The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Maximale aantal vissen

3 Berichten
3 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
1,936 Bekeken
(@vincent)
New Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 1
Topic starter  

Hallo, Als beginnende vijverhouder zit ik met de brandende vraag, hoeveel vissen ik per kubieke meter in de vijver kan uitzetten. Ik ben in het bezit van een siervijver van ongeveer 7 m2.

Bij voorbaat dank
Vincent Slangen


   
Citeren
(@hemmel)
Eminent Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 38
 

Helaas, de richtlijnen varieren. Ikzelf ga uit van 1 vis per 100 liter. Maar je moet letten op de grootte van de vis, zijn territoriumgedrag et cetera. Je weet waarschijnlijk dat je moet wachten tot het water warmer is en je planten gegroeid zijn.
Begin met weinig vissen, hou de waterwaardes in de gaten en zie hoever je gaan kunt.


   
BeantwoordenCiteren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1387
 

Het bepalen van hoeveel vissen die in een vijver mogen voorkomen is niet zo eenvoudig te zeggen. Het aantal vissen dat in een vijver mag hangt niet alleen af van de hoeveelheid water maar ook van de filter die wordt gebruikt. De maximale visbezetting is 100 cm vis per 1000 L water. Maar hou rekening met de groei en ook met de filter. Een overbezetting van vissen in een vijver is zeer slecht:

Vissen kunnen stress gaan vertonen indien ze met teveel op een te kleine oppervlakte gaan leven.
Er is meer kans tot uitbreken van ziekten die uw visbestand erg kunnen uitdunnen.
Veel vissen betekend ook veel eten, veel uitwerpselen en veel afvalstoffen in het water.
Door deze vele afvalstoffen in het water wordt de filter erg belast. Zowel het mechanische gedeelte, omdat veel vissen veel zweefvuil gaan teweegbrengen, en het biologische gedeelte omdat de bacteriën grote hoeveelheden organsiche materiaal en afvalstoffen in het water gaan moeten afbreken. Wanneer nu de filter gekozen is voor een bepaalde vijverinhoud en visbestand en we gaan boven deze limiet dan is de filter te klein wat zowel betreft het opvangen van zweefvuil als het aankweken van voldoende bacteriën voor al die afvalstoffen. Resultaat, de filter slipt dicht met organisch vuil, het biologische gedeelte raakt overbelast, bacteriën sterven en het gehele biologisch evenwicht is om zeep.
Een goede raad. Zet beter te weinig vis uit dan teveel en breng niet teveel vissen in één beurt in de vijver maar spreidt dit over het gehele vijverseizoen zo kan het vijvermilieu zich voldoende aanpassen.


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.