The Pond Library

Forum

Meldingen
Alles wissen
vijver - vissen

 

(@bunnyman)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 16
Topic starter  

Hi ,

ik ga een vijver aanleggen in L vorm ( 11*11 - 7*5) =86m2

ik ben niet echt zinnens veel vissen te houden. Hebben de planten eigenlijk genoeg voedingsstoffen zonder "de mest" van de vissen ?

groetjes


   
Citeren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Meestal wel!


   
BeantwoordenCiteren
(@bunnyman)
Active Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 16
Topic starter  

waar halen ze dit voedsel dan vandaan ? investering in planten loopt wel op dus zou graag wat meer zekerheid hebben dan "meestal wel"


   
BeantwoordenCiteren
(@etienne)
Reputable Member
Deelgenomen: 20 jaar geleden
Berichten: 363
 

Het voedsel ontstaat in de vijver zelf. Op de eerste plaats door de planten zelf,maar ook de voedingsstoffen in het water zorgen voor de groei. Zelfs stadswater bevat een hoeveelheid nitraten die als voedsel dienen voor de planten. Wees gerust, geen supplementaire voeding geven aan de planten zal minder problemen geven voor het evenwicht in de vijver dan teveel. Vergeet niet dat de algen de grote boosdoeners zijn bij een teveel aan voedingsstoffen!


   
BeantwoordenCiteren
(@tekenaar)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 128
 

De allermooiste (is persoonlijke smaak, ik weet het) vijvers zijn vijvers zonder vis. Die trekken wel een grote variatie aan insecten en ook kikkers en salamanders aan dus zo'n vijver kan wel eens veel voller met 'leven' komen te zitten als een vijver met vis.

Planten halen hun voeding uit de bodem en uit het water. Zo'n bodem ontstaat vanzelf doordat allerlij zaken die in het water vallen worden verteerd en de overblijfselen naar beneden zinken. Helemaal voorkomen dat er o.a. blad in valt kan je immers vrijwel nooit. Als je een en ander een snellere start wilt geven is er speciale vijveraarde.

Als je onderwater groeiende planten flink hard groeien dan halen ze alle voedingsstoffen uit het water en groeien door op voedingsstoffen uit de bodem. Algen hebben geen wortels en kunnen dus niet 'bij die bodem' wat betekend dat de algen eruit geconcurreerd worden. Hierdoor zijn de zogenaamde 'zuurstofplanten' (eigenlijk gewoon onder water groeiende waterplanten) ook in een vijver zonder vis erg nuttig.

Ik zal binnenkort eens wat op m'n site zetten over 'probleemplanten' als woekerende Braziliaanse waternavel, vederkruid enz in de Nederlandse natuur. Persoonlijk zou ik alleen voor inheemse planten kiezen maar da's opnieuw een kwestie van smaak (in ieder geval restanten van planten richtig composthoop en nier richting sloot, dus).


   
BeantwoordenCiterenThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.