hallo allemaal
dit word mijn eerste winter dat ik ga mee maken met mijn vijver nu heb ik op dit moment moeras planten en zuurstofplanten staan die af sterven is dat de normale gang van zaken?
ik heb ook een zuurstof plant die ook deels boven water komt moet ik die snoeien?
en voor het open houden van de vijver dat die niet dicht vriest een stuk piepschuim er in gooien met een touwtje er aan dat hij op 1 plek blijft die dan door het dobberen het water in beging houd is dat een optie?
hebben jullie verder nog goeie tips ik hoor ze graag
groeten marco
hey marco,
wat betreft je planten ,ik zou de stukken die afsterven of die los komen toch snoeien anders komen ze terecht op de bodem die dan gaan verzuren en rotten,
zelf heb ik deze zomer al mijn planten verwijderd uit mn vijver en kompleet vernieuwd,ik wil geen planten meer, maar ik snoeide anders al mn planten voor de winter,
als je een goed zuurstofpomp in je vijver heb, dan houd dat ook je vijver open,
nu heb ik de zuurstofpomp maar 4 uurtjes in de nacht aan maar als het straks vriest hou ik hem 24 u aan,
gr toni
dank je toni voor je reactie
maar in mijn vijver heb ik geen pomp ik wil een zo'n biologische vijver hebben zonder pompen en dat soort spul.
zal van de week maar ff gaan snoeien dan alle bruine delen er af knippen en de rest kan blijven of moet ik dat ook snoeien?
gr marco
hey marco,
wat goed is kan je laten staan, de rest maar met de schaar erin,
hoegroot is je vijver en hoe is je water, je heb dus helemaal niets van pompen,en hoe filter je je water dan ,wat voor vissen heb je er in,
gr toni
hey tonino
sorry voor de late reactie maar tijdje niet op internet geweest.
ik ben deze zomer pas begonnen met vijver maken.
in juli/augustus ben toen helemaal verkeer begonnen dacht graaf een gat en klaar ben je dus niet moesten verdiepingen in zitten dus hij is wat groter uit gevallen hij is nu 5m lang 2.60m breedt en een deel van 1m diep en een klein deel 1.20m diep.
omdat ik ook met mijn tuin bezig was had ik de vijver voor de helft gevuld met water (was toen eind juli) toen hadden we nog die fikse regenbuien dus er was nog eens een 3de regenwater bij gekomen iets van 3 weken later ben ik hem pas verder afgaan maken grind er in paar planten gekocht en de volgende dag groen:eek:.
en door die regen alle warde te laag ik kh waarde verhoogt schijnbaar te veel die kwam op 11 en de gh bleef laag op 3 en mijn ph ging om hoog naar 10.
heb het met moeite weer recht kunnen krijgen op de goede waardes maar ja toen was het al te laat om meer planten tekopen en het groen aan te pakken was toen half augustus dus kon niet veel planten meer kopen.
maar nu is mijn vijver bijna helder heb nog geen vissen er in eerst maar ff kijken hoe het gaat met de waardes en de winter en dan volgend seizoen er vroeg bij zijn voor meer planten en dan vissen er in.
groeten marco
hallo marco, nu in de wintertijd zal jou waterwaarde normaal goed zijn ook de water moet helderen, maar ben bang na de winter dat je dezelfde probleem gaat krijgen
ook dat groene water weer omdat je geen filter en pomp heb ,opzich niet erg dat groene water voor de vissen wel voor ons oog, maar let wel op dat je ammoniak niet stijgt,corrigeer me als ik je niet heb begrepen vanwege de pomp en filter,
gr tony
hoi tonino
wat ik er uit heb begrepen is als je genoeg zuurstofplanten hebt dat je water gewoon helder blijft en als de water kwaliteit goed is dan moet het filteren door het aanwezige bacterien worden gedaan allen moet je zelf de bladeren en slib uit scheppen en zuigen voor de rest kan het zonder pompen en filters
Moi,
ben het niet geheel met je eens, zuurstofplanten zijn goed, maar zorgen er niet voor dat je water helder wordt. Tenminste niet voor de volle 100%. Je water wordt helder doordat de afvalstoffen, die voedingsstoffen zijn voor planten, opgenomen worden door de planten. Alleen met zuurstofplanten red je dit niet. Hiervoor zul je dus ook oeverplanten moeten hebben, bv riet en lis. Dit zijn planten die veel voedingsstoffen nodig zijn, en dit halen ze uit het water. Doordat ze dit doen hebben bv algen geen voeding meer en zal het water dus helder worden.
