hey allemaal ; eb tijdje geleden last gehad met men pomp ; om de 2 uren zat ze verstopt en moest ze uitgekuisd worden wat niet zo evident is als ge nen gelen dag gaan werken zijt e
de16& groen deeltjes van men planten enof algen stropten zich samen voor de wieken van men pomp (websner 600) normaal 16000 l/uur
en als er te veel groen voor zat draaide ze nog ma er werdt niks meer gepompt ! na drie a vier weken was me da beu en benk een nieuwe pomp ;een oase auqamax eco 16000 weest allen ; welk,e nu wel perfect blijft werken ma ondertussen met de miserie van men vorige is men water gekeerd en staat nu grasgroen ! nieuwe pomp draait nu al week of drie ,filters staan propper en baterieen zen toegevoegd ,test men water gisteren en NO3,NO2staan goed ma eb nu een enorme GH >16°d; een KH waarde van meer dan 20°d en een PH waarde van 8.0
eb geen zin in gemische brol die ge iedere 3 maand moet herhalen ma zoek wel een goede oplossing ?????? please
en dringend!!!!!!!!!!!!!!!!!
Maak je ook gebruik van een UV lamp met genoeg watt voor het aantal liters water in de vijver? Zo ja, is/wordt deze elk jaar vervangen? Zo ver bij mij bekend is een UV lamp één van de beste manieren om groen water te bestrijden.
De hoge GH waarde zorgt ervoor dat alle waterplanten snel kunnen groeien. Deze zorgen er echter ook voor dat deze minder wordt. Ook regenwater zorgt ervoor dat de GH waarde omlaag gaat. Deze zou dus uiteindelijk vanzelf omlaag moeten gaan.
Is er laatst of wordt er veel water ververst met kraanwater? Deze kan namelijk een te hoge GH/PH waarde hebben. Zo'n hoge KH waarde lijkt mij echter niet aanwezig in kraanwater.
Kan dus eventueel het kraanwater meten of opzoeken en kijken of met water verversen een start gemaakt kan worden voor herstel van de vijver.
Graag verder onderzoeken/navragen of dit mogelijk is aangezien ik pas net een startende vijverfanaat ben. Hopelijk komen er hier nog berichten onder mocht ik het fout hebben.
Hoi,
De meeste beginners hebben last van groen water, omdat een nieuwe vijver nog moet rijpen. Inderdaad een uv lamp voorkomt veel problemen maar zorgt er wel voor dat de afgestorven algen een extra belasting zijn voor de filter, dus regelmatig schoonmaken met vijverwater. Omdat je pomp zo snel verstopt raakt, denk ik dat je meer met draadalg dan met zweefalg te maken hebt, nl zweefalg kan makkelijk door de opening van de pomp. Zelf dit jaar ook veel last van draadalg gehad, maar is nu wel onder controle. Draadalg moet je zoveel mogelijk manueel verwijderen. Je hoge waarden, daar kan ik zo geen oplossing voor geven allen om je water zachter te krijgen en de ph te doen dalen is bijvullen met regenwater een goede oplossing.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt en stel gerust maar vragen, we zijn hier allen om te helpen.
Grtzs Patrick