The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
Inteelt

6 Berichten
4 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
2,792 Bekeken
(@freddyw)
Eminent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 35
Topic starter  

Een goudvis welke een 2-tal jaar geleden in mijn vijver is geboren en opgegroeid is duidelijk kuit aan het schieten..... stel het is van of een broertje uit het eerdere geborene of zelfs van haar vader... vroeg ik mij af of hieruit zwakkere soorten zullen onstaan ?


   
Citeren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1200
 

hehe neen da denk ik niet


   
BeantwoordenCiteren
(@urbain)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 66
 

FreddyW wrote: Een goudvis welke een 2-tal jaar geleden in mijn vijver is geboren en opgegroeid is duidelijk kuit aan het schieten..... stel het is van of een broertje uit het eerdere geborene of zelfs van haar vader... vroeg ik mij af of hieruit zwakkere soorten zullen onstaan ?

In onze kunstmatige vijvers is inteelt niet te vermijden. De vissen die je aankoopt kunnen al broer en zus zijn. En inderdaad bij inteelt krijg je steeds zwakkere nakomelingen en dit in tegenstelling tot wat Pietje zegt.


   
BeantwoordenCiteren
(@tekenaar)
Estimable Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 129
 

Zowel Pietje als Urbain kunnen gelijk hebben. Inteelt is het kweken met verwante dieren. De gevolgen daarvan kunnen verschillend zijn, afhangkelijk van de erfelijke eigenschappen van de ouderdieren. Een van de gevolgen is dat na vele generaties inteelt de nakomelingen steeds meer op elkaar gaan lijken. Hier wordt veel gebruik van gemaakt bij het kweken van huisdierrassen, en dus ook bij de kweek van goudvissen. Negatieve gevolgen (zwakkere dieren, onder andere) kunnen er ook zijn, maar dat hoeft niet (laboratoriumratten zijn gezond, ondanks het feit dat ze sterk zijn ingeteeld. Nog extremer: alle goudhamsters die wereldwijd worden gehouden stammen af van één nestje wat in 1930 is geboren, toch zijn de meeste aardig gezond).

Bij goudvissen heb je het voordeel dat ze heel veel eieren leggen. In de vijver komen er maar een paar groot (in elk geval geen honderden). Hierdoor houd je waarschijnlijk zowieso alleen redelijk gezonde nakomelingen over (de rest wordt opgegeten). Wel kunnen ze kwa uiterlijk anders zijn als de ouders, bijvoorbeeld als een ouder een sluierstaart is en de andere een gewone goudvis, dan krijg je vooral 'korte dikke goudvissen met een gewone staart'.

Kortom: ik zou me er in dit geval niet al te veel zorgen over maken. Zeker niet wanneer het over één of twee generaties gaat en niet over tientallen en de kuitschietende goudvissen helemaal in orde zijn.


   
BeantwoordenCiteren
(@pietje)
Noble Member
Deelgenomen: 19 jaar geleden
Berichten: 1200
 

de reden waarom ik op deze manier antwoordde is omdat het maar goudvissen zijn he. Da zijn heel sterke vissen en die kweken altijd à la inteelt daar kijken ze niet naar ze.


   
BeantwoordenCiteren
(@freddyw)
Eminent Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 35
Topic starter  

Alle bedankt. Mijn vraag was puur uit interesse, echt zorgen maakte ik me zo-wie-zo niet...

Wat me wel is opgevallen, dat de jonge examplaren sneller groeien dan de gekochte .... sommige zijn zelfs al groter...

Groeten, Fred :rolleyes:


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.