The Pond Library

Vraag en Antwoord




vorstperiode

Lid
Berichten: 25
Topic starter

Beste Vijverliefhebbers,

Helaas heeft de afgelopen vorstperiode een ware slachting veroorzaakt in mijn vijver. Nu het weer aan het dooien is zie ik tot mijn schrik dat ALLE kikkers dood in de vijver drijven. Zeker een stuk of 25 kikkerlijkjes. Verschrikkelijk om te zien. Een kleine speurtocht in de vijver gaf mij nog een niet aangename verassing. Ook mijn favourite Zonnebaars is niet meer. Toch heb ik mij aan alle voorschriften gehouden. IJsvrijhouder, de gassen kunnen ontsnappen, geen trillingen veroorzaakt op het ijs enz. enz. De rest van de vissen is nog keurig in leven. Heeft iemand enig idee wat hiervan een oorzaak zou kunnen zijn? Een dergelijke slachting zie ik niet graag meer en neem graag alle tips ter harte om dit nooit meer mee te maken.
Alvast bedankt!


   
Lid
Berichten: 17

Arie,

ditzelfde fenomeen heb ik nog gehoord na de vorstperiode; maar daar waren het wel kois van 11 jaar oud.
Is je vijver diep genoeg? +80 cm is toch geen luxe. En liggen er geen rottende bladeren op de bodem? Een luchtpompje vind ik zelf beter dan de ijsvrijhouders die ze verkopen.Zelf heb ik nog niet zo veel ervaring, mijn vijver is net aan z'n tweede winter toe, maar m'n filter en pomp laat ik continu doorwerken.
Ik hoop dat er nog iemand raad voor je heeft.

Groetjes.....Speedy.


   
Lid Admin
Berichten: 1307

Inderdaad, een luchtpomp is vele malen beter dan een gewone ijsvrijhouder. Je mag dan wel een ijsvrijhouder hebben, als je gehele systeem stil lgt (filter, pomp) Dus geen beweging in het water dan kunnen er zich onderaan de vijver gassen ophopen. Organisch afval begint te rotten maar zonder een minimum aan watercirculatie zullen de ontstapte rottingsgassen niet uit het water verdreven kunnen worden. Een luchtpomp voorzien van één of meerdere luchtsteentjes kan de gassen uitdrijven.

De vijver moet inderdaad op zijn minst 80 cm diep zijn.


   
Lid
Berichten: 25
Topic starter

Ik heb deze vijver niet zelf aangelegd. Hij ong. 4x4 (niet vierkant) met een B, C en een D met de juiste diepten. Het D gedeelte is ong. 1x2 waar alle zuurstofplanten in staan. O.a. glanzend fonteinkruid e.d. De vijver is verder via de Ada Hofman methode het laatste jaar behandeld met als uitzondering een biofilter en vijversubstraat.
De meeste kikkers zijn bevroren. Ik denk dat ze in de tussenliggende vorstperioden in een bovenlaag terecht zijn gekomen en dat het daarna weer is gaan vriezen zodat ze niet meer naar de bodem konden?? Of is dat onzin? Alle kikkers zag ik nl. in C op de bodem liggen of drijven aan de oppervlakte met hun poten nog vastgevroren wat dieper. Of tegen en tussen de randafwerking (stenen). Waar ik ook nog aan denk is dat het pijpje van de ijsvrijhouder wellicht te kort is geweest?? Kan dat een dergelijke sterfe veroorzaken?? De Zonnebaars dreef aan de oppervlakte met daaronder nog een ijslaag. De rest van mijn vissen is nog springlevend. Het is pas in de tweede vorstperiode gebeurd. De vijver ligt verder zuid tot zuidwest in de tuin, dus voldoende het zonnetje. Ik heb wel een baan sneeuw verwijderd met een bezem. Zouden deze trillingen op het ijs dan de oorzaak kunnen zijn? Ik heb het voorzichtig sneeuwvrij gemaakt, maar je weet nooit.
Alvast bedankt voor je moeite.


   
Lid
Berichten: 584

Waarschijnlijk toch gasvorming in de vijver voorgehad. De zonnebaars is een vis die bij koud weer als èèn van de eerste beneden in de vijver verblijft, samen de de zeelt. Zolang het koud blijft krijg je hem niet te zien. Als er onder in de vijver gas ontstaat moet hij wel naar boven komen. Ik raad u aan om in het voorjaar (niet te vroeg om eventueel overgebleven kikkers niet te storen) uw vijver een kuisbeurt te geven.
Met een bezem over het ijs vegen kan geen kwaad, als je er maar niet in begint te kappen.


   
Lid Admin
Berichten: 1307

In normale omstandigheden hebben de kikkers en vissen geen redenen om tijdens te winter naar boven te komen. Dit is wel gebeurd wat kan wijzen op zuurstofgebrek onderaan de vijver.


   
Lid
Berichten: 25
Topic starter

Namens een lid van de vijverclub bedankt voor de reactie


   
Lid
Berichten: 370

Hoi Arie,

Bij mij heeft zich sinds de aanleg van de vijver nog nooit ijs gevormd en verwarm ik niet ,afdekken doe ik evenmin. Bijna niet te geloven hé, maar toch is het zo.
De vijver is 2.20 m diep en heeft een inhoud van 30000L.Wat ik doe is het volgende , de luchtpomp die het filter van de buitenvijver van zuurstof voorziet is geplaatst in het lokaal waar de binnenvijver zich bevindt. Hier is het altijd + - 14°, dus die 14° pomp ik in de filter van de buitenvijver dmv 9 luchtsteentjes die in de overlooppoorten geplaatst zijn. Volgens mij is dit genoeg om de vijver ijsvrij te houden, ik heb er anders geen verklaring voor.
Misschien is dat ook een oplossing voor u. Plaats de luchtpomp in een verwarmd verblijf, eventueel binnenshuis, en plaats een paar luchtstenen in de vijver ( niet dieper dan 30 cm) of in de filter.
De vijver afdekken met noppenfolie helpt ook tegen vervriezing.


   
Lid
Berichten: 117

Je hoeft nog niet eens de lucht pomp binnen te platsen. ik heb ze buite ndroog in een afgesloten bak zitten. met uitzondering van een gat om zuurstof op te kunne zuigen. En zelfs bij een temp van -15 blijft de vijver nog op die plaats open.

m.v.g Stefan


   
Lid
Berichten: 370

U zegt bij -15° blijft de vijver daar open, maar bij mij blijft hij helemaal open. Nergens ijs te bespeuren. Wens je meer dan enkel maar één plaats open te houden is het toch beter de luchtpomp verwarmd te plaatsen. Ik heb er in ieder geval goede resultaten mee.


   
Lid
Berichten: 117

Ik geloof niet dat het veel uit maakt of de lucht + 14 graden is bij U of dat de lucht +2 graden in het doosje is bij mij.
Ik denk ook dat je niet zomaar kunt zeggen dit helpt. Vaak is de lokatie van de vijver ook erg belangrijk. En niet te vergeten de diepte en hoeveelheid liter water.
Als het een kleine vijver is zal de totale water massa eerder in temperatuur dalen dan wanneer je een grote vijver hebt net als u. En wat ik dan zelf ook nog gemerkt heb. Ik heb een luchtpompje van 100 liter en een luchtpompje van 600 liter. Tussen het "Wak" van de 100 en 600 liter luchtpomp zit ook nog een groot verschil.

Maar ik geef U wel gelijk dat het een goed methode is om de vijver zo goed als ijsvrij te houden.

m.v.g Stefan


   
Lid
Berichten: 102

Originally posted by De Rie
U zegt bij -15° blijft de vijver daar open, maar bij mij blijft hij helemaal open. Nergens ijs te bespeuren. Wens je meer dan enkel maar één plaats open te houden is het toch beter de luchtpomp verwarmd te plaatsen. Ik heb er in ieder geval goede resultaten mee.

Dit probeer ik toch in iedere geval even uit,moet natuurlijk wel in het bezit zijn van een goede luchtpomp.Voor een liefhebber waar verwarmingskosten financieel niet haalbaar zijn is dit toch een goed idee.
Mvg Johan


   
Lid
Berichten: 370

Hoi Devolder,

Mijn manier is zeker het proberen waard. Ik heb er geen andere verklaring voor hoe het komt dat ik nog geen ijsvorming heb gehad. Nochthans, het heeft al goed gevroren.
Ik doe het als volgt:
In iedere overlooppoort van de filter zijn 3 luchtbollen geplaatst en in de skimmer 1, in totaal 9. Allen worden gevoed door een High-blow 60 die in de ruimte van de binnenvijver staat waar het + - 14° is.
Ik beweer niet dat hiermee het water zal opwarmen maar ben er van overtuigd dat het de afkoeling zal tegengaan.
Veel suc6


   
Lid
Berichten: 199

Originally posted by De Rie

Ik beweer niet dat hiermee het water zal opwarmen maar ben er van overtuigd dat het de afkoeling zal tegengaan.

Je betaalt het ijsvrijhouden van je vijver toch.... neem ik aan.

Je niet afgedekte vijver zonder ijsvorming blijft gewoon warmte afgeven aan de omgeving door verdamping en luchtkontact.
Deze warmteafgifte is aanzienlijk groter dan wanneer er (gedeeltelijk) ijs op je vijver ligt. Je vijverwater blijft dus afkoelen en er zal dus op een gegeven moment een temperatuur van 0 ºC bereikt worden en ijs gevormd worden.

Door nu warmte uit een ruimte van 14 ºC te halen via luchttransport kan je het warmteverlies geheel of gedeeltelijk compenseren. De ruimte van 14 ºC zal door de afvoer van warmte afkoelen. Omdat dat niet gebeurt, zoals je meldt, moet er warmte uit een andere bron deze 14 ºC in stand houden.

Omdat het buiten vriest moet je de warmte dus onttrekken
aan je huis, dat daardoor zou afkoelen....... tenzij .......ergens
indirect je verwarming gewoon de rekening van het ijsvrijhouden van je vijver betaalt.... 🙂 🙂

Je hebt zo geen kostbare investeringen nodig en als de luchtleidingen niet te lang aan de lage buitentemperatuur zijn blootgesteld, (waterdampcondensatie en rendementsverlies)
is dit best een goede methode om bij een niet te strenge en lange vorstperiode je vijver ijsvrij te houden. Met noppenfolie e.d. overkappen is natuurlijk ook een prima optie.

Groet, Arthur.


   



The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.