kopen (kinderbadje bv)??
Tevens zitten er metalen in het grondwater. Ik denk persoonlijk dat de vissen niet door stress ziek zijn geworden. Grondwater is niet goed voor de vissen. Je zou een grondmonster kunnen laten onderzoeken, maar dit kost geld, en je hebt er niets meer aan.
Een gewoon zwembadje heeft weekmakers in het plastic, die funest voor vissen kunnen zijn. Indien je een zwembadje gebruikt, altijd folie erin leggen.
Zoals ik heb begrepen had je wel een pomp op het tijdelijk onderkomen staan. Dit was wel goed, want vissen en vooral steuren houden van stromend water en zijn dit nodig om gezond te blijven.
Als je na een week nog steeds geen verbetering ziet, dan wist ik het wel.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
 Evie
(@evie)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Hallo,

Het was niet zo een opblaas badje maar wel een zwembad met ijzeren staven en een zeil ofzoiets...

Vandaag zijn er weer vier visjes dood gegaan... kleintjes. De grote zijn nog tamelijk actief. De steuren vonde het niet zo geweldig precies want ze zijn dood gegaan.

Is het normaal dat het water gekleurd blijft?

Groetjes


   
BeantwoordenCiteren
(@hokie)
Honorable Member
Deelgenomen: 15 jaar geleden
Berichten: 730
 

Moi,

Ja, dat is de medicatie, trekt vanzelf weer bij.
Sterkte met de gehele situatie.

Hokie


   
BeantwoordenCiteren
 Evie
(@evie)
Active Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 8
Topic starter  

Er zijn nog enkele dode gevallen (kleintjes)... maar de rest ziet er wonder bij wonder toch al veeeeeel beter uit...

Hopelijk met nog een beetje geduld... komt alles goed 🙂

Groetjes


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.