Beste mensen,
Sinds een paar maanden heb ik een vijver van 24 kuub.
Hierin zitten 12 goudwindes, 5 blauwe windes, 4 kleine steuren (35 cm), 3 grote steuren (ruim 100 cm), 1 albino steur (25 cm) en 2 zonnebaarsjes.
Direct na het vullen van de vijver heb ik er voldoende zuurstofplanten in gezet, maar deze bleken na 2 weken TOTAAL opgevreten te zijn.
Gisteren heb ik er opnieuw 2 waterplanten in gezet om te proberen. Als deze zouden overleven, wilde ik er binnenkort meer in zetten. Vanmorgen keek ik in de vijver en wat bleek......... 1 plant (glanzend fonteinkruid) was weer totaal opgevreten, er staan slechts nog wat kale stengeltjes........ 😮 😮
Naar mijn weten eten windes/steuren/zonnebaarsjes geen planten (in ieder geval niet in zo`n tempo), klopt dit??
Heeft iemand enig idee wat mijn planten anders zou kunnen verorberen?
Ik wil graag weer zuurstofplanten in mijn vijver, maar op deze manier is het weggegooid geld 🙁
Hopelijk weet iemand een antwoord.
M.v.g.
Roy
Hahaha, rot vissen ook 😀 bordje plaatsen, AFBLIJVEN :p
Nogmaals, misschien dat je toch karpers hebt 😮
Foto's ?
ja zeker van dat er toch geen andere vissen inzitten ? niks van goudvis of zo want deze durven ook wel aan e planten zitten hoor die steuren durven het ook wel in de bek pakken hoor maar hierbij ook opgelet dat de steuren zich niet vast zwemmen in de planten wanneer er teveel zijn een steur kan namelijk niet achteruit zwemmen en kleinere kunnen dan al eens vast zwemmen mischien moet ja planten eens proberen te beschermen tegen de vissen zodat ze de tijd hebben om te groeien .
groetjes
tom
Reken maar dat windes ook van de planten eten.
Klopt helemaal, windes zijn ook gek op een fris blaadje, vooral van die zachte zoals die van het glanzend fonteinkruid.
het kunnen waterratten zijn die uw planten opeten heb ik gelezen in de vijverboek van ada hofman(zij heeft dat ook voorhad)
h-demon wrote: Klopt helemaal, windes zijn ook gek op een fris blaadje, vooral van die zachte zoals die van het glanzend fonteinkruid.
Wat een flauwekul. Ik heb al jaren goudwindes in de vijver en glanzend fonteinkruid en dat wordt niet kaalgevreten!
Dan lijkt het erop dat je mazzel hebt dat jouw windes blijkbaar wel weten dat ze vegetarisch zijn. Om nu andermans meer omnivore windes als flauwekul te bestempelen...
Alle zwanen zijn wit, behalve de zwarte... 😀
Bij mijn weten bestaan er geen vegetarische windes 😀 Het kan wel zo zijn dat windes af en toe een blaadje groen eten (dan hebben ze last van hun ingewanden schijnt het) maar dat ze massaal planten opvreten blijft flauwekul 😀
Bij mij "spelen" ze met de plant. ze trekken de blaadjes en zelfs hele stengels uit het mandje, maar eten ze niet op:
De rotzooi drijft op het water.. 🙁
Frederik wrote: Bij mijn weten bestaan er geen vegetarische windes 😀 Het kan wel zo zijn dat windes af en toe een blaadje groen eten (dan hebben ze last van hun ingewanden schijnt het) maar dat ze massaal planten opvreten blijft flauwekul 😀
Ik had natuurlijk moeten schrijven "mazzel dat jouw windes wel weten dat ze carnivoor zijn" 😮 😮 😮
Duidelijk tijd voor vakantie! 😉
Roy,heb je al eens de PH gemeten?
Bij mij worden alle bladeren die onderwater liggen of plat op het water aangevreten. Nu heb ik gekeken naar de leliebladeren en hier zaten wormpjes op. Op de onderzijde van het blad het zijn dus zeker geen leliekever larven, ook het patroon van aanvreten is anders.
Ze lijken op muggenlarven en kronkelen ook op dezelfde manier. Het zijn grijze wormpjes. Ik weet niet wat het zijn en zou graag willen weten hoe ik eraf kom.
Ik heb 4 goudwindes in mijn vijver maar die zien die wormpjes niet ben ik bang. Ze vreten aan de lelies en aan mijn pijlkruid. Ik heb het pijlkruid inmiddels verplaatst zodat er meer bladeren boven water steken.
Hoe komt ik van deze plaag af ?
Het uittrekken en spelen met planten door windes duidt eerder op stress dan op honger. Een winde is een oppervlaktevis die leeft van de insecten die hij van de wateroppervlakte hapt.
Je kunt dit voorkomen door enerzijds obstakels in de ijver te leggen waar de vissen zich kunnen in verstoppen en kunnen in spelen en anderzijds,zeker als ze eenmaal de slechte gewoonte hebben aangenomen, de planten beveiligen met kippengaas.