Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Nieuws > 80 uitgezette goudvissen moeten weg uit Veenendaal gracht

80 uitgezette goudvissen moeten weg uit Veenendaal gracht

De bedoeling was goed toen Hans van Manen in juni 2016 in de Brouwersgracht in Veenendaal een 80 tal goudvissen en 200 goudwindes uitzette om de gracht wat op te fleuren maar …

De bedoeling was goed toen Hans van Manen in juni 2016 in de Brouwersgracht in Veenendaal een 80 tal goudvissen en 200 goudwindes uitzette om de gracht wat op te fleuren maar …

Nu moet de Veendendaler de goudvissen er allemaal eigenhandig uitvissen. De goudvissen gaan zich voortplanten. Op zich geen probleem want ze kunnen de gracht niet uit maar de eitjes van de goudvissen kunnen via het afwateringssysteem wel in andere waters belanden. Goudvis eitjes kunnen bevrucht geraken door de kroeskarper en dat is een probleem.

Dat is volgens ‘Platform Stop Invasieve Exoten’ in Nederland een probleem. Dat trok aan de alarmbel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) van het ministerie van Economische Zaken heeft bepaald dat Van Manen de goudvissen voor 8 april uit de gracht moet vissen. Hij gaat niet in beroep.

Hans van Manen zette de vissen zelf uit in de gracht en gaat ze nu ook eigenhandig weer uitvissen. De gracht is slechts een meter diep en geen probleem volgens de man zelf. Via Facebook is een oproep gedaan om te helpen en er kwam heel wat reactie op hoewel er ook mensen zijn die het zonde vinden dat de goudvissen zullen verdwijnen.

Externe links

Op de site van de NOS in Nederland staat een video met een reportage:
http://nos.nl/video/2162975-tachtig-goudvissen-uit-de-gracht-vissen.html

Bij Koiquestion gaan ze dieper in waarom de goudvissen beter niet kruisen met de inheemse kroeskarper:
http://koiquestion.com/nl/2017/03/17/goudkoorts-in-veenendaal/

Bron

Tekst: www.ad.nl

Ief De Laender

Ief De Laender is webmaster en stichter van deze site en werd geboren in 1973. Studeerde af als tuinbouw technicus aan de land en tuinbouwschool in Sint-Niklaas en is sinds 1992 werkzaam in de tuinaanleg sector.

Voeg een reactie toe