Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Kweekvormen goudvis steeds onnatuurlijker

Kweekvormen goudvis steeds onnatuurlijker

De lichaamsvorm van de goudvis is van nature perfect aangepast aan zijn omgeving. Het is een snelle zwemmer met een gestroomlijnd lichaam. Vooral in China is men echter begonnen met het kweken van goudvissen met allerlei afwijkende lichaamsvormen. Uitpuilende ogen, gekantelde ogen, wangzakken, dubbele staarten, verwrongen lichamen.

Deze onnatuurlijke vormen worden gekweekt en in de handel opgenomen omdat de klant dit mooi vindt. Men realiseert zich niet wat deze misvormingen voor gevolgen hebben voor de goudvis. Door de onnatuurlijke lichaamsvorm is de vis in zijn bewegingen zeer beperkt. Van de snelle, wendbare zwemmer wordt niet veel overgelaten. Voordat men tot de aanschaf van een goudvis over gaat, zou men zich goed moeten laten voorlichten. Niet alleen over de juiste huisvesting maar ook over de lichaamsvorm en de gevolgen hiervan voor de vis.

In het Forum Welzijn Gezelschapsdieren van de Raad voor Dierenaangelegenheden (adviesorgaan voor de minister) is dat probleem ook geconstateerd. Door de betrokken partijen, inclusief het ministerie van LNV wordt momenteel gewerkt aan een certificeringtraject dat deze problematiek moet aanpakken.

Ook interessant om te lezen

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Voeg een reactie toe