Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Vissen krimpen door winteranorexia

Vissen krimpen door winteranorexia

Scandinavische wetenschappers hebben ontdekt dat vissen kunnen krimpen bij barre weersomstandigheden.

Dat meldt de website van BBC News.
Tijdens het observeren van zalmen bleek dat de vis bij streng winterweer kleiner kan worden. De vis wordt soms zelfs 10 procent van de totale lichaamslengte kleiner.

Volgens de wetenschappers wordt dit veroorzaakt door gebrek aan goed voedsel en stress. Als gevolg hiervan eten de vissen minder en ontstaat er een vorm van anorexia.

Spitsmuizen

Niet alleen vissen hebben hier last van, ook bij hagedissen en spitsmuizen is het fenomeen gesignaleerd.
De wetenschappers van het Finnish Game and Fisheries Research Institute, staan voor een raadsel en weten niet waardoor het krimpen wordt veroorzaakt. Waarschijnlijk komt het door de afname van de gelei-achtige substantie in de ruggengraat van de beestjes.
Tijdens het klimaatfenomeen El Nino was al aangetoond dat vissen konden krimpen. Maar nog niet eerder was er zulk direct bewijs voor.

Bron & Referenties

© NU.nl/Emma Wijninga

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Voeg een reactie toe