Een plantenfilter is dan ook goed en mooi, alleen vergt dit wel onderhoud, en je moet het willen. Niet iedere vijverbezitter heeft een pf. Heb er zelf ook geen en de filtering gaat bij mij geheel via filtratie.
Een pf werkt goed, alleen is het in de wintermaanden minder mooi. Ook werkt het pf dan minder, omdat de planten in de winter niets doen. Voor de rest moet je er goed aan denken om op tijd te snoeien, want indien je gaat snoeien, zullen de planten weer willen uitbotten en dus extra voeding nodig hebben, die ze weer uit de vijver halen. Ook in de zomer kun je gerust snoeien, als de planten zijn uitgebloeit.
Dus alleen zuurstofplanten krijg je geen heldere vijver mee, zijn natuurlijk wel belangrijk, maar planten in de vijver zoals lis zijn een heel goed resultaat voor een heldere vijver.
Hokie
hoi hokie
thnx voor de tips ik heb ook al wat oeverplanten maar is allemaal nog net te wieinig want heb pas laat planten gehaald wist niet dat het seizoens gebonden was dus ben in de laatste maand pas planten gaan halen volgen voor jaar ben ik er als de kippe bij voor een mooie voorraad planten.
en btw er zitten nog wel vissen in mijn vijver had er 4 voorns in zitten uit de sloot heb er gisteren 3 gezien ze verstoppen zich tussen de planten dus was wel blij dat te zien
groeten marco
hey
ber er mee eens wat hokie verteld ,toch ben ik er bang voor voor een goede en heldere water te houden zonder pomp, heb zelf 15jaar lang een pf gehad en heel veel pl in de vijver kraakhelder water altijd gehad zelfs toen een tijdje mn pomp kapot was, had in pf riet en bamboe maar bijna niet te onderhouden namelijk de wortels, zou toch aanraden een pomp te plaatsen die de water van vijver naar pf en zo terug naar vijver,
ben wel voorzichtig met de rietsoorten en bamboe wanwege scherpe wortels
gr toni
hey tonino
ik ben misschien eigenwijs maar ik ga het toch proberen om de vijver helder te houden zonder pompen. ik zal jullie wel op de hoogte houden of het lukt.
ik heb ook op internet zitten lezen over zoetwater mossels die ga ik er zeker in doen een natuurlijke pomp 🙂
groeten marco
hey marco
ok,probeer maar marco, in de natuur zijn er ook geen elec.apparatuur en vaak ook helder water maar moeder natuur is vaak alles,
ik kan je alleen het beste wensen voor je vijver en als er wat is dan horen we het graag . we zijn er trowens voor elkaar te helpen als het kan,
gr toni
thnx tonino
ik hoop dat het lukt zonder pomp want lijkt me echt stoer een hele natuurlijke vijver
gr marco
ik had nog een vraag over de waardes van het water.nu met die regen zakken de gh en kh waardes bij mij zijn nu allebei 5.5 ongeveer (getest met die druppels)
moet ik die nog gaan verhogen of even laten gaan.
gr marco
Gewoon laten gaan, weet dat je volgend jaar pas vissen in de vijver wilt doen, dus kijk het na de winter weer even na.
Zou wel gedurende de komende maanden het water meten en opschrijven, want je wilt het zonder filter doen, en dus kan het wel van belang zijn straks. Door volgend jaar vissen in de vijver te doen zullen de waarden ook veranderen.
Hokie
oke maar ik heb er wel vissen(3) in zitten het zijn wel voorns uit de sloot die we er in hebben gezet van het voorjaar die zijn nu pas zichtbaar geworden door het heldere water. nu ook gewoon laten gaan of toch wat aktie onder nemen?
gr marco
Moi Marco,
niets aan doen, laat de voorns maar zitten. Indien ze de winter overleven, heb je gelijk een 2e ijkpunt. Dan was het water goed en is er niets aan de hand. Denk dat de vijver geheel dicht gaat vriezen bij jou, omdat je er verder niets op hebt staan. Of ga je hier nog wel iets aan doen, en dan bedoel ik dus tegen het dichtvriezen van de vijver.
