The Pond Library

Vraag en Antwoord

Notifications
Clear all
etens tijden??

11 Posts
3 Users
0 Reactions
3,416 Views
hansgrun
(@hansgrun)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 9
Topic starter  

hallo ik ben redelijk nieuw in de vijver wereld en heb een paar vragen:

maakt de tijd wat uit voor het voeren bv s'morgens of in de middag?
klopt het dat koi ook levende dieren bv maden kikervisjes en wormen eten ? heb nu gewone koi korrels maar kan ook aan deze beestjes wel komen en wil graag weten of dit goed/verstandig is om dit ook te voeren als 'lekker'snack?
kun je de vissen ook overvoeren?

er is ongetwijfeld iemand hier die dat weet
heb zelf een 7000 l vijver met 5x 20 cm en 3x 8 cm koi en een zonnebaars zou ik hier nog vissen aan toe kunnen voegen geen koi maar andere soorten?

alvast bedankt voor eventueele reacties
groeten een nieuw lid
hans


   
Quote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

het tijdstip maakt niet uit

geen maden en dergelijke voederen, hierdoor kunnen ze ziek worden. Wa wel mag zijn zijderupsen, pastavoer, appelsien, bruin brood met honing ... Ik doe het niet, ik voer enkel korrels.
een vis kan je niet overvoeren, hij heeft geen maag, je vijver en filter daarentegen kun je wel overvoeren!!! Dus regelmatig kleine porties eten geven en zien dat alles opgegeten wordt. In de zomer voer ik wel tot 8 à 10 keer per dag een kleine hoeveelheid.

GEEN extra koi meer steken, mss nog wat andere visjes hangt er van af welke pomp en filterinstallatie je hebt???

groetjes Pieter


   
ReplyQuote
hansgrun
(@hansgrun)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 9
Topic starter  

hier nog wat meer info omtrend pomp e.d.

pomp is een tetra pond fpx 3000 (3000 l/uur)
filter is een cross flow bio fill met eerst een 9 watt uvc> jap matten > substaat> filterkool> schuim patroon en dan eruit.
verder nog een twister 4lucht pomp.
alles op advies van een lokale 'vijverspecialist'
ook staan er een aantal planten in lelie pompeblad ed voor wat meer schaduw in de bak en een aantal zuurstof planten.

ik heb de vijver sinds vorige zomer en wil hem deze zomer nog iets vergroten met ong 3000 liter en een planten filter van ong 500 liter en dan in deze volgorde pomp> bio filter > plantfilter > vijver is dit een goeie volgorde ?

ook ben ik in vorig bericht vergeten te zetten dat er nog een bewoner is nl een steur
hoop dat je met deze info verder kan en dan lees ik het wel weer.

bedankt en de groeten
hans


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

een pomp van 3000 l/u is absoluut te weinig voor uw vijver, het reël debiet van de pomp moet in uw geval minimum 7000/2 zijn.

uw filter lijk me niet echt voldoende voor een vijver met zulke bezetting koi, maar das uw schuld niet, das die van de "vijverspecialist". 9 watt is ook veel en veel te weinig: de regel is 3 tot 5 watt per 1000 liter dus minimum 21 watt voor 7000 liter.

wat je van plan bent met de plantenfilter en uitbreiding vijver hoor ik ook heel graag: tip graaf diep zo kan je veel watervolume creëren zelfs al heb je weinig plaats, je kan ook de vijver 40 cm ofzo boven het maaiveld laten uitkomen zo heb je ook weer extra watervolume. De regel is de opp van de plantenvijver moet min 3/10 zijn van het totale vijveropp.

een steur in die vijver houden is echt dierenmishandeling, de vijver moet minimaal 10 meter lang zijn voor steur te houden.

groetjes Pieter


   
ReplyQuote
hansgrun
(@hansgrun)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 9
Topic starter  

kijk dat is bruikbare info dank je .
zo als ik al zei ben ik net begonnen dat van die steur wist ik ook niet.
heb gehoord/lezen dat ze meer dan een meter groot worden en dat past echt niet bij mij in mijn bakkie als ik dat van te voren had geweten had ik hem niet gekocht , maar ja dat vertellen ze er niet bij als je hem koopt.
nou je leest nog wel van mijn vorderingen met de vijver zal eens een foto bij plakken ofzo dan heb je er iets meer beeld bij(wel eerst digi cam. regelen) maar dat komt vanzelf.
groeten hans


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

awel ja idd meer dan een meter, vandaar die 10 meter. Ze zeggen ze worden ongeveer 1 meter en ze moeten 10 keer hun lichaamslengte onderbroken kunnen zwemmen, das dus 10 meter


   
ReplyQuote
hansgrun
(@hansgrun)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 9
Topic starter  

oke dan kan hij nog even hij is nog maar 25 cm en over een paar week komt het ander stuk erbij . groeit hij erg snel dan? moet ik al op zoek naar een ander huis/vijver?
uv lamp komt toch een nieuwe in deze zit er al 3/4 jaar in en als het goed is wordt het effect steeds minder , dan brandt hij nog wel maar doet weinig meer volgens zelfde verkoper of is dit ook een fabeltje?

hans


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

idd om het jaar moet je de uv lamp vervangen, sommigen doen het zelfs om het half jaar

ik betwijfel dat ie snel zal groeien en als ie zal groeien zal ie scheef groeien waarschijnlijk


   
ReplyQuote
hansgrun
(@hansgrun)
Active Member
Joined: 18 years ago
Posts: 9
Topic starter  

nou dan gaan we daar maar mee beginnen en je leest het wel over de verdere aanpassingen( met plaatje )

bedankt voor je hulp zover ben weer heel wat wijzer .
eerst de plannen maar eens goed uit werken.

mzzl hans


   
ReplyQuote
alain VN
(@alain-vn)
Trusted Member
Joined: 20 years ago
Posts: 69
 

Sorry hoor Pietje,
maar dat van die 10 meter lengte om steurs te kunnen houden vind ik nogal overdreven.
'k heb vier steurs, ze zitten per twee in een aparte vijver , beide vijvers ongeveer 6 meter op 4 meter, elk ongeveer 15 kuub.
In die vijvers zitten weinig overige vissen, de steurs hebben ruimte genoeg om te zwemmen en ze groeien sterk. Ze zitten er ook al drie jaar.
Wat wel belangrijk is is dat je voldoende zuurstof voorziet, en weinig planten en weinig draadalgen (zuiver water dus) want ze zwemmen zich daar in vast. Ook moet je beveiliging voorzien tegen de katten, want steurs zijn een makkelijke prooi voor katten.
Bij mijn vijvers is dit alles ok.
Persoonlijk vind ik mezelf dan ook een veel mindere dierenmishandelaar dan diegenen die 20 grote kois in een bak van 3000 liter water duwen.

Alain


   
ReplyQuote
Pietje
(@pietje)
Noble Member
Joined: 20 years ago
Posts: 1160
 

ik heb dat niet zelf uitgevonden van die 10 meter hoor, maarja zowieso zoals jij zegt is gelijk welke vis houden in onze vijver geen normale natuurlijke situatie dusja ...


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.