Koivijvers zijn een  vijvertype dat doelbewust gebouwd en volledig toegespitst is op de eisen en het welzijn van de koi (karpers). Enkel de koi met eventueel steur bevolkt de koivijver en eisen alle aandacht.

De voordelen van koivijvers voor koi

Koi zijn mooie gekleurde vissen die alle aandacht verdienen. Een vijver, speciaal gemaakt voor koi geeft ze alle aandacht die ze verdienen zodat ze kunnen schitteren en waarbij aan hun behoeften voor een gezond milieu kan voldaan worden.

De vijver regels & principe

Het principe

We willen een vijver waarin koi zich optimaal voelen:

  • Een koivijver bouw je in functie van je koi. Integratie in de tuin is minder belangrijk in tegenstelling tot tuin- en zwemvijvers.
  • Koivijvers zijn er in twee vormen, met een waterplantenzone en zonder enige vorm van beplanting. Bij koivijvers met een waterplantenzone moet gekozen worden voor een totaal afzonderlijke zone waarin waterplanten kunnen bijdragen tot het vijvermilieu. De koi mogen niet de mogelijkheid hebben om tot bij de waterplanten te komen. Er loopt de eeuwige discussie of waterplanten wel kunnen bij een koivijver. Het grootste contra argument is de ideale broed- en schuilplaats voor parasieten die waterplanten bieden.
  • In een koivijver is een biologisch evenwicht niet haalbaar.

De regels

  • Een filter voor de koivijver met ultra violet straler is een must en draait 24 op 24 het jaar rond
  • Een koivijver graaf je minimum 120 à 150 cm diep, soms nog dieper voor grotere vissen of vijvers om een groot water volume te bekomen. Een grotere vulume-inhoud biedt een betere stabiliteit van de watertemperatuur en waterwaarden wat voor koi belangrijk is.
  • Van waterplanten waartussen de koi zwemmen kan geen sprake zijn. Het zijn bodem woelende vissen en planteneters
  • Typisch bij de koivijvers zijn de regelmatige waterverversingen die dienen doorgevoerd te worden. Zeker wanneer geen waterplanten zone voorzien is

Koivijver nadelen

De koivijver is een vijvertype met regelmatig onderhoud aan filterinstallatie en verzorging van de vissen. Het is het meest arbeidsintensieve vijver en ook het kostbaarste. Doch de liefde voor de prachtige Japanse koi, de rust die ze uitstralen, het handtam worden overtuigd veel mensen om voor dit vijvertype te kiezen.