Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > Geheim mudponds deels ontsluierd

Geheim mudponds deels ontsluierd

Dat Nishikigoi het in moddervijvers uitstekend naar hun zin hebben, was al geruime tijd bekend. Niet alleen geeft een natuurlijke omgeving betere groeiresultaten, ook brengt het betere kleuren voort en lijken de met modder grootgebrachte Koi in een betere gezondheid te verkeren. Hoewel deze effecten de lijn der verwachting volgen, kon men de onderliggende mechanismen tot dusver niet goed verklaren.

Dankzij onderzoek van een Noord-Bengaalse universiteit is nu in ieder geval één van de mechanismen geïdentificeerd. Het voedselaanbod blijkt een grote rol te spelen in de ontwikkeling van jonge Koi. Volgens de studie levert een dieet van levend zoöplankton sneller groeiende en beter verhandelbare Koi op dan commerciële diëten of methoden waarbij het water met voedingsstoffen wordt verrijkt.

Mudponds Japan

In het onderzoek werd gebruik gemaakt van vier 11 weken durende groeitrials. Eén in elk Bengaals seizoen: winter, zomer, moesson en postmoesson. Alzo kon men tevens de invloed van de seizoenen op de groei van jonge Koi in kaart brengen.Terwijl de ene groep vissen met levend zooplankton gevoederd werd, behandelde men het water bij andere groepen met kippen- of koeienmest, om zodoende de groei van microben in het water te stimuleren. Een controlegroep werd grootgebracht met een commercieel product (ruw eiwitgehalte: 32%).

Betere groei, minder misvormingen

De vissen die het met levend zoöplankton moesten doen, gaven een significant hogere gewichtstoename weer dan alle andere Koi uit de trials, en namen zelfs meer dan twee keer zoveel in gewicht toe als de met commerciële producten gevoederde vissen.

Koi afslepen in mudpond

Ook bleken de met zoöplankton opgegroeide dieren een betere overleving te hebben en minder vaak misvormingen te ontwikkelen. Misvormingen, zoals bijvoorbeeld kromgroeiende kieuwdeksels, zijn veelal het gevolg van deficiëntie aan belangrijke voedingsstoffen.
Omdat populaties zoöplankton zich in moddervijvers zelf in stand kunnen houden, geeft dat een significant voordeel ten opzichte van kunstmatige systemen.

Bron

Jha P, Barat S and K Sarkar (2006): Comparative effect of live food and manured treatments on water quality and production of ornamental carp, Cyprinus carpio var. koi L., during winter, summer, monsoon and post-monsoon growout experiments in concrete tanks. Journal of Applied Ichthyology. doi:10.1111/ j.1439-0426.2006.00788.x

Dennis Barten

Sinds het najaar van 2005 was Dennis Barten de hoofdredacteur van Koi Wijzer, het magazine van de vereniging KOI 2000. Als persvoorlichter was hij bovendien nauw betrokken bij de organisatie van De Nationale Koi- en Vijverdagen. Hij is woonachtig in Nijmegen en studeerde geneeskunde (medicijnen) aan de Radboud Universiteit. Voor deze sie schrijft Dennis artikelen over verschillende onderwerpen, veelal vanuit een kritisch-wetenschappelijke invalshoek.

Voeg een reactie toe