Hokie
hoi hokie
tegen het dicht vriezen neem ik een stuk piepschuim dat ik met een touwtje en steen op 1 plaats houd dan moet tie wel een stukje open blijven
maar moet ik de zuurstof plant ook nog afdekken met een stuk schuim of noppe folie want die steekt half boven water.
gr marco
Moi,
planten zou ik zo laten. Weet niet of je een zuurstofpomp hebt, maar deze houdt het water beter vrij van ijs dan piepschuim. Eigen ervaring.
Je kunt ook eens hier gaan kijken; https://www.pondlibrary.com/artikel/78/7/De-vijver-in-de-winter.htm .
Staat veel info op en is leerzaam. Succes met de vijver deze winter. En mochten er vragen of problemen zijn, dan horen we het wel
Grt,
Hokie
hoi
oke dank je wel ik heb wat foto's van de vijver geupload dus die kan je ook bekijken kan je zien hoe hij er van de zomer bij stond met planten en nu zijn nog te weinig planten maar dat komt omdat ik te laat was met planten aanschaffen dus volgend seizoen ben ik er als de kippen bij met planten inslaan.
gr marco
Moi,
foto's worden eerst goedgekeurd door de webmaster, ik moet dus nog even geduld hebben met het bekijken. Indien je het sneller wilt, stuur een PB'tje naar de webmaster met de vermelding dat je foto"s hebt geupload. Dan gaat het sneller.
Hokie
oke zal ff pb'tje sturen kan je ff kijken
marco
foto's staan er nu op 🙂
dus wil je ze zien kijk maar
gr marco
Moi,
heb de foto's bekeken, en het ziet er goed uit. Best wel veel planten. Zo ben ik ook ooit begonnen met mijn natuurvijver.
De vijver is lekker dicht aan huis, maar erg mooi is. Zo kun je het altijd in de gaten houden. Bijzondere ombouw heb je, stenen passen in elkaar als ik het goed gezien heb.
Je vlonder, zijn dat houten planeken, of is het kunststof??
Totaalplaatje ziet er goed uit, hoop dat je er veel plezier van hebt.
Hokie
hoi hokie
die stenen zijn z profiel dus passen heel mooi in elkaar het lijken van die stapel stenen die wou ik eerst kopen maar dat zou een helse klus worden dus toen kwam ik deze tegen is het zelfde aanzicht en een stuk sneller en die vloden is van kunststof lekker onderhouds vrij
gr marco
hey marco
heb je fotos gezien ,ziet er heel mooi uit,je kunt straks lekker in de zomer op je terras met n biertje van je vijver genieten,
komt helemaal goed met je natuurvijver,
gr tony
thnx tony
dat gaat zeker helemaal goed komen biertje er bij en als het mee zit visjes kijken 😀
groeten
Hokie;29917 wrote: Moi,
planten zou ik zo laten. Weet niet of je een zuurstofpomp hebt, maar deze houdt het water beter vrij van ijs dan piepschuim. Eigen ervaring.
Je kunt ook eens hier gaan kijken; https://www.pondlibrary.com/artikel/78/7/De-vijver-in-de-winter.htm .
Staat veel info op en is leerzaam. Succes met de vijver deze winter. En mochten er vragen of problemen zijn, dan horen we het welGrt,
Hokie
hier ff update van mijn winter ervaring met het piepschuim zat dus vast gevroren in het ijs maar het water onder mijn vlonder was nog open das is 2 dagen later ook dicht dus heb toch van de week een luchtpompje gekocht en nu heb ik een mooi open gat das dus goede leer voor volgende keer:)
gr marco
Hoi Marco,
Het is aan te raden om een gedeelte van je vijver ijsvrij te houden alleen om de gassen van het verterend plantenmateriaal af te voeren en een luchtpompje op geringe diepte is ideaal, maar als je vijver is dichtgevroren kan je een beetje water uit je vijver pompen zodat onder het ijs een luchtspleet onstaat die de schadelijke gassen kan opnemen en door de vrije ruimte aan de lucht kan afgeven. grtzs Patrick
heb nu lucht pompje werkt perfect is een aardig stuk open nu
bedankt voor je tip
gr marco