The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
hoge amoniak en bacteriele infectie

6 Berichten
5 Gebruikers
0 Vind-ik-leuks
3,018 Bekeken
(@leopold)
New Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

Hoi,
ik heb een vijver van 15000 liter en heb er 2 koi's ( 30 cm ) in zitten en een paar jonge goudvissen. op mijn vijver zit geen filter aangesloten ( omdat dit niet perse nodig was voor 2 koi van 30 cm volgens mijn koi dealer ???) , wel heb ik een uv filter en een waterval. het eerste probleem is dat er laatst een goudvis een bacteriele infectie heeft opgelopen, nadat ik dit te horen had gekregen van de specialist heb ik alle grote goudvisssen weggedaan, nou is mijn vraag kan een bacteriele infectie zich voortbewegen door water of door vis op vis. en hoe los ik dit probleem op. mijn tweede probleem is dat mijn amoniak waarde te hoog is, kan dit komen omdat er geen filter achter mijn uv zit of komt dit omdat er een stuk of tien vissen mijn vijver vervuilen. en heeft er iemand een tip hoe groot een planten filter moet zijn voor een vijver van 15000 liter, en met wat voor pomp ik dit rond moet pompen ( op schaal van liters per sec. of zo )? ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
gr.


   
Citeren
(@padde)
Reputable Member
Deelgenomen: 16 jaar geleden
Berichten: 358
 

Hallo,

Een filter is vind ik onmisbaar in de vijver, hier huizen de bacteriën in die ammoniak in nitriet omzetten, waarna de planten het nitriet weer omzetten in zuurstof.

over je infectie, ja, de infectie kan zicht voortbewegen in je water, ik zou voor de zekerheid toch even een middel tegen deze bacterie gebruiken. Maar... zorg eerst dat je ammoniak weg is. dit is de meest giftige stof voor vissen, dit kan je doen door veel te verversen en door nitrificerende bacteriën aan je eventuele filter toe te voegen... het mooiste is om een meerkamerfilter te nemen die in 2 uur je hele vijver rondgepompt heeft. (dus in jouw geval: 7500 ltr/h) koi's zijn erg gevoelige vissen, veel gevoeliger dan goudvissen...

ik hoop dat alles goed komt, succes ermee!

grtz.


   
BeantwoordenCiteren
(@leopold)
New Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 2
Topic starter  

alvast bedankt voor deze reactie maar mij lijkt het veel mooier, efficienter, goedkoper om een een moerasfilter aan te leggen, aangezien de goedgoepste filter voor mijn vijver 900 euro kost. ( ik weet verder ook niet hoeveel die moerasfilter gaat kosten maar heb van iemand gehoord dat ie hem voor 100 euro gebouwd had en hij had dezelfde vijverinhoud.


   
BeantwoordenCiteren
(@jef-smeyers)
Honorable Member
Deelgenomen: 23 jaar geleden
Berichten: 597
 

Ik heb alleen een moerasfilter met gele lis en watermunt. Je kan zonder problemen de bodem (100cm) zien.


   
BeantwoordenCiteren
 Gis
(@gis)
Trusted Member
Deelgenomen: 18 jaar geleden
Berichten: 53
 

Jef helder water is niet altijd gezond water
je kan een vijver wel zuiver houden met een plantenfilter als je maar niet teveel vis gaat opsteken zeker oppassen met koi Grtz Gis


   
BeantwoordenCiteren
(@xtrada)
Eminent Member
Deelgenomen: 14 jaar geleden
Berichten: 20
 

Leopold,

Als je nog geen medicijnen toegevoegd hebt, zou ik beginnen aan de bacteriele shit.
Zout is een goede optie, ze zeggen 4 kg per m3. Dit doe ik zelf niet ik hanteer 1,5 kg p m3. Zout maakt het bacterieen en parasieten moeilijker.
Gebruik wel zout ZONDER JODIUM.
Voor je ammonia ga water verversen, probeer in een weeek 2 maal je inhoud te verversen, ons water is namelijk vanuit de kraan bijna perfect voor koi.
Zou wel vloeibare vijver bacterieen toevoegen bij verversen.

Succes!!


   
BeantwoordenCiterenDeel:

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.