The Pond Library

Vraag en Antwoord

electriciteit bespa...
 
Notifications
Clear all
electriciteit besparing

7 Posts
6 Users
0 Likes
4,934 Views
frankhingene
(@frankhingene)
Active Member
Joined: 19 years ago
Posts: 13
Topic starter  

Hallo beste koiliefhebbers.In deze tijden van hoge energieprijzen,zou ik een vraag willen stellen ivm besparing op de electriciteit.Misschien hebben enkele onder jullie hier meer ervaring mee,of passen dit zelf toe.Ik heb tweevoudig tarief voor electriciteit dwz piek en dal tarief.Nu stel ik de vraag of ik er veel schade mee zou aanrichten in de toekomst moest ik mijn pomp alleen tijdens de daluren zou doen werken;dus van 22 tot 7u en in de weekends constant.Ik weet dat men normaal alles constant moet laten werken ivm met de bacterieen,maar zou ik daar veel schade mee aanrichten???Ik bezit een vijver (16000l. met 8 grote koi's )al 3 jaar en heb nog nooit enig probleem ondervonden met waterkwaliteit,helderheid of ziekten.Dus wil ik eerst zeer zeker zijn van mijn stuk of ik deze methode zou toepassen!!Daarom stel ik deze vraag op het forum.Alvast bedankt voor jullie reacties.Frank.


   
Quote
Hokie
(@hokie)
Honorable Member
Joined: 16 years ago
Posts: 646
 

Indien je stroom wilt besparen, kun je ook een eco pomp kopen. Deze bespaart stroom, en hoef je dus vervolgens niet uitzetten.
Je filter en bacteriecultuur kunnen niet zonder water en zuurstof. Ook je koi kunnen niet zonder zuurstof. Indien je niet pompt en geen gebruik maakt van je UV, is de kans groot dat je veel alg problemen krijgt.
Je zegt het zelf, je hebt nog nooit geen problemen gehad, dus waarom de gok nu nemen?
Je filter kan droog staan, maar je bacterieen niet. Deze hebben water en zuurstof nodig. Je werkt al met piek en daltarief, ikzelf niet. Dus bespaar je al. Zou het echt niet adviseren om de boel overdag stil te zetten, en vooral in de zomermaanden niet.
Wat je filter dus overdag niet doet, de zuiverende werking, moet hij s'nachts en in het weekend inhalen. Denk dat de waterkwaliteit hierdoor achteruit gaat en je filter wordt zwaarder belast.
Mijn advies daarom; niet doen, mocht je willen besparen, koop dan een eco pomp.

Hokie


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

Zoals Hokie geef ik dezelfde raad. Investeer in een extra energiezuinige pomp. Elk merk heeft er een reeks in het gamma.

Waar je eventueel zou kunnen op besparen is een eventuele skimmer niet constant aan laten staan. Hangt er wat vanaf wat je met de skimmer doet.
Ook als je uv lamp sterk genoeg zou zijn zou je kunnen beslissen om deze niet 24u of 24 te laten draaien.

Let ook op dat je bvb geen te zware pomp koopt maar eentje dat voor jouw systeem geschikt is.


   
ReplyQuote
JaccoH
(@jaccoh)
Eminent Member
Joined: 16 years ago
Posts: 46
 

Zonnepanelen op het dak. Uiteindelijk levert dat nog wat op.


   
ReplyQuote
dieselphil
(@dieselphil)
Active Member
Joined: 15 years ago
Posts: 5
 

verkoop de kois en maak een natuurlijke vijver 🙂


   
ReplyQuote
Webmaster
(@webmaster)
Noble Member Admin
Joined: 25 years ago
Posts: 1307
 

dieselphil;28517 wrote: verkoop de kois en maak een natuurlijke vijver 🙂

Eénmaal je koi in je vijver gehad hebt zal je niet snel een ander vijvertype willen hebben hoewel elk vijvertype zijn charme heeft natuurlijk.


   
ReplyQuote
Bert.s
(@berts)
Estimable Member
Joined: 20 years ago
Posts: 211
 

het is geen goed idee om de pomp s'nachts uit te zetten.
Dit i.v.m je bacteriecultuur in het filter.
Dan is het een beter idee om een energiezuinige pomp te nemen, met eventueel de halve capaciteit.

groet Bert.s


   
ReplyQuoteThe Pond Library

Als tuinliefhebber maak je een tuin pas echt compleet met een waterpartij in de vorm van een vijver of water ornament. Een vijver maak je pas echt af met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. De liefhebbers van prachtig gekleurde koi noemen we koi keepers.

De Nieuw hier? Start hier! pagina geeft je een compleet overzicht van de interessantste en meest populaire artikels op de site

De Vijvers en Koi Kennisbank zit boordevol achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en koi hobby. Dit is de basiskennis en uitleg over alle begrippen.