Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
The Pond Library
The Pond Library > Koi > Gaan photoshop en Koi fotografie wel samen?

Gaan photoshop en Koi fotografie wel samen?

Twee Koi domineerden de afgelopen week het internet, de Grand Champion Kohaku op de 47e editie van de All Japan, alsook een “Ginrin Sora Showa“?! Afgelopen week stak er enige kritiek de kop op toen er een foto van de Koi verscheen die de sublieme Koi goddelijk afbeeldde. Spierwit, zo helder en contrastrijk rood dat het – met alle respect – een animatie versie lijkt van het echte exemplaar.

Ik wil hierbij opmerken dat we een groots respect hebben voor alle Koi fotografen, wie er een beetje thuis in is weet dat het ontzettend moeilijk is en veel geduld vergt. Het kan ook een stukje cultuur en/of smaakverschil zijn, maar het is ook moeilijk te ontkennen dat het er niet fantastisch uit ziet en mooi is om naar te kijken. Op de cover van magazines zien we het ook geregeld. De Koi wordt ontdaan van iedere oneffenheid of adertje zoals van supermodellen de kleinste kraaienpootje worden doen vergeten met een digitaal kwastje.

Een wonderschone foto van de prachtige Grand Champion door Jane Maneerat, maar in het echt was de vis niet zo subliem wit. Maar we kunnen niet ontkennen dat het een fabuleus beeld geeft.
Een wonderschone foto van de prachtige Grand Champion door Jane Maneerat, maar in het echt was de vis niet zo subliem wit. Maar we kunnen niet ontkennen dat het een fabuleus beeld geeft.

Hieronder de oorspronkelijke wedstrijd foto:

grand-champion-all-japan-koishow-2016

Er kwamen discussies los op Facebook of dit wel is wat we willen zien, is het geen belediging aan het adres van zo een kaliber Koi deze op te leuken voorbij het idool van perfectie? Creëren weer op deze manier geen wereld waarin de werkelijkheid ons enkel meer kan teleurstellen? Waarin we onze gevoelswaarde ontlenen aan een werkelijkheid die niet bestaat? Hoe echt zijn we dan nog? Of overdrijven we een moeten we dit als een hedendaagse kunstvorm of stroming zien van een neo-perceptie-achtige generatie. Misschien is dit precies wat we graag willen, genieten we ervan en moeten we verder niet zo moeilijk doen?  We zijn benieuwd wat jouw mening hierover is, het zou tof zijn als je dit even in een reactie wilt plaatsen.

Het weghalen van een niban hi is als het wegsnijden van de schoonheidsvlek bij Marylin Monroe

Als KoiQuestion moeten weer daar wel iets van vinden, immers moeten we intern afspreken hoe wij onze foto’s aan jullie presenteren. Als voornaamste nieuwsbron voor alles dat met Koi te maken heeft, vinden we ook dat dit een serieuze afweging moet zijn. Onze insteek is daarbij helder. Gingham, Perpetua, Aden, Amaro en Sierra mogen best op ons feestje komen, maar vissen foto’s laten we ongemoeid van Instagram filters, tenzij expliciet als kunstvorm bedoeld. Van KoiQuestionmag je verwachten dat de wedstrijd foto’s van Koi de werkelijkheid zoveel mogelijk benaderen en dat wij trachten zelf als fotografen dusdanig goed te zijn en worden, opdat een zo minimale bewerking wordt behoeft.

Dat doen we niet alleen omdat we soms een beetje lui zijn, maar omdat we vinden dat Koi zoals zij is, een gift van de natuur en kwekerscultuur is. Het kunstwerk is nu eenmaal tot leven gebracht door generatie-lange ervaring en visie; wie zijn dan wij om nog eens met een digitaal kwastje verbeteringen aan te brengen op de Mona Lisa?! Ook past dit in onze ogen niet bij het zo sterk verankerde kenmerk van deze hobby om vissen te beoordelen. Alsof je de waarde van een auto moet bepalen vanaf een foto waarop deze helemaal opnieuw is gespoten, terwijl dat eigenlijk niet zo is. Het weghalen van een niban hi is als het wegsnijden van de schoonheidsvlek bij Marylin Monroe, Madonna of Cindy Crawford…

Mag een cover Koi verheerlijkt worden?

Concluderend kunnen we stellen dat Koi kunstwerken zijn die je mag vastleggen, maar die moeten dan wel het ware gezicht laten zien, tenminste in het geval van benching wedstrijdfoto’s en verkoopfoto’s. Een ander kleurtype beni kan een overweging anders doen uitvallen. Wanneer een foto buiten deze doeleinden wordt aangepast, veredeld, bewerkt, vervormd, verkleurt etc. dan is alles – vermits copyright rechten niet geschonden worden – toegestaan ter illustratie, verbeelding en het ‘roze’ kleuren van je eigen of andermans wereld. Wellicht brengt het de kwekers op ideeën. Alles wat gecreëerd wordt in deze wereld moet tenslotte eerst bedacht worden. KoiQuestionhanteert het streven om zo weinig mogelijk te editen, dat zien wij ook als vakmanschap van de fotograaf. Je ontkomt er niet aan belichting en contrast aan te passen hier en daar en buiten de Koi om shoppen we drijvend vuil of een schittering wel weg, maar nooit opzichtig voorbij de werkelijkheid in daglicht.

Een prachtige Kohaku op de cover van een Koi Magazine. De helderheid en contrast zijn omhoog gebracht.
Een prachtige Kohaku op de cover van een Koi Magazine. De helderheid en contrast zijn omhoog gebracht.

Een lastige is de cover-foto van een magazine. Die heeft een promo-functie en hangt geen jury-oordeel of aankoop-overweging aan vast. Mag die wel iets verder verheerlijkt worden zoals Linda de Mol ook net iets strakker wordt getrokken op de cover van haar gelijknamige magazine? Geef je mening in een reactie.

Lees het volledige artikel op  http://www.koiquestion.com

Bron

Foto’s fantasie koi: Facebook
Koi Carp Magazine: Pond-Life.me
Tekst  koiquestion.com

Tiebo Jacobs

Tiebo is initiatiefnemer van KoiQuestion en wordt - terecht - getypeerd als 'Nishikigoi nut'. Hij schrijft reeds 10 jaren artikelen voor Koi magazines met als favoriete onderwerp de Nishikigoi zelf. Hij is altijd bezig met het volgende te gekke idee om de visie van KoiQuestion verder uit te kunnen dragen.

Voeg een reactie toe