Tuinvijvers zijn het meest aangelegde vijver type welke de meeste mensen aanspreekt en ook in de meeste tuinen aangelegd kan worden. Het is een vijver waarin vissen, waterplanten en andere waterdieren in harmonie met elkaar samenleven.

Synoniemen voor de tuinvijver zijn:

 • siervijver
 • plantenvijver
 • planten-moerasvijver
 • natuurnabije vijver

Voordeel van een tuinvijvers in de tuin

Met de siervijver willen we zo getrouw mogelijk de natuur dicht bij huis brengen. Niet alleen de waterplanten en enkele vijvervissen maar ook andere dieren (insecten, vogels, waterdieren) zullen dit stukje vijver biotoop verder bezoeken.

De vijver regels & principe

Het principe

We willen een gezonde tuinvijver zonder algen en een biologisch evenwicht tussen waterplanten, vijvervissen en ander dierlijk leven.

 • Bij tuinvijvers primeren de waterplanten, van waterlelies, andere drijfplanten, ondergedoken zuurstofplanten en moerasplanten in de moeraszone.
 • Typisch zijn de verschillende plant niveaus. Verschillende etages zodat een grote verscheidenheid aan planten kan worden aangeplant die elk een andere waterdiepte vereisen.
 • Een beperkte school van geschikte vijvervissen vervolledigen de siervijver zoals de bekende goudwindes, shubunkins, komeetstaartjes en goudrietvoorntjes.
 • Een tuinvijver in evenwicht is een magneet voor andere waterdieren in en rondom de vijver.

De regels

 • In de zomer laten we het wateroppervlak voor 1/3 tot 2/3 dichtgroeien door waterlelies en drijfplanten. Ondergedoken waterplanten (zuurstofplanten) helpen mee het biologische evenwicht in stand te houden. Het vrije wateroppervlak geeft een rustig gevoel en zorgt dat de zon de bovenste waterlagen kan opwarmen om een ideale omgeving te creëren voor vissen en klein dierlijk leven.
 • Het is een vijver type waar we best een diepte van 80 tot 100 cm voorzien.
 • De nadruk ligt op waterplanten en minder op vijvervissen.
 • De integratie in de tuin is belangrijk. Mooie vijverrand. In harmonie met de tuinvorm en stijl.

De tuinvijver is een vijvertype dat niet erg veel onderhoud vraagt. Het is een natuurnabije vijver op beperkte schaal. We laten deze vijver dan ook evolueren maar houden het biotoop onder controle. De waterplanten eisen de meeste verzorging. (afgestorven plantendelen weghalen, inkorten, verjongen,¦) Het biologisch evenwicht helpen we een hand door het weghalen van organisch afval van de bodem en het in toom houden van het vissenbestand.

De tuinvijver kan zonder een filterinstallatie als we het evenwicht tussen vissen en waterplanten kunnen behouden. De vijver kan voorzien worden van een filter als ondersteuning van het biotoop maar hoeft bij een evenwichtige tuinvijver niet.

Toch meer vissen dan waterplanten? Lees dan verder

De vissenvijver met gemengd visbestand

Alle vijvers waarin meer vissen zwemmen dan waterplanten aanwezig zijn om het biologische evenwicht in ere te houden kunnen we bestempelen als vissenvijvers.

Vaak worden tuinvijvers door de jaren vissenvijvers omdat de eigenaars steeds meer vis gaan houden. Veel vijver houders hebben een vissenvijver zonder dat ze het zelf weten. De vijver hobby start met de siervijver, visjes worden aangekocht, planten zich voort, er wordt al eens een vissoort uitgezet die er eigenlijk niet thuishoort. Een vissenvijver is eigenlijk een siervijver maar dan met een veel grotere visbezetting zodat een filter nodig is en waar waterplanten meer ruimte moeten laten voor de vissen.

De tuinvijver aanpassen naar een vissenvijver

Mensen starten de hobby vaak met een siervijver voor de rijkdom aan waterplanten en de bescheiden groep vissen. De liefde voor vissen groeit. Bij de bouw van de siervijver werd misschien al rekening gehouden met meer vissen in de toekomst en zijn slechts een aantal kleine aanpassingen nodig (filter bijplaatsen, meer ruimte creëren voor de vissen). Zeker als je de aanbevolen diepte van 80 tot 100cm hebt opgevolgd kan een tuinvijver makkelijk transformeren naar een vissenvijver.

Koi en andere karperachtigen horen hier echt niet

Als de liefde voor vissen groeit, dan misschien ook deze voor de prachtige gekleurde Japanse koi. Maar vergis u niet. Deze vissen zijn niet geschikt als bewoner van een vissenvijver, en al zeker niet van een tuinvijver. Deze vissen zijn bodemwoelers en planteneters. Ze kunnen groot worden, tot meer dan 70 cm en grote vissen zijn te belastend voor een tuinvijver/siervijver milieu waar we evenwicht nastreven in de natuur tussen vissen populatie en waterplantengroei.

Kan je echt niet weerstaan aan de pracht van deze grote vissen dan neem je best een kijkje bij de koivijver.