Waarschijnlijk een overbodige vraag, maar toch:
Gisteren lag er een van de zeven visjes boven te drijven (dood dus). Nu in de winter zien we de visjes zelden, maar af en toe komen er enkelen boven zwemmen, precies op zoek naar eten. Nooit verdachte dingen opgemerkt, tot er gisteren dus eentje stierf. Er was ook niets abnormaals aan te zien, maar ik ben absoluut geen kenner dus misschien heb ik ergens over gekeken. Is dit normaal dat in deze periode van het jaar af en toe eentje het niet haalt?
Ter info: vijver ligt er sinds de zomer van afgelopen jaar, en het is de eerste die sterft. Het betreft hier een red comet visje...
graag eerst wat meer info omtrent de configuratie van de vijver (filtratie, grootte en afmetingen van de vijver, waterwaarden)
Filter hebben we niet, en waterval is buiten gebruik wegens een lek (zie andere post hierover). Redelijk kleine vijver, op diepste punt ong. 1 meter diep. Breedte 1,5-2 m, lengte 2-3 meter (is niet rechthoekig dus moeilijk te zeggen). Heb vanmiddag de waterwaarden gemeten, met zo'n tester waarbij je kleuren moet vergelijken of druppeltjes tellen:
GH: 7 dH
KH: 4 dH
pH: 7 - 7.5
O2: 8 mg/l
CO2: volgens tabel: tussen de 4 en 8 mg/l
Deze waarden zijn dus alles behalve nauwkeurig, maar geven wel een idee. Volgens mij zijn die zeer redelijk, niet?
Bedankt!
die zijn best redelijk
belangerijker is het om de ammoniakwaarde te kennen
dit zou de oorzaak kunnen zijn
Ai, daar heb ik geen tester voor... zal eens in de winkel moeten gaan zoeken dan.
volgens wat ik eens gelezen heb is het zo dat je je vijverwater eerst naar kamertemperatuur moet brengen voor je het meet,blijkbaar wijken je gemeten waardes teveel af als het water onder de 8 graden is,dit heb ik ooit gelezen op koipagina.nl.
wie corrigeert me als ik het fout heb??
groeten johan
Als je die proefbuisjes mee naar binnen brengt, zou de temperatuur dan niet snel boven de 8 graden komen? Zo'n kleine hoeveelheid water kan volgens mij nooit lang koud blijven volgens mij...
BMaster wrote: Als je die proefbuisjes mee naar binnen brengt, zou de temperatuur dan niet snel boven de 8 graden komen? Zo'n kleine hoeveelheid water kan volgens mij nooit lang koud blijven volgens mij...
idd kan ook
maar welke visjes zitten er allemaal in en hoeveel want als er maar 10 van die redcapjes opzitten mag je ammoniak wel al vergeten als oorzaak
heb je de vijver ijsvrij gehouden?
wat is de temperatuur van het water?
of red comet sorry :p
het waren er 8, nu dus nog 7. We hebben hem niet ijsvrij gehouden nee, ik had gehoopt de waterval te laten lopen gedurende de winter, maar door die lek is dat niet gelukt.
BMaster wrote: het waren er 8, nu dus nog 7. We hebben hem niet ijsvrij gehouden nee, ik had gehoopt de waterval te laten lopen gedurende de winter, maar door die lek is dat niet gelukt.
mss ligt daar de oorzaak dat de vissen een zuurstofgebrek hebben gekend
Pietje wrote: mss ligt daar de oorzaak dat de vissen een zuurstofgebrek hebben gekend
indien dat zo zou zijn, kan het dan zijn dat er nu terug meer zuurstof in het water zit? 8mg/liter zou volgens de test voldoende moeten zijn... ?
Laten we niet vergeten dat vissen ook 'gewoon' dood kunnen gaan hè...
Wanneer er zich problemen voordoen t.g.v. waterkwaliteit cq. zuurstofgebrek, dan zul je altijd te maken hebben met meerdere vissen die dezelfde verschijnselen vertonen ofwel zich vreemd gedragen. Zekerheid over waterkwaliteit heb je uiteraard pas na metingen, immers: meten is weten, dus dat zeker even doen. Maar een specifieke doodsoorzaak hoeft er echt lang niet altijd te zijn.
Met een dergelijk visbestand en in dien verstande dat het gaat om betrekkelijk 'schone' visjes, zou ik niet bang zijn voor ammonium/nitriet dan wel zuurstoftekorten. Óf de vijver ligt vol met slib... De vissen zijn gestrest, etc.
Dennis
Sindsdien geen dode vissen meer gezien, zelfs amper nog vissen gezien, ik denk dat ze weer in slaap gevallen zijn...
Ik zou de waterval in de winter zeker niet aanzetten in verband met het sterk afkoelen van het water.
johan (bel) wrote: volgens wat ik eens gelezen heb is het zo dat je je vijverwater eerst naar kamertemperatuur moet brengen voor je het meet,blijkbaar wijken je gemeten waardes teveel af als het water onder de 8 graden is,dit heb ik ooit gelezen op koipagina.nl.
wie corrigeert me als ik het fout heb??groeten johan
Johan, je hebt het niet fout, dit wordt idd. vaak geadviseerd. Dit geldt natuurlijk niet voor de zuurstofmeting want zoals bekend bevat koud water onder dezelfde omstandigheden meer zuurstof dan warm water.
Joop