The Pond Library

Forum


Meldingen
Alles wissen
goed de winter door?

 

(@klerk)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

In mijn L-vormige vijver heb ik een filterpomp die het gefilterde water splitst in een waterval die uitkomt aan het langste gedeelte en anderzijds aan het kortste gedeelte van de L.
Met de winter voor de deur is mijn vraag of ik de waterval moet stilleggen. Hierdoor zou ook de filter stilvallen. En wat kan er gebeuren indien ik niets zou stilleggen. 🙁


   
Citeren
(@webmaster)
Noble Member Admin
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 1307
 

Als het vriest zou u de waterval moeten stilleggen. Probleem is dat het water dan met de koude lucht en de koude stenen in contact komt waardoor het vijverwater te sterk wordt afgekoeld.

Alleen de filter zou niet mogen stilvallen.
U zou dus een systeem in elkaar moeten steken dat het water enkel naar het filter loopt in de winter (bypass)


   
BeantwoordenCiteren
(@jeany)
Eminent Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 37
 

Al aan isoleren gedacht? Ik isoleer elke winter de overloop, de uitmonding en het filterhuis. En als het echt gaat vriezen verwarm ik het filterhuis zelfs. Op twee keer per jaar na, filter volledig verschonen, draait alles 24/7.


   
BeantwoordenCiteren
(@klerk)
Active Member
Deelgenomen: 22 jaar geleden
Berichten: 11
Topic starter  

Vanuit mijn filter vertrekken twee leidingen : 1 die tevens gebruikt wordt als waterval en een 2de die gewoon in het vijverwater uitloopt. Ik zou dus in principe de waterval kunnen uitschakelen en alsnog gefilterd water via de 2de leiding binnen kunnen bekomen. alleen is het probleem dat ik telkens ik de waterval uitzet (door middel van de aanwezige kraantjes) ik iedere keer met een lek zit aan de dichtingen. Dit door de te hoge druk.
Maar graag had ik meer vernomen i.v.m. het isoleren en/of verwarmen van de vijver.
Alvast bedankt


   
BeantwoordenCiteren
(@jeany)
Eminent Member
Deelgenomen: 24 jaar geleden
Berichten: 37
 

Je kunt de vijver verwarmen met daarvoor bestemde verwarmingsstaven, maar persoonlijk lijkt me dat niet wat vooral niet als je een grote vijver hebt. Ik moet er echter bij zeggen dat ik het nog nooit geprobeerd heb. Isoleren is in mijn ogen de simpelste oplossing. Ik zal in mijn situatie de filteruitloop als voorbeeld nemen, een halve meter voor de uitloop leg ik op het water een hard isoleermateriaal zoals polystyreen. daarover tot aan het filterhuis een zacht isoleermateriaal zoals glaswolplaten(geen dekens) dat alles afdekt. Eén van de luchtstenen eronder en je hebt nergens last van. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor de overloop.


   
BeantwoordenCiteren

The Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.

Wat wil je weten?

Heb je een specifieke vraag of vind je geen antwoord op je vraag via deze site dan help ik je graag een oplossing te zoeken.