Zo'n anderhalve maand geleden heb ik mijn vijver helemaal gevuld met grondwater omdat het naar zich liet aanzien (proef met een potje water in de vensterbank was na twee weken nog glashelder) er geen ijzer in zou zitten. Dit was dus een misvatting. Na 4 weken kleurde het water zo donker als thee ! Ondanks dat doet de vijver het goed en is inmiddels glashelder. De vissen en zuurstofplanten doen het prima en het barst van de watervlooien en ander dierlijk spul. Toch blijft het ijzer wat nu op de bodem ligt te roesten het water een hele aparte kleur geven.De vijver weer helemaal leegpompen en vullen met leidingwater lijkt me ook ondoenelijk omdat ik niet weet waar ik al die vissen en planten moet laten. De vijver is tenslotte 3x7 meter.
Mijn vraag is of het zin heeft/nuttig is bijvoorbeeld een laagje zand in de vijver te strooien om het ijzer te bedekken, of is dit een zinloze onderneming.
Dat heeft weinig zin. Maar is het echt ijzer wat het water kleurt? Zoiets kan verschillende oorzaken hebben. Koop een ijzer testkit of laat het water testen op ijzer, met die uitslag in de hand kunnen we verder zien.
Ik vrees van wel Hugo. Ik heb het water door een lab laten testen en daar kwam uit dat er waanzinnig veel ijzer en mangaan in zit. Ik heb inmiddels staafjes om ijzer te meten bestelt en zo gauw ik die binnen heb zal ik testen. Ik zou overigens niet weten waar anders die 'thee' kleur vandaan zou kunnen komen.
Hoeveel is 'waanzinnig veel'? Te veel mangaan en/of ijzer zal uiteindelijk schadelijk voor de vissen zijn. Een 'thee' kleur kan tevens veroorzaakt worden door b.v. tanninezuur en zooplankton.
Hugo,
De lab-test geeft aan:
ijzer (Fe) 1,1 mg/l
mangaan (Mn) 3,7 mg/l
en fosfaat (PO4) 1,2 mg/l.
Deze waarden zeggen mij persoonlijk niets omdat ik de standaard waarden niet ken en ook niet weet wanneer iets 'echt' teveel is.
Maar als het jouw iets zegt hoor ik dat heel graag.
Hallo Freek
Dat is inderdaad hoog en ik zou me meer zorgen maken over het mangaan dan het ijzer. Het zijn gelukkig (nog) geen kritieke niveau's maar ik zou er wel wat aan doen om problemen in de toekomst te voorkomen. Wat is de inhoud van de vijver? Staat de vijver in rechtstreeks contact met het grondwater of heb je hem alleen ermee gevuld ?
Groeten,
Hugo.
Hugo,
Allereerst bedankt voor je adequate en snelle reakties. Stel dat bijzonder op prijs, vooral omdat ik me er toch wel zorgen over maak.
De vijver is 3x7 meter met twee etages over de beide lengtes en 90 cm diep.
Er zit ongeveer 15.000 liter grondwater in. De vijver komt niet met grondwater in aanraking is er alleen mee gevuld.
wat kan ik nog meer doen om het ijzer/mangaan te minimaliseren. En heb je een idee waar al dat mangaan vandaan komt? Nogmaals ben niet in deze materie thuis.
Hallo Freek
De samenstelling van grondwater hangt af van verscheidene locale factoren.
Het is mogelijk om ijzer en mangaan uit het water te filteren maar de gemakkelijkste en goedkoopste methode is om simpelweg water te verversen. Ik zou 2/3e verversen, telkens in stappen van rond de 3000 liter, om een beetje op een schappelijk niveau uit te komen.
Groeten,
Hugo.
Hugo dat lijkt me opeens heel redelijk.
Echter de temperatuur van het watervijver zal nu wel drastisch gaan dalen. Krijgen de zuurstofplanten en vissen daar niet een behoorlijke cultuur-shock van ?
Zo niet ga ik daar van de week gelijk mee beginnen. En zal dan het water vanaf de bodem er uitpompen zodat hopelijk het roest en bezinksel er als eerste uitgepompt wordt.
Dat was Freek dus, sorry was niet ingelogd.
Dat heeft allemaal te maken met de grootte van het verschil tussen het vijver- en leidingwater. Een langzame verandering is beter. Als je de tijd hebt is het nog beter om een week lang elke dag 10% te verversen.
Het is inderdaad een goed idee om het bezinksel actief af te hevelen.
Groeten
Hugo.
Hugo,
Ik ben je werkelijk zeer erkentelijk voor je adviezen 🙂
weet je dit allemaal 'beroepshalve' of is dit uitpluizenvan al die ingwikkelde vragen je hobby ?
Graag gedaan Freek, het is beroepshalve ik werk als Fish Health Professional en Aquatic Specialist voor vakhandel en dierenparken. Overigens zijn al onze moderators 'beroeps'.
Groeten,
Hugo.
Hallo Hugo,
Mag ik vragen wat je daarvoor moet gestudeerd hebben? Bestaat hiervoor een specifieke opleiding?
Alvast bedankt!
Tim
aaaah vandaar al die wijsheid. Lijkt me een interessante baan Hugo. Hoe dan ook: bedankt voor je hulp !!!
Hugo,
Vanmorgen (zaterdag 11 Augustus) kreeg ik de ijzer-test strips binnen en ben dus gelijk aan het testen geslagen.
Vijverwater met een elektriciteitspijp opgezogen (50 cm diep) geeft geen ijzer aan !
Vijverwater opgezogen vanaf de bodem (85/90 cm diep) geeft geen ijzer aan !!
Water uit de pomp laten stromen (7,5 meter diep) geeft ijzer aan van > 25 mg/liter !!!
Conclusie: vijver bevat geen ijzer meer of te weinig voor een goede meting ?
Vraag me wel af waar het ijzer dan is gebleven, of is het zo dat als ijzer verroest is, het als het ware helemaal opgelost is het water en je het gewoon niet meer terug kunt vinden.
Hoe het ook zij: ik ben erg gerustgesteld !!!
Als bovenstaande klopt, lijkt het mij beter om maar helemaal niets meer aan de vijver te doen en de rust voorlopig te bewaren in plaatst van in stappen het water te verversen.
Hallo Freek
Ik zou evengoed adviseren om het grootste gedeelte van het water te verversen. Test strips zijn niet een erg betrouwbare vorm van meting, bovendien was het ijzergehalte niet het meest zorgwekkende. Mangaan staat op een veel gevaarlijker niveau en met zo'n fosfaat gehalte heb je genoeg om een half dozijn vijvers van een hardnekkige algenbloei te voorzien. Wie weet wat voor schadelijke stoffen er nog meer in je grond/vijverwater bevinden waarop niet getest is?
Regelmatige waterverversingen zijn de beste methode om dergelijke problemen te voorkomen.
Groeten,
Hugo.
Hugo,
Bedankt voor je reaktie, ik zal gaan verversen. Wat algenbloei betreft: ondanks de snikhete dagen van de afgelopen periode blijft de vijver tot nu toe kraakhelder, geen alg te bekennen.
een eenvoudige manier om te zien of er ijzer in het water zit is de volgende :
- doe een deel water in een fles
- doe er een soeplepel of twee JAVEL ( BLEEKWATER ) bij.
Als het bruin ziet, is er teveel ijzer aanwezig.
( doe een vergelijkende test met water uit de kraan en je zal het verschil dadelijk zien )