Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Vissen kunnen denken

Vissen kunnen denken

Vissen zijn niet zo achterlijk als men altijd verondersteld heeft. Uit een studie van de University of California blijkt dat de diertjes er zeer complexe en gestructureerde redeneerschema”s op na houden om het gedrag van tegenstanders in te schatten. Jonge kinderen ontwikkelen dergelijke systemen ook, alsmede andere primaten en ratten. Let wel: het gaat hier alleen om mannetjesvissen.

“Deze resultaten tonen aan dat vissen wel degelijk redeneren om te bepalen waar ze zich bevinden op de sociale ladder. En dat nog wel alleen door naar andere mannetjes te kijken”, aldus wetenschapper Russel Fernald. Tijdens de studie werden cichliden onderzocht. Al vrij snel bleek dat de mannetjes een zeer complexe hiërarchie hanteren door naar andere mannetjes te kijken. “Vanuit het evolutionaire oogpunt, bespaart de logica de vissen tijd en energie,” aldus Fernald.

Bron

Tekst: nieuwnieuws.nl

Dennis Barten

Sinds het najaar van 2005 was Dennis Barten de hoofdredacteur van Koi Wijzer, het magazine van de vereniging KOI 2000. Als persvoorlichter was hij bovendien nauw betrokken bij de organisatie van De Nationale Koi- en Vijverdagen. Hij is woonachtig in Nijmegen en studeerde geneeskunde (medicijnen) aan de Radboud Universiteit. Voor deze sie schrijft Dennis artikelen over verschillende onderwerpen, veelal vanuit een kritisch-wetenschappelijke invalshoek.

Voeg een reactie toe