The Pond Library

Vraag en Antwoord

Wat te doen voor de...
 
Notifications
Clear all
Wat te doen voor de herfst?

5 Posts
3 Users
0 Reactions
2,416 Views
joloah
(@joloah)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hoi,

Eindelijk kan ik mijn vragen stellen, want het is voor mij de eerste keer dat ik de vijver door de volgende 2 seizoenen moet krijgen.
1) Als ik bijvoorbeeld de lelie terug moet gaan snoeien, is dat dan echt tot aan de wortel?
2) Blijft een Iris gewoon staan, of gaat die ook geel worden?
3) Ik heb een 3-in-1 filterpomp, moet ik die voor de winter eruithalen? en wanneer dan? Mijn vijver is natuurlijk niet zo diep (80) en ik ben bang dat de pomp anders kapotvriest. Er zit een klokfonteintje op en ik neem aan dat die ook vastvriest bij matige vorst.
4) Gaat de vijver dan niet alsnog heel groen worden?
5) Wanneer ik de filter eruit moet halen: De 'sponzen" en kiezeltjes zitten natuurlijk vol met goede bacterien, kan ik die op een of andere manier wel in het water laten liggen, zodat ik ze in het voorjaar zo weer in de filter kan plaatsen?
6) Is het zinvol om gezien de omvang van mijn kleine vijver iets te ondernemen om te zorgen dat de vijver niet dichtvriest ivm met de vissen?
7) Wanneer zou ik moet stoppen met voeren? Op de pot staat vanaf 10 graden, maar stel dat het een paar dagen onder de 10 graden is en daarna weer richting 15 graden?

Ik heb vast nog wel meer vragen, maar voor nu is dit het!
Je gaat je toch hechten aan die vissen en ik wil liever niet na de winter 5 lijkjes aantreffen.

Alvast bedankt:D


   
Quote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

1) De stengels rotten na het afsnijden een stuk in en om te vermijden dat ze tot in de wortelstok inrotten snij je die af tot 20 à 30 cm van de wortel.
2) Wanneer het loof van de lis afgestorven is kun je dit afknippen, de wortel blijft in het moeras, die is vorstbestendig.
3) Je kunt die er uithalen, maar dan moet je wel minimum 1 luchtsteentje in de vijver zetten om een open wak in de vijver te houden. Je kunt ook de pomp gewoon laten werken zonder de fonteinkop.
4) Bij koudere temperaturen heb je geen last van zweefalgen.
5) Dat haalt niet veel uit, beter de pomp laten werken zonder de fonteinkop.
6) Zie 3)
7) Er bestaat ook wintervoer dat bij koudere temperaturen kan gegeven worden. Het gewone voer niet meer geven onder de 10° C want dat wordt niet verteerd


   
ReplyQuote
joloah
(@joloah)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hallo, Alvast bedankt voor de antwoorden. Ik ben alleen nog bezig te achterhalen of ik de fontein apart kan uitschakelen, want dat lijkt er niet op.
Dat wintervoer is voor als het niet vriest neem ik aan?, omdat ik begreep dat wanneer het vriest, de vissen beter niet gestoord kunnen worden?
Ik ben echt nog een leek, dus sorry als ik stomme vragen stel.:confused:


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

stomme vragen zijn er niet, alleen stomme antwoorden.
Even over de temperatuur met voeren, we hebben het natuurlijk over de watertemperatuur en niet over de buitentemperatuur. Je zegt dat de temp van -10 naar +15 gaat, dan heb je het niet over de watertemp, want bij -10 zou je wel een heel groot ijsblokje hebben.
Verstandig is het daarom wel om geregeld je watertemperatuur te controleren. Zo weet je zeker dat je vissen bepaald voer moeten hebben.
Let wel; elk merk voer heeft misschien wel een andere temperatuur, dus sommige niet meer voeren vanaf 15 graden, andere niet meer vanaf 10 graden. En dan de neerwaartse temperatuur wel te verstaan.

Zorg ervoor dat je vijver niet dicht kan vriezen, je kan hem ook beschermen door hem af te dekken (isolatielaag). Kijk of je vijver "open" ligt, hiermee bedoel ik dat de weersomstandigheden veel invloed op je vijver kan hebben, wind, guur, zon enz

Hokie


   
ReplyQuote
joloah
(@joloah)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hoi,

Ik zei niet - 10, maar onder de 10 graden, maar maakt niks uit. Ik ga een
waterthermometer halen. Ik heb ondertussen antwoord van de fabrikant van de pomp en ik kan de fontein demonteren zodat het water rechtstreeks in de vijver terugstroomt.
Onze vijver ligt vrij beschut tegen een schutting. Ik ben alweer een stuk wijzer geworden.:)


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.