Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Vijverbezitters krijgen schuld van KHV uitbraak

Vijverbezitters krijgen schuld van KHV uitbraak

Vijverbezitters die ongewenste vijvervissen in het wild hebben uitgezet, worden verantwoordelijk gehouden voor een uitbraak van het Koi Herpesvirus (KHV) in een meer bij de Engelse stad Reading. Dat hebben de Engelse autoriteiten vorige week bekend gemaakt.

In de wijde omgeving van het Burghfield Match-meer, waar de uitbraak is bevestigd, is inmiddels een vervoersverbod voor vissen van kracht. In tegenstelling tot Nederland en België is er Engeland een meldingsplicht voor KHV van kracht. Hier wordt door de Engelse overheid streng op toegezien.

Van het virus, dat officieel Cyprinid herpesvirus 3 (CyHV-3) wordt genoemd, wordt gedacht dat het zich verspreid door de introductie van geïnfecteerde vissen, en mogelijk ook door vissen die niet ziek zijn, maar het virus wel bij zich dragen. Verder vormen bijvoorbeeld gecontamineerde visnetten een besmettingsroute.

Gedumpte vijvervissen

CEMEX Angling, het bedrijf dat het Burghfield Match-meer voor sportvissers exploiteert, denkt dat de uitbraak aan vijverbezitters te wijten is. œHet CEFAS heeft bevestigd dat er de afgelopen drie jaar geen nieuwe vissen zijn uitgezet. We denken daarom dat de uitbraak is veroorzaakt door één van onze leden die zonder toestemming één of meer vissen uit zijn vijver heeft uitgezet.

CEMEX vindt het van belang dat mensen bewust worden van het feit dat er aan het uitzetten van vijvervissen in het wild grote gevaren kleven. œMen heeft er vaak geen idee van hoe besmettelijk de ziekte is. Maar ook vissers moeten maatregelen nemen: zo zullen zij hun materialen steeds goed moeten reinigen, om te voorkomen dat ze het virus in andere wateren introduceren.

Het Koi Herpesvirus kent weinig genade

Enorme sterfte

Het meer is voorlopig gesloten. Volgens CEMEX is zo”n 45% van de karperpopulatie een wisse dood gestorven. Pas als het bedrijf er zeker van is dat de uitbraak is uitgedoofd, gaat het nadenken over de toekomst. Overigens is er nu in de wijde omgeving een vervoersverbod van kracht.

KHV treft de karper, Cyprinus carpio, en haar gekleurde equivalent: de Koi. Het virus zorgt voor een hoge sterfte. Vissen die het virus bij zich dragen, zien er lang niet altijd ziek uit. Immers openbaren zich pas symptomen wanneer de temperatuur tussen de 18 en 28 ºC ligt. Bij deze temperaturen ontwikkelen de vissen diverse verschijnselen, waaronder desoriëntatie, lusteloosheid, kieuwnecrose, vinrot, ingevallen ogen, bleke plekken op de huid, een verklontering van de slijmheid en een toegenomen slijmproductie. Ook ontstaan er secundaire infecties.

Zolang de temperatuur onder de 15 graden blijft, is de ziekte moeilijk te signaleren. Het is niet ondenkbaar dat veel uitbraken juist bij lage temperaturen worden veroorzaakt. Aan de “dragers” die worden uitgezet is immers niets te zien.

Dennis Barten

Sinds het najaar van 2005 was Dennis Barten de hoofdredacteur van Koi Wijzer, het magazine van de vereniging KOI 2000. Als persvoorlichter was hij bovendien nauw betrokken bij de organisatie van De Nationale Koi- en Vijverdagen. Hij is woonachtig in Nijmegen en studeerde geneeskunde (medicijnen) aan de Radboud Universiteit. Voor deze sie schrijft Dennis artikelen over verschillende onderwerpen, veelal vanuit een kritisch-wetenschappelijke invalshoek.

Voeg een reactie toe