The Pond Library

Ziekten en plagen bij waterplanten

larven-waterleliekever

Ook waterplanten ontsnappen niet aan insectenplagen en allerlei andere ziekten. Alleen bepaalde ziektes op een waterplant kunnen we niet met chemicaliën gaan besproeien. Het kan dodelijk zijn voor al het waterleven, dus ook voor uw vissen.

Een aangetaste plant kunnen we eventueel nog uit de vijver halen en apart gaan behandelen. Vaak wordt bij plantenziekten op waterplanten gebruikt gemaakt van biologische oplossingen die het vijverbiotoop niet schaden zoals:

  • Aanwezige insecten afspoelen of manueel weghalen.
  • Een basisoplossing van 1 liter water en 1 gram Neguvon maken en de plant gedurende 24 uur in een bad met een oplossing van 20 cc (ml) van deze basisoplossing in 10 liter water plaatsen.
  • De planten gedurende 5 minuten in een oplossing van 0,5 gram kaliumpermanganaat per 10 l water dompelen

Het is nog geen garantie tegen alle ziekten en ongedierte, maar het helpt je al een heel veel om te voorkomen. Haal geen planten uit de natuur en onderzoek of behandel met één van bovenstaande methodes op nieuw aangekochte waterplanten

Bladminerende muggen

De larven vreten nauwe slingerachtige gangen in de bladeren. Vernietig de bladeren; de vissen eten de larven met veel smaak.

Bladvlekken op waterlelies

Deze schimmel vormt rode vlekken op de randen van de drijfbladeren die zwart worden en zullen rotten. Dit komt vaak voor in vochtig, warm weer. Verwijder de aangetaste bladeren en verbrand ze, eventueel de hele plant vernietigen. De ziekte verspreidt zich snel in de vijver; haal daarom de plant uit de vijver en behandel ze met Tricarbamix. Na de tweede behandeling is de plant meestal weer gezond. Zet ze pas terug als je zeker bent dat de ziekte volledig is verdwenen.

(Bruin) waterleliemotje – Nymphula nymphaeata

Deze legt haar eitjes op lelies en andere planten. De crèmekleurige rupsen die ongeveer 2,5 cm lang zijn, vreten ovalen gaten in de drijvende bladeren. Haal de aangetaste bladeren weg.

Grote poelslak – Lymnae stagnalis en andere slakken

Deze stengelslakjes zitten vooral aan de onderkant van bladeren. Laat een sla- of koolblad “s nachts op het water drijven; “s morgens zit het blad vul slakjes. Haal het blad van het water en vernietig het ongedierte. De grote poelslak heeft een puntig spiraalvormig huisje.

Kokerjuffer of Scheimot – Phryganea grandis

Deze larven vormen lelijke hoopjes op de vijverbodem, vooral als er veel modder op de vijverbodem ligt. De larven zitten in deze kokers onder water bij en onder bladeren. Ze trekken soms wortels, bladeren en bloemknoppen los. De juffers leggen hun eitjes op en in het water. Als er een goede vispopulatie in de vijver is, dan zullen de larven vlug worden opgegeten door de vissen.

Larven van de iriszaagwesp

Deze saaie, blauwgrijze larven die ongeveer 18 mm lang worden, vreten aan bladeren, vooral aan deze van de Iris Laevigata en van de Iris Pseudacorus (gele lis). Ze scheuren stukjes van het blad waardoor er gekartelde randen ontstaan. Knip de bladeren af en vernietig de larven.

Waterlelie(blad)kever – Donacia clavipes

De larven van deze kever (met geel-bruine rand) vreten gaten in de drijfbladeren. De kleine donkerbruine kevers die overwinteren tussen de oeverbladeren, leggen hun eieren op de waterleliebladeren. Er komen geelgebuikte zwart-glimmende larven uit. Doe hetzelfde als bij de waterbladluis, of knijp de weinig voorkomende diertjes dood, en verwijder de aangetaste bladeren. Verwijder ook steeds verwelkte oeverbladeren zodat de kever weinig kans krijgt om te overwinteren.

Water(lelie)bladluis – Rhopalosiphum nymhaeae

Deze bladluis plant zich voort in de herfst in bomen en struiken, liefst in fruitbomen. Indien deze niet in de omgeving staan van de vijver, zul je er niet veel last van hebben. Anders bespuit je de bomen met vruchtboomcarbulineum in de winter. Hierdoor worden de eitjes vernietigd. In de zomer kan je de bladeren bespuiten met water, de luizen vallen in het water en de vissen hebben een goede maaltijd. Doe dit niet in de zon, want dan blijven er druppels op het blad liggen die als een lens gaten in het blad branden. De luizen zuigen sap uit bladeren, stengels en bloemen die zich boven het wateroppervlak bevinden, waardoor de plant misvormingen vertoont. De luizen scheiden eveneens een honingdauw uit waarop zwarte schimmel komt.

Waterlelie(kroon)rot

Geelbloeiende waterlelies zijn er zeer gevoelig voor. De bladeren en bloemstengels worden zwart en rotten, de rotte wortelstok stinkt, wordt glazig en geleiachtig. Gooi de planten weg en breng verse aarde in het mandje. Contruleer ook alle andere planten in de vijver. Wil je de plant niet weggooien (nog niet in een vergevorderd stadium), verwijder dan de rotte delen en behandel de goede delen met kopersulfaat. Deze stof is giftig en mag dus niet in de vijver terechtkomen. Na de behandeling moet de plant zeer goed afgespoeld worden. Hou ze minstens 14 dagen uit de vijver, en geef de plant zeker nieuwe vijvergrond.

Steven Denier

Steven Denier

In het leven is Steven Deneir Analyst-programmeur in het Oracle enviroment. S.Deneir is woonachtig in Oostrozebeke, België.Algemene kennis.

The Pond Library

Als tuinliefhebber is een waterpartij zoals een vijver of waterornament essentieel om je tuin echt compleet te maken. Een vijver wordt pas echt tot leven gebracht met waterplanten, vijvervissen en waterdieren. En voor liefhebbers van prachtig gekleurde gekleurde koi, staan bekend als koi keepers.

Op de "Nieuw hier? Start hier!" pagina vind je een volledig overzicht van de meest interessante en populaire artikelen op de website.

De Vijvers en Koi Kennisbank bevat uitgebreide achtergrondinformatie over alle aspecten van de tuinvijver en de koi-hobby. Hier vind je basiskennis en uitleg over alle begrippen.