Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Waterhyacint mag niet meer van Europa

Waterhyacint mag niet meer van Europa

De wasbeer, de grijze eekhoorn, de heilige ibis of de waterhyacint. Het zijn maar enkele van de 37 dieren en planten die op de Europese zwarte lijst van invasieve exoten staan. Sinds 3 augustus 2016 mogen deze soorten niet langer gehouden, gekweekt, verkocht of getransporteerd worden.

Uitheemse soorten worden door de mens binnengebracht in een gebied waar het niet van nature voorkomt. Sommige van deze exoten zoals de tomaat die ook ooit werd ingevoerd vormen geen enkel probleem. Uitheemse soorten van dieren en planten worden als invasief beschouwt als ze zich explosief kunnen voorplanten, een negatieve invloed hebben op de biodiversiteit. Deze invasieve soorten zijn in staat om inheemse soorten te verdringen. Ook wanneer ze drager zijn van ziekten of voor overlast bezorgen komen ze op een Europese zwarte lijst terecht.

Waterhyacint
Waterhyacint

Veel waterplanten in onze vijver en in de vijverwinkel zijn ook uitheems. Meestal zonder problemen maar soms komen ze ook in de zwarte lijst van invasieve soort terecht zoals:

  • Waterhyacint
  • Elodea canadensis (waterpest)
  • Crassula helmsii

Europa hoopt op die manier de dieren en planten die op de zwarte lijst voorkomen op een natuurlijke manier te laten verdwijnen. Dit is trouwens nog maar het begin, want er wordt verwacht dat de lijst de komende tijd nog zal uitbreiden.

Ter controle wil het Agentschap van Bos en Natuur in eerste instantie inzetten op preventie, om te voorkomen dat nieuwe soorten binnenkomen bij ons. Als er echter toch inbreuken zouden vastgesteld worden, zal er inspectie komen.

Ook interessant om te lezen

Bron

Tekst: deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2734948
Foto’s: Crassula helmsii – Invasive species – the 7 august 2011 in Pilley, England, United Kingdom. Author: ashley BALSAM baz on flickr. Flowering Canadian Waterweed (Elodea canadensis). Author: Christian Fischer.

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Voeg een reactie toe