The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
lava granulaat

7 Posts
5 Users
0 Reactions
3,822 Views
jos 1234
(@jos-1234)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Heb vijver 28m3 met plantenfilter 6m3, gevuld met 4m3 lava granulaat pomp 15m3/h downflo, meer kamerfilter 4m3 pompgevoed 8m3/h.
Vijver gemaakt in september 2007, 38 stuks koi die ik al 20 jaar had erin gedaan. Zomer 2008, enkele vissen krijgen schimmelachtige plekken flitsen en schuren. Koidokter laten komen (waterwaarde's super goed) vindt trichodina en wormen dit alles in zeer lichte mate. Behandelt met fmc na 3 dagen 1/3 verversen dan wormen kuur. Na derde dag 1 vis dood gevolgd door nog een paar. Koidokter laten komen meet waterwaarde's , die zijn supper, hij snapt er ook niets meer van, vissen zijn schoon. Gevolg alle koi dood, vlak voor ze dood gaan schieten ze als een gek door de vijver zelfs op z'n kop en sterven dan. Vijver helemaal ontsmet met hallemiet-d. en in september 2008 opnieuw gestart met jonge koi van 1jaar oud 20 stuks. Dit gaat prima ze groeien goed. Maar nu het weer warmer wordt hebben er weer twee schimmelachtige vlekken gekregen, behandeld met fmc en probiotica toegevoegd. Vissen met de aandoening met waterstofperoxide afgestreken. Ze leven nog steeds. Wat opvalt is dat de eetlust ook sterk verminderd van allemaal. Ik heb nu het idee dat als het water warmer wordt er een stof uit het lavagranulaat vrijkomt en dat dit de vissen aantast. (waterwaarde's zijn perfect)
Is er iemand die hier meer info over heeft of een ander idee.
Alle suggesties zijn welkom.

groeten Jos


   
Quote
cita
 cita
(@cita)
Trusted Member
Joined: 15 years ago
Posts: 34
 

Hey jos

Het zal me verwonderen dat het aan de lava zal liggen.Je kan eens nagaan
of er veel regenwater van een nabijliggende afvoer in de vijver komt?Bv van een dak met oude golfplaten die uit asbest bestaan,ook een uitlaat van een droogkast
nabij de vijver zou voor problemen kunnen zorgen.
De oorzaak vinden is een hele klus,dit zijn maar enkele puntjes waar het probleem kan zitten,en hoop voor jou dat je snel een oplossing vind.

Grtz cita.


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi Jos,

Lava granulaat wordt veel gebruikt in plantenfilters. Dit zou dus niet de oorzaak moeten zijn van de sterfte. Kan het me niet voorstellen. Lava wordt door vele koi liefhebbers gebruikt, en je hoort hier nooit iets slechts over. Zou de oorzaak dus ergens anders zoeken. Veranderingen in de omgeving, of zoals Cita zegt; kan er eventueel water in je vijver komen wat niet goed is.
Hoop van je te horen als je het probleem hebt gevonden.
In ieder geval sterkte er mee.

Hokie


   
ReplyQuote
Jef Smeyers
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Joined: 24 years ago
Posts: 584
 

Uit welk materiaal is de vijver gemaakt?
Slechte voeding?


   
ReplyQuote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Moi,

Heb je misschien iets aan het water toegevoegd om bv draadalgen tegen te gaan. En heb je misschien nog andere apparaten op je vijver staan??

Hokie


   
ReplyQuote
jos 1234
(@jos-1234)
New Member
Joined: 17 years ago
Posts: 3
Topic starter  

Hallo,

Bedankt voor jullie reacties. Er kan geen regenwater of andere vloeistof in de vijver lopen dit is echt uitgesloten, geen gebouwen of vijvers in de buurt. Vijver is gemaakt met ecolan rubber vijverfolie. Voedsel is van hikkari weatgerm en als de temp. het toelaat grower. Verder wordt er enkel af en toe een paar schepjes klei toegevoegt (helder water) . Helemaal geen last van algen of draadalg. Ik heb nu de toevoerpomp van het plantenfilter uitgezet 3 dagen geleden en draai nu enkel op meerkamerfilter,vissen zijn beter gaan eten en lijken actiever. Ik ga dit een paar weken volhouden en als dit goed blijft gaan, haal ik de lava uit mijn plantenfilter.

Goetjes Jos


   
ReplyQuote
fastmartin
(@fastmartin)
Eminent Member
Joined: 15 years ago
Posts: 39
 

als ik de klachten van de vissen zo lees (snel rond zwemmen en zelfs op z'n op zwemmen) lijkt het op ammoniak vergiftiging.
mijn buurman heeft dit jaren geleden ook gehad en de vissen deden hetzelfde als wat je aangeeft.
maar je zegt dat de water waardes goed waren? heb je ook op ammoniak gemeten?


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.