The Pond Library
The Pond Library > Waterdieren > Is de beschermde status van de reiger achterhaald?

Is de beschermde status van de reiger achterhaald?

Reigers zijn in de laatste decennia echt aangepast op onze leefomgevingen. Ze zijn officieel beschermd sinds 1963 en hebben sedertdien een sociale evolutie doorgemaakt waarbij de schuchterheid van het diersoort steeds meer is ingedamd.

Reigers zijn in de laatste decennia echt aangepast op onze leefomgevingen. Ze zijn officieel beschermd sinds 1963 en hebben sedertdien een sociale evolutie doorgemaakt waarbij de schuchterheid van het diersoort steeds meer is ingedamd.

Mythe: een reiger heeft plaats nodig om te landen

Reigers landen tegenwoordig verticaal zonder problemen in gedomesticeerde omgevingen zoals op een schutting en zijn zo slim geworden om met vislijn bespannen vijvers te benaderen door op een naastgelegen perceel te landen om er vervolgens gewoon onder door te lopen. Ook is hun aanvalstactiek agressiever geworden. Van het passief op een been staan, wachtend op een prooi, naar het duiken in de vijver alsof het een identiteitscrisis beleeft denkend een aalscholver te zijn. Het dier zal er niet om malen; het maal is immers het doel.

De reigerpopulatie is vorstgevoelig en in het verleden is de deze wel eens gehalveerd door strenge winters

De reigerpopulatie is vorstgevoelig en in het verleden is de deze wel eens gehalveerd door strenge winters, maar de milde winters van de afgelopen jaren zullen bijdragen aan een toegenomen hoeveelheid van de blauwe reiger. Natuurlijke vijanden heeft de reiger verder niet en buiten vissen voedt de reiger zich ook met kikkers en muizen. Je zou kunnen overwegen of de beschermde status van de reiger nog wel wenselijk is. Liefhebbers van Koi zullen hier al vlug een oordeel over hebben, doch daarbuiten zou ook moeten worden gekeken naar de rol van de reiger en diens invloed op het overige flora en fauna.  Vroeger werd er jacht op gemaakt door valkeniers.

Ook interessant om te lezen

Bron

Tekst: koiquestion.com
Foto: Googie man at English Wikipedia, Great Blue Heron Portrait, CC BY-SA 3.0

Koiquestion

KoiQuestion is de nummer #1 nieuwssite, kennisportaal en inspiratiebron over het houden van Koi en alle facetten die bij deze hobby horen. Vanuit leergier en compassie fungeert KoiQuestion als het kloppend hart van de Nishikigoi gemeenschap met als doel het wereldwijd promoten, verbeteren en verbinden van mens en hobby.

Voeg een reactie toe

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.