The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Waternavel teistert Hollandse wateren

Waternavel teistert Hollandse wateren

NIJMEGEN – Het zou een titel van een spannende film kunnen zijn: De invasie van de waternavel. Een verhaal over een alles verwoestend plantje dat het leven op aarde tot een hel maakt.

Zo erg is het in werkelijkheid nog niet, maar feit is dat de grote waternavel voor veel overlast zorgt in de Brabantse en Gelderse wateren. De waternavel overwoekert andere planten, belemmert de doorstroming van water en veroorzaakt op sommige plekken ernstig zuurstoftekort. Ook hengelaars en kanovaarders hebben last van de grote waternavel. Waterschap Rivierenland heeft iedereen opgeroepen zich te melden als hij of zij het op het oog vriendelijke plantje ziet.

Waterbavel oogt mooi

In de regio Nijmegen is er volgens het waterschap al sprake van een plaag. Het waterschap doet er alles aan om de plant uit de wateren te verwijderen. Maar de groene massa verspreidt zich niet alleen over het water, het plantje kruipt ook de kant op. Maar verder dan een meter komt hij niet. Zijn dadendrang in het water is echter enorm.

De warme winters van de afgelopen jaren hebben de grote waternavel in de kaart gespeeld. Een strenge winter overleeft het plantje niet, maar omdat het vooral het afgelopen jaar nauwelijks gevroren heeft, is de plant sterk uit de winter gekomen. De hoge temperatuur in het voorjaar zorgt ervoor dat de plant, eerder dan normaal, zijn territorium uitbreidt.

Waternavel overwoekert waterlopen

Hoe komt een Zuid-Amerikaanse plant in de Nederlandse wateren terecht ? Mogelijk door vijverbezitters die het plantje beu waren en het ding in de nabijgelegen sloot dumpten. Het signalement van de waternavel: de bladeren lijken rond en hebben een diameter van vier tot tien centimeter. Ze bestaan uit vijf lobben, waarbij het blad aan één kant diep is ingesneden tot aan de bladsteel.

Bron

De Gelderlander

Dennis Barten

Sinds het najaar van 2005 was Dennis Barten de hoofdredacteur van Koi Wijzer, het magazine van de vereniging KOI 2000. Als persvoorlichter was hij bovendien nauw betrokken bij de organisatie van De Nationale Koi- en Vijverdagen. Hij is woonachtig in Nijmegen en studeerde geneeskunde (medicijnen) aan de Radboud Universiteit. Voor deze sie schrijft Dennis artikelen over verschillende onderwerpen, veelal vanuit een kritisch-wetenschappelijke invalshoek.

Voeg een reactie toe

Your Header Sidebar area is currently empty. Hurry up and add some widgets.