Ze zijn immens populair. De integratie van een zwemvijver in de tuin. Het is een 100% biologische vijver type gemaakt om in te zwemmen maar ook met de sfeer van een tuinvijver in elk seizoen.

Alternatieve benamingen voor de zwemvijver zijn:

 • ecologisch zwembad
 • natuurzwembad

Voordeel van een zwemvijver t.o.v. een klassiek zwembad

 • Het klassieke zwembad is minder makkelijk te integreren in de tuin door de vorm (meestal rechthoek) en de lichtblauwe of witte kleur.
  Een zwemvijver biedt je de keuze vrij te zijn in vorm en afwerking om perfect aan te sluiten bij de tuin.
 • Er zijn geen chemische producten nodig zoals chloorderivaten
 • Bij goed weer kan je zwemmen in de vijver en tijdens de andere momenten kan u nog altijd genieten van een tuinvijver.
 • Ecologische zwembaden vereisen minder onderhoud en opvolging. Laat de natuur betijen.
 • Goedkoper in aanleg en onderhoud.

Zwemvijver nadelen

 • Deze natuurlijke zwembaden zijn net zoals andere vijver types onderhevig aan natuurkwaaltjes. Groenaanslag op wanden en bodem, eventueel wat algengroei
 • Ben je 100% gesteld op hygiëne, hou je niet van andere beestjes in het water (kikkers, salamanders, allerlei insecten, enz) dan doe je er goed aan om de realisatie van een zwemvijver links te laten liggen. Een zwemvijver is immers puur natuur.
 • De zwemvijver is een natuurlijke zwempoel, dus chloorderivaten zijn uit den boze. Gebruik alleen biologische producten indien nodig anders is het ecologische principe teniet gedaan.

De vijver regels & principe

Het principe

Het realiseren van een succesvolle zwemvijver hoort samen met het respecteren van een aantal spelregels.
Een zwemvijver moet altijd bestaan uit twee gedeeltes die van elkaar gescheiden worden:

 • Het zwemgedeelte
 • Een gedeelte dat dienst doet voor filtering. Moet tussen de 10% en 25% van de totale zwemvijver oppervlakte uitmaken.

Zwemvijver met zwemgedeelte omringd door een plantenfilter met gele lis

Een zwemvijver wordt altijd biologisch gefilterd met moerasplanten geplant in kiezel, substraat of lavasteentjes De moerasplanten staan in een substraat voor de huisvesting van de nuttige bacteriën die mee zullen instaan voor de natuurlijke zuivering van het water. Ook doet het substraat of lavasteentjes dienst om organisch vuil in het water tegen te houden. Het filtergedeelte met de planten zal zorgen voor een natuurlijker uitzicht van het geheel. Verwaarloos dit gedeelte niet ten opzichte van het zwemgedeelte want de planten zijn van het grootste belang voor een goede zwemvijver in evenwicht.

De regels

 • VERPLICHT ONDERHOUD: Aan onderhoud kost deze vijver je weinig inspanningen. De moerasplanten in de filterzone houden we actief door ze minimaal éénmaal per jaar af te knippen of te scheuren, verjongen. Zo blijven deze goed groeien en zijn ze concurrenten voor algen die dan minder of geen kans krijgen. Net zoals bij tuinvijvers kunnen we het water ook helder houden door het plaatsen van een ultraviolet lamp, een zandfilter en eventueel een skimmer om oppervlakte vuil weg te zuigen. De bodem kunnen we reinigen met een vijverstofzuiger.
 • GEEN VISSEN: Misschien leuk om te zwemmen tussen vissen, maar is allesbehalve ideaal. Vissen staan garant voor meer voedingsstoffen in het water. Als je weet dat één grote vis evenveel urine en mest produceert als een kleine hond, hoeven we je niet te zeggen hoezeer ze het biologische evenwicht van je vijver extra belasten. Gevolg: je filterzone moet veel groter zijn dan de 25% van de totale vijver. Bovendien brengt het zwemmen tussen de vissen ook stress mee voor hen. Daar kunnen ze ziek van worden, waardoor je je water moet gaan behandelen met chemische producten. En daarin zwemmen is ook niet optimaal.
 • 150 CM DIEPTE: De ideale, gemiddelde diepte voor een zwemvijver is 150 cm. Het is een veilige diepte. Heb je kinderen dan kan ook een minder diep gedeelte voorzien worden. Ben je eerder een duiker dan een zwemmer dan mag het dieper. Een bijkomend artikel over de beste afmetingen van een zwemvijver geven meer informatie.