Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Illegaal koi transport van astronomische waarde onderschept in China

Illegaal koi transport van astronomische waarde onderschept in China

sanke illegaal koi transport in china

Op de grens van Shenzhen en Hong Kong heeft de Chinese douane een lading Koi onderschept die illegaal het land werd binnen gesmokkeld. Het gaat om 23 Koi van een zeer hoge kwaliteit in de afmetingen van 85 tot 100(!) centimeter en 120 Koi van 10 tot 15 centimeter.

Importverbod opgeheven?

Dat is een beetje raar, maar heeft wel degelijk een geschiedenis. In 2003 namelijk, verbood China alle import van Japanse Koi. De reden was aannemelijk; het Koi Herpes Virus, beter bekend als KHV. In 2016, na 13 jaar, is dat verbod opgeheven. Vooral uit eigen belang, zodat Chinese kwekers hun bloedlijnen blijvend kunnen vernieuwen. Er zijn dan ook strenge procedures in werking gezet. Zo moeten de Koi binnen gekomen via Shanghai Airport, alwaar ze aan een inspectie onderhevig zijn, vooraleer ze maar liefst 30 dagen, dus een volle maand, lang zullen verblijven op een aangewezen Koi farm voor verdere observatie.

Samenwerking

Het vermeende busje viel op toen die dezelfde ochtend Hong Kong binnenkwam. Het stond aangemeld als ‘leeg’ op het papierwerk, maar werd toch gecontroleerd. De controleurs vonden een stapel lege dozen variërend van 70 tot 100 centimeter lang met plastic zakken erbij. Slimme communicatie tussen de douaniers van Man Kam To en Shenzhen, maakte de vangst mogelijk.

sanke illegaal koi transport in china

Dat deze Sanke de enige is die prominent is gefotografeerd en naar buiten gebracht doet vermoeden dat dit de grootste is en dus 100 centimeter moet zijn. De handen van de douaniers verklappen de proporties van deze immense en kapitale Koi

Astronomische Koi

23 Koi, voor zover zichtbaar van bizar hoge kwaliteit en voornamelijk Gosanke van tussen de 85 en 100 centimeter werden in beslag genomen. Ook zo’n 120 tosai van 10-15 centimeter kleurden hetzelfde transport. De 23 Koi vertegenwoordigen een astronomische waarde, dat kan niet anders. Hoge kwaliteit Gosanke van 85+, laat staan van 100 centimeter, zo zwemmen ze er ook bij de allerbeste kwekers niet in schooltjes rond. Het zijn daarmee vissen die voor Nederlandse cq Europese begrippen onbetaalbaar zijn voor zover in te schatten naar mijn bescheiden mening.

sanke van 100cm illegaal koi transport in china

De Yicai Global (https://www.yicaiglobal.com/) schat de zending op zo’n 35.000 dollar; persoonlijk denk ik dat je daarmee nog niet eens enkel deze Koi van circa 100cm kunt aankopen. De Koi moet gemakkelijk door de kweker te herkennen zijn. bron foto: https://hk.news.appledaily.com

Vergiftigd

Wat deze interceptie zo zwartgallig maakt is het feit dat de zakken zijn opengemaakt door de Douane

Vermoedelijk wilde de eigenaar van de Koi de quarantaine periode omzeilen en/of diens anonimiteit bewaren. Wat deze interceptie zo zwartgallig maakt is het feit dat de zakken zijn opengemaakt door de Douane, zo getuige de foto’s, dat naar grote waarschijnlijkheid tot gevolg heeft gehad dat de Koi vergiftigd zijn geraakt.

Douaniers poseren met hun ‘vangst’. Duidelijk zichtbaar zijn de open zakken. bron foto: https://hk.news.appledaily.com

Joop van Tol, cursusleider van onder andere de Koi Academy cursus over waterkwaliteit, legt het uit: “Koi die op transport gaan in een afgesloten plastic zak verbruiken zuurstof en produceren CO₂, hierdoor daalt de pH. Doordat CO₂ wordt uitgegast (diffusie) bij het openen van de zak, stijgt de en wordt de aanwezige ammonium omgezet in het zeer giftige anmoniak.

Het water wordt dus zeer snel giftig

Het water wordt dus zeer snel giftig en zodra een zak opengemaakt wordt na transport moet de Koi zo snel mogelijk uit de zak worden getild.” Gezien de kans klein is dat de douaniers over de juiste faciliteiten beschikken, is de kans dat de vissen inmiddels dood zijn, zeer aannemelijk. Volgens het nieuwsbericht zijn de Koi overgedragen aan de anti-smokkel eenheid en de inspectie en quarantainedienst voor verdere afhandeling.

Lees het volledige artikel op Koiquestion

Bron & Referenties

Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij schrijft reeds 10 jaren artikelen voor Koi magazines met als favoriete onderwerp de Nishikigoi zelf. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Voeg een reactie toe