The Pond Library

De voordelen van een zwemvijver

Moeraszone Met Lis En Daarvoor Stapstenen

Er gaat tegenwoordig meer en meer aandacht naar welzijn en welvoelen. Er is een blijvende vraag naar natuurlijkheid en echtheid. De vraag naar zwemvijvers en vijverzwembaden neemt toe. Blijkbaar zijn ze erg aanstekelijk. De meeste eigenaars van deze speciaal geconcipieerde vijvers zijn er zo enthousiast over dat veel van hun kennissen ook snel willen overgaan tot de aanleg van zo”n waterparadijs.

Is er al voldoende ervaring?

Nieuw zijn de speciaal voor zwemmers ingerichte vijvers zeker niet. Hun oorsprong is te zoeken in landen als Australië en de Verenigde Staten. In Europa zijn het vooral Oostenrijk en Duitsland die de trend hebben ingezet en nog altijd een soort “voorbeeldfunctie” hebben (of hadden want de Vlaamse aanleggers zijn ondertussen erg gegeerd en leggen zwemparadijzen aan ver buiten de landsgrenzen). In de Duitstalige landen werden niet lang geleden enquêtes gehouden. We leren er twee belangrijke dingen uit. Ten eerste dat de vraag naar zwemvijvers ook in deze landen nog altijd stijgt. Ten tweede dat zwemvijvers geen echte concurrentie vormen voor klassieke zwembaden. Ze spreken een ander publiek aan.

In Nederland en België zijn er zijn er verschillende firma”s die al heel wat ervaring hebben opgedaan met zwemvijvers. Alles wijst erop dat deze trend zich nog meer zal verbreiden. Ecologische zwembassins zijn vriendelijk, zowel voor de mens als voor de natuur. Er worden geen chloorderivaten toegevoegd en erin zwemmen is aangenaam, heel anders en erg relaxerend.

Zwemvijver of biologisch zwembad, is er een verschil?

Men kan een onderscheid te maken tussen een biologisch zwembad en een “echte” zwemvijver. Het onderscheid is niet altijd duidelijk en er bestaan ook allerlei tussenvormen. Dat heeft ook vaak wat te maken met de verwachtingen en met het te spenderen budget.

Een biologisch zwembad lijkt het meest op een klassiek zwembad, zowel op het gebied van vormgeving, als wat betreft de aanleg. De filtertechniek is echter biologisch. Dit is het type dat het best past bij gezinnen die alle comfort wensen dat mogelijk is bij klassieke zwembaden. De opbouw is analoog aan die van een klassiek zwembad. De aanleg ervan kost daarom evenveel “ in sommige gevallen zelfs meer “ als de aanleg van een klassiek zwembad. Een belangrijk deel van de zwemparadijzen die momenteel worden aangelegd horen tot deze groep. Blijkbaar zijn veel van onze gezinnen op “zwembadluxe” gesteld. Spijtig genoeg moeten we ook vaststellen dat veel mensen onrealistisch zijn en gaan overdrijven in hun verwachtingen wat betreft helderheid van het water, afwezigheid van bezinksel, geen algengroei op de folie en dergelijke. Men verwacht dat er geen enkel verschil is met een gewoon zwembad maar dat is er wel.

VILAQUA

Bij een echte zwemvijver gaat het om een andere benadering. Het gaat hier in grove lijnen om een decoratieve waterpartij waarvan een gedeelte aangelegd wordt om in te zwemmen. In de praktijk gaat men een zone afbakenen, waarbinnen de baders zich “mogen” begeven. De andere gedeeltes van de vijver blijven gereserveerd voor de andere bewoners (insecten, kikkers, watersalamanders,¦). In landen waar men veel aandacht schenkt aan ecologie zoals Oostenrijk en Duitsland vormen zwemvijvers de overgrote meerderheid. Maar ook in onze landen stijgt de vraag naar dergelijke vijvers elk jaar. Een echte zwemvijver is iets voor mensen die veel voeling hebben met de natuur.

Biologische zwembaden en zwemvijvers hebben erg veel pluspunten: het hele jaar door kan men genieten van het waterdecor, esthetische integratie in het tuingeheel geeft geen problemen en sfeervol is het zeker. Wanneer het weer het toelaat springen groot en klein erin. De investering die men deed wordt zo ten volle benut.

Guido Lurquin

Guido Lurquin

Guido Lurquin, woonachtig in Leuven (Vlaams Brabant, belgië) is een professioneel schrijver en fotograaf. Hij schrijft voor verschillende tuin- en vijvermagazines zoals Vijvers & Tuinen en geeft ook lezingen. Guido Lurquin heeft zich vooral toegelegd op de fotografie en het bestuderen van waterplanten. De kennis haalt hij uit eigen ervaringen met zijn tuinvijvers. Voor deze site schrijft Guido Lurquin de monografieën van de waterplanten en zorgt hij voor passend en prachtige foto's.

Artikel Inhoud

